Elég volt az alattvalói áhítatból

2014. február 26. 08:38

A kormány által szervezett programoktól távol maradunk, ám ez nem érvényes például az önkormányzati rendezvényekre. Interjú.

2014. február 26. 08:38
Heisler András
Népszabadság

Ekkor álltak elő azzal, hogy a józsefvárosi Sorsok Háza helyett létesüljön Együttélés Háza a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Igen, a megszállási emlékmű ügyében pedig párbeszédet kezdeményeztünk. Szakály Sándorról azért nem tettünk említést a levélben, mert erről a kérdésről nem kívántunk vitába bocsátkozni. Az Együttélés Házáról már évekkel ezelőtt beszélt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, hasonló névvel most Gyöngyösön hoznak létre egy remek intézményt a volt zsinagógában, az ötletet a Köves Slomó vezette EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) is felkarolta. Az elképzelés tehát nem is új, nem is a miénk. Bizonyítja viszont, hogy a Mazsihisz mindent elkövetett a megegyezés érdekében. Nem akartunk konfrontációt. Próbáltunk tárgyalni és levelezni, annak ellenére, hogy a legritkább esetben kaptunk érdemi választ. Elmentünk a határig, egészen addig, amíg csak lehet. Az elmúlt években azonban sok olyan mozzanat történt, amely a magyarországi zsidóság számára elfogadhatatlan. Ilyenek például a Horthy-korszak újraértékelésére tett kísérletek vagy Nyirő József, Tormay Cécile és Wass Albert beemelése az oktatásba. A közelmúltban minden összesűrűsödött. Schmidt Máriával, a Sorsok Háza vezetőjével végképp megrekedtek az egyeztetések, villámcsapásként ért bennünket Szakály Sándor kijelentése az „idegenrendészeti eljárásról” és a német megszállási emlékmű terve. Az ügyek egymásra rakódtak, és nyilvánvalóvá vált, hogy nem egyedi hibákról van szó, hanem olyan folyamatról, amelynek elemei összekapcsolódnak. A Mazsihisz közgyűlése ezért vette át a kezdeményezést: elég volt a vállalhatatlan kompromisszumokból és abból is, hogy alattvalói áhítattal várjuk a hatalom döntését.

Mivel számos zsidó szervezet visszautasította az elnyert támogatásokat, a Mazsihisz nemzetközi adománygyűjtő akciót indít a kieső bevételek pótlására. Amiből két következtetés adódik. A Mazsihisz nem számít arra, hogy sikerül megállapodnia a kormánnyal, de nem számít arra sem, hogy a választások után másik kormány lesz hatalmon.

Nem kalkulálunk azzal, hogy a választásokon lesz kormányváltás vagy sem. A Mazsihisznek a pártpolitikai szférától függetlenül kell működnie. Az a párt lesz kormányon, amelyik a legtöbb szavazatot fogja kapni. Mi megyünk a saját utunkon. Jeleztük, hogy ilyen körülmények között nem tudunk részt venni a kormányzati megemlékezéseken. De méltó módon fogunk megemlékezni önállóan is, és megpróbáljuk előteremteni ennek az anyagi feltéte leit. A kormány által szervezett programoktól távol maradunk, ám ez nem érvényes például az önkormányzati rendezvényekre. Szeretettel hívjuk és várjuk megemlékezéseinkre nem zsidó honfitársainkat. Nem a társadalomtól akarunk elkülönülni.

Mi értelme lesz a kormányzati emlékévnek a legjelentősebb zsidó vallási szervezet nélkül?

Abnormálisnak tartanám, ha a hetvenedik évfordulón zsidók nélkül emlékezne a kormány a holokauszt áldozataira. Ez tarthatatlan állapot. Mindenkinek feladata a megoldás keresése, a Mazsihisznek is, de elveink feladása nélkül. Abban reménykedem, hogy a választások után tényleg eljöhet a normális párbeszéd ideje. Ha a Fidesz–KDNP marad kormányon, akkor vele.

Csakhogy a választás április 6-án lesz, a holokauszt-emlékév pedig mindössze tíz nappal később, április 16-án indul.

Higgye el, pontosan tudom. Majdnem biztos, hogy a kormányzati emlékév nélkülünk fog elkezdődni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2014. február 26. 18:53
Idézek az ATV tudósításából: "Utalt arra, hogy a történészek közül többen úgy ítélik meg, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról, de véleménye szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki. Amikor kiderült, hogy sokakat közülük meggyilkoltak, Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter lehetővé tette a visszatérést Magyarországra – hangsúlyozta." A szövegből két lényeges félmondat maradt ki. Meggyőződésem, hogy Szakály a maga részéről beleértette, de nyilvános interjúban valóban ki is kellett volna mondania. Szóval "a magyar állam felelőssége szempontjából" idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, míg "a kitoloncoltak meggyilkolása a Lengyelországot megszállva tartó hitleri Németország felelőssége". Ha ez így elhangzott volna, nem lett volna mibe belekötni. De nem így hangzott el. Talán még azt érdemes hozzátenni, hogy a magyar állam részéről is súlyosan diszkriminatív idegenrendészeti eljárás volt, hiszen kifejezetten a zsidókat érintette.
OberEnnsinnen
2014. február 26. 17:11
" villámcsapásként ért bennünket Szakály Sándor kijelentése az „idegenrendészeti eljárásról” és a német megszállási emlékmű terve." 1. Magyarázza már meg végre valaki, akár te, Heisler András: a világ országaiban hogyan nevezik azt, amikor idegen állampolgárokkal lép kapcsolatba az illető állam, melynek területére az idegen állampolgárok beléptek? Erre most már valóban kíváncsi vagyok. 2. Most még csak azt kellene eldönteni: Volt-e Magyarországon német megszállás, amely 1944. március 19-én kezdődött? S ha ezt megoldottuk: 3. A német megszállásnak volt-e köze E. Veesenmayer, illetve Adolf Eichmann személyéhez?
Sulammit
2014. február 26. 16:04
Ki hisz a Mazsihisz maffiának? Remélem van olyan önérzetes a többi szervezet, hogy jövőre és azután... is visszautasítja az elnyert pénzeket, illetve meg sem pályázza. Más. Én menjek el az általatok rendezett unnepségre, de ti biztosítotok engem, hogy nem jöttök el az általam rendezett unnepségre, amit nem mellesleg a ti szeretteitek elvesztéséért rendezek. Hát ez nem a krisztusi szeretet és nem a krisztusi megbocsátás. Igaz, hogy nem ismeritek el az Újszövetséget, a mi Szentírásunkat, de azért lapozgathatnátok!
tade7
2014. február 26. 16:01
Nem szégyellitek magatokat?Mocskos banda! Hát ha én minden nap felkelnék, és mindenkivel egész nap parsztkodnék,akkor engem is utálnának az emberek. Elég volt belőletek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!