Döntsön a nép

2016. április 27. 11:30

Népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait. Gyönyörű gondolat, érdemes lenne olykor azoknak is fölidézni, akik épp a népszuverenitás korlátozásán ügyködnek.

2016. április 27. 11:30
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszabadság

„Mindegy, a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak nem csak emiatt lesznek majd nehéz perceik a végső mérleg elkészítésekor, a Jávor kontra Orbán meccsben pedig amúgy is a Kúria mondja ki a döntő szót. Azt viszont már most, 2016 áprilisában érdemes rögzíteni: létezik nálunk egy nemzetinek nevezett, elvileg a demokratikus akaratnyilvánítás tisztasága fölött őrködő szervezet, amelynek tagjai szerint egy, a saját szövege alapján is felbontható szerződés fölmondásának kezdeményezése nemzetközi szerződéses kötelezettségbe ütközik, azaz nem lehet népszavazás tárgya; továbbá az ország történetének legnagyobb beruházása nem tartozik a szuverenitás forrására (azaz a népre), ellenben nagyjából 1200, Nyugat-Európából visszaküldött menekült befogadása olyan nemzeti sorskérdés, amelyről személyesen a magyar nemzetnek kell határoznia, bármit is írnak (vagy nem írnak) az idevágó jogkörökről az uniós szerződések.

Amúgy a fentebb hivatkozott alkotmány szerint »népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi«. Gyönyörű gondolat, érdemes lenne olykor azoknak is fölidézni, akik épp a népszuverenitás korlátozásán ügyködnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2016. április 27. 22:36
Teller Ede népe.
kjkj945
2016. április 27. 15:06
hm nééé p .
56október
2016. április 27. 14:55
A demokrácia az, Hargitaikám, amikor a nép ítél és választ. Ítélt: menjetek a picsába. Választott: csak ti ne kormányozzatok!!!
paraklétosz
2016. április 27. 14:01
"Jávor kontra Orbán meccs" - mióta "meccs", ha egy csatár lepasszol egy labdát a labdaszedőnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!