Tíz százalék

2012. december 08. 09:25

Gazdasági szuverenitás nélkül nem lehet mérsékelni a lakosság kiszolgáltatottságát.

2012. december 08. 09:25

„Mind az első, mind a második Orbán-kormánynak szinte krédója, hogy a lakosságra háruló terhek ne növekedjenek. Ha ez a törekvése csak felemás módon valósult meg, annak okait leginkább a multik, a nagy szolgáltató cégek találékonyságában kell keresni. A csütörtöki parlamenti ülésen a lakosság által fizetendő gáz- és áramárak tízszázalékos csökkentéséről szóló bejelentés azért nagy jelentőségű, mert kormánytól ilyet még nem hallottunk. Attól kezdve, hogy az Orbán-kormányt felváltották a szocialisták, az áram 63,5 százalékkal lett drágább, a vezetékes gáz 108,2 százalékkal. Egy internetes portál is idézi ezeket az adatokat, de szemérmesen csak annyit ír, hogy »tíz év alatt« ennyi volt a drágulás. Csakhogy mivel a második Orbán-kormány rezsistopot vezetett be, a hatvannál több, illetve a száz százalék fölötti (!) árdrágítások ideje kizárólag a szocialisták nyolc esztendejére esik. Ezt azért nem árt tudatosítani. Soha, egyetlen nagy szolgáltatóval nem vették fel a harcot, soha eszükbe nem jutott, hogy ha már nevükben szocialisták, akkor valamelyest képviselniük kellene a szegények, a lecsúszó rétegek érdekeit is!

Orbán Viktor megint ringbe szállt, s kormánya ellen, úgy tűnik, ismét kihívta a neoliberális világ haragját. Nemcsak a lakossági gáz- és áramtarifa tízszázalékos csökkentésével, hanem azzal is, hogy egymilliárd euróért a magyar állam megvette a német E.ON-tól a központi gáznagykereskedő és gáztároló kapacitást. A cél ugyanaz, mint tavaly a Mol-részvények visszavásárlásakor volt: megerősíteni az állam pozícióit. Gazdasági szuverenitás nélkül ugyanis nem lehet mérsékelni a lakosság kiszolgáltatottságát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makk85
2013. január 13. 18:09
Ma kaptam meg a decemberi gázszámlát ,elképesztő. Én álltalányt fizetek. Júniustól- novemberig azonos összeget fizetem ,de most decemberit megemelte majdnem 8%-kal. Én ezt nem értem és akkor a csökkentéssel ugyanannyit fogok fizetni mint novemberig. Trükkös a számolásuk . Két árkategoriával számolnak,ezt meg szépen felcserélték és a magasabbal számolták azt a mennyiséget amelyet eddig az alacsonyabbal fizettem. X mennyiséget fizettem az árkat.1 Y mennyiséget árkat.2 Most meg Y mennyiséget fizettek árkat.1 és x mennyiséget árkat.2 Hát ez a csökkentés?
beflower
2012. december 09. 08:26
Ez nagyon szépen összeszedett gondolatsor,csak nem igy igaz!Miért nem látod,,hogy tűzoltás folyik? Az nem biztos ,hogy jó módszerekkel. Nem hiszem azt,hogy Szaud-Arábia/pl/ellen bárkinek kifogása lenne Európában,/Mercedes 30%-a az övék/csak példa.Egy valamit ne felejts:akik a te általad favorizáltak/netán jobbikos vagy,de ez már a te bajod.Csak agyarmat emlegetésre utalok./elvesztették munkahelyüket,örülnek a futószalag melleti munkának,netán a szarpucolásnak is,mert tud enni adni a gyerekeinek!A valuta tartalékkal meg kitörölhetjük a seggünket,ha nem az ország érdekeit szolgálja!
Robin
2012. december 09. 08:01
"Ezért tudtak a poszkommunisták 3x visszajönni!" Csodálom, hogy nem vetted észre, hogy a rendszerváltástól eltelt 22 év alatt itt csak posztkommunisták váltogatták egymást, megegyezéses alapon. Az MDF-et és a fideszt is beleértve. Annyi a különbség, hogy Orbán elszállt a 2/3-tól, - nem úgy, mint Horn, akinek szintén volt 2/3-a - és most nekiállt kizárólag saját zsebre dolgozni, visszaállítani a pártállami egyeduralmat száz évre és felrúgta a váltogatós megállapodást. Vélhetőleg Bajnai ellenzéki összefogását is ez ellen támogatja az aki, beleértve Clintonnét is, amit Orbán várhatóan csak úgy tud kidriblizni, ha keres magának egy Nagy Testvért, egy gyarmatosítót, aki megvédi a magyar néptől és hagyja lopni, bohóckodni, ami a lételeme. Ennek az ára az, hogy lenullázza Magyarországot, minden tekintetben, elverje a nyugdíjkasszát, az MNB devizatartalékát és egy kivéreztetett, kiszolgáltatott, önfenntartásra képtelen, sehová sem tartozó országot, amit otthagy az értelmisége is, már eladhat kilóra, cselédnépnek, szartpucolni, legfeljebb összeszerelni a futószalagon. Egyetlen remény, hogy talán Európa csak nem örülne, ha határos lenne Kínával, azeriekkel, szaudi arabokkal vagy egy háborús állam hátországával...
beflower
2012. december 09. 07:26
Gazdaságilag szuverén országnak,talán Észak-Koreát lehet nevezni.Nem hiszem,hogy ez hiányzik Magyarországnak.Véleményem szerint, a magyar neoliberálisokon kivül/egyéni gazdasági,pénzügyi érdekek/Le se szarják,hogy a magyar állam mit vesz meg!Láni kéne:az otthoni jövedelmi viszonyokkal van a baj.A hiteleket nem gazdaság fejlesztésre költik 1982/IMF tagság kezdete/Hanem politikai célú dolgokra.Ezért tudtak a poszkommunisták 3x visszajönni!Ma már nem az a lényeg:ki lopott.ki lop ma,ki fog holnap,hanem az ÖSSZEFÖGÁS nem a holnapért,hanem a máért!Nem valaki /Orbán/ellen, hanem egy normális életért!Természetesen ezért a mai 2/3-nak is áldozatot kell hozni:megszabadulni a Matolcsy féle "töndér meséktől"de azonnal!Nem hagyni elterelni felvonulgatásokkal,mondva csinált cirkuszokkal a figyelmet. Tisztelettel Bajorországból Beflower.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!