Tervgazdálkodás

2015. december 29. 07:37

Senkit sem érdekel, mire költi Magyarország az EU-tól érkező ezermilliárdokat, a politikusok is a lehívás aktivitásáról beszélnek, de alig hallani valamit a sikeres felhasználásról.

2015. december 29. 07:37
Wiedemann Tamás
Magyar Nemzet

Senkit sem érdekel, mire költi Magyarország az EU-tól érkező ezermilliárdokat, a politikusok is a lehívás aktivitásáról beszélnek, de alig hallani valamit a sikeres felhasználásról, holott ezt a pénzt azért kapjuk, hogy megteremtsük a későbbi növekedés alapjait. Brüsszel 2020 után elzárja a pénzcsapokat, utána már csak magunkra számíthatunk. Nem lesz jó világ, hiszen továbbra sincsenek meg a gazdasági növekedés belső erőforrásai. A szocialista kormányok idején a devizahitelezés pörgette a gazdaságot, napjainkban az EU-s pénzek és a szintén külföldi forrásnak tekinthető autóipari beruházásoknak köszönhetően bővül a bruttó hazai termék (GDP). Egyes elemzői vélemények szerint jövőre legfeljebb egy-másfél százalékkal nőhetne a magyar gazdaság, a kormány viszont továbbra is 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol. Ezt csak az uniós támogatások lehívásának gyorsításával, vagyis a jövőnk felélésével lehet elérni.

A négyéves ciklusokra töredezett tervgazdálkodásban szó sincs hosszú távú gazdaságpolitikai célok megfogalmazásáról, az oktatás vagy az egészségügy fejlesztéséről, bérfelzárkóztatási programról. A sok sebből vérző oktatási rendszer egyébként sem a szíve csücske a kabinetnek, bár jövőre stagnálnak az erre a célra költött összegek, nem árt felidézni, hogy idén 126 milliárd forinttal költött kevesebbet oktatásra az állam, mint 2014-ben. Az elmúlt öt évben a minimálbér-emelés alig kilencezer forintos nettó növekedést jelentett a munkavállalóknak, miközben a válság kirobbanása óta közel húsz százalékkal gyengült a forint árfolyama az euróhoz képest, a fizetések és a hazai jövedelmek ennyivel érnek ma kevesebbet, mint 2008-ban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2015. december 30. 23:01
Wiedemann!Téged is csak a Simicska húzott ki a seggéből,hogy ilyen mély elemző gazdasági cikket írj!
Szergej Csagajev
2015. december 30. 14:14
Meddig mondhatják még nekünk meg wiedemannok és weiszek, hogy milyen hülyék vagyunk?
császár
2015. december 29. 17:50
A csatlakozás ezen szakaszában a felzárkóztatás lett volna a feladat. Óriási lehetőséget szalasztottunk el, bűnös módon. Sajnos kis kaliberű, szarházi figurák tékozolták és lopták el az óriási pénzeket. Az ország nem zárkózik fel, a magyar vállalkozások nem erősödtek meg. Ez a hajó is elmegy lassan. Még a bűn sincs nevén nevezve, nemhogy a felelősség kérdése felvetve. Majd a történelemkönyvekben egyszer.
soelmo
2015. december 29. 17:05
Ez a fickó, aki hazudik....mert azért fizetik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!