Egy jó lépés

2012. december 07. 07:07

Mégis örömteli, hogy a legkiszolgáltatottabb polgárok jó részének enyhítenek a terhein. Reménykedjünk, a kormányzat részéről bejelentett intézkedések technikai kivitelezésébe sem csúsznak nagyobb hibák.

2012. december 07. 07:07
Zsebők Csaba
Magyar Hírlap

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János tegnap közölte, hogy a gáz- és áramár csökkentéséről a kormány végleges döntést hozott, mindez pedig 3,8 millió családot érint, méghozzá egyformán, és már csak »apró technikai részletek maradtak nyitva«. Ha ez valóban így van, akkor Lázár valószínűleg nem téved, amikor azt fejtegeti, hogy a családok megtakarítása éves szinten »százezer forintos nagyságrendű« lehet.

Ez tehát önmagában remek hír, különösen azután, hogy az egykulcsos adóra való átállás közepette valóban sokaknak csökkent a fizetése. Látható, hogy  »az új szisztéma« egyelőre nem hozta el a remélt gazdasági, illetve fogyasztásnövekedést, és még több százmilliárd forinttól el is esik a költségvetés. Mindeközben az egykulcsos adózás alapvetően nem kedvez a középrétegek »derékhadának« és az alsó középosztálynak. Egy másik unokatestvérem két évvel ezelőtt még cirka hetvenötezer forintot keresett, s az átalakuló adórendszer miatt mára csupán mintegy hatvanezer forintot visz haza, ugyanattól a cégtől, ugyanazért a munkáért. Habár két gyermeke van, rajta gyakorlatilag a családi adókedvezmény sem segít, jóllehet ez utóbbi bevezetése alapvetően jó és fontos intézkedés volt a demográfiai válság közepette. Rokonaimnak és megszámlálhatatlanul sok, nélkülöző honfitársunknak tehát lassan szó szerint élet-halál kérdés, hogyan alakulnak a rezsiárak. Megfontolandó, amit Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke a minap lapunknak mondott: egyes becslések szerint a családi összjövedelem felét is elviheti a havi rezsiszámlák befizetése. Felhívta a figyelmet arra is, hogy borsosabb fűtésszámlák pedig épp azokat a családokat terhelik, amelyek anyagi helyzetük miatt jellemzően nem engedhetik meg maguknak otthonuk energetikai korszerűsítését.

 

Ám megfontolandó egy esetleges csapdahelyzet is. Egyes vélemények szerint a jelenlegi kormány távlati célja az, hogy döntően a magyar állam kezébe kerüljön a lakossági gáz- és áramellátás. Ugyanakkor a kabinet éppen azon dolgozik, hogy hazánk roppant hitelterhén enyhítsen. Így fennáll a veszély, hogy hosszú évekig semmilyen friss tőke nem áll Magyarország rendelkezésére az állami tulajdonba kerülő infrastruktúra fejlesztésére, felújítására. És az is kihívást jelent, hogy a különféle magyar állami vállalatok közül jó néhány általában nem a hatékony működéséről híres.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2012. december 07. 12:50
Zsebők kezdi már érezni a kormány körmére égett gazdaságpolitika átható bűzét.
tommybravo
2012. december 07. 12:05
"az egykulcsos adóra való átállás közepette valóban sokaknak csökkent a fizetése. Látható, hogy »az új szisztéma« egyelőre nem hozta el a remélt gazdasági, illetve fogyasztásnövekedést, és még több százmilliárd forinttól el is esik a költségvetés. Mindeközben az egykulcsos adózás alapvetően nem kedvez a középrétegek »derékhadának« és az alsó középosztálynak. Egy másik unokatestvérem két évvel ezelőtt még cirka hetvenötezer forintot keresett, s az átalakuló adórendszer miatt mára csupán mintegy hatvanezer forintot visz haza, ugyanattól a cégtől, ugyanazért a munkáért. Habár két gyermeke van, rajta gyakorlatilag a családi adókedvezmény sem segít" És mégis "csakafidesz"!
dönci4
2012. december 07. 11:25
De a nem kiszolgáltatottak terhein miért kell könnyíteni? Aki százezrekkel többet visz haza, az egykulcsos adó miatt, nem tudná a számláit fizetni?
kukagyerek
2012. december 07. 11:01
A roma, egy lapáttal veri a lovát. Arra megy a tesvír és kérdezi: Szíp Márióm! Mé vered ezt a szegíny állatot? Hát mer örömet akarok szerezni neki. Ezért vered lapáttal? Ezí bizony! Milyen boldog lesz má, ha csak ostorral verem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!