Lebukott Tony Blair: radikális lépéseket akart tenni az illegális bevándorlás ellen

2023. december 29. 13:33

A magyar baloldalon is nagy népszerűségnek örvendő Tony Blair két évtizeddel ezelőtt hasonló lépéseket fontolgatott az illegális migráció visszaszorítására, mint amiket most a konzervatívok szeretnének bevezetni.

2023. december 29. 13:33
President Lula Receives Tony Blair

Frissen nyilvánosságra hozott iratok szerint Tony Blair tanácsadói még a nemzetközi jog megsértését is fontolgatták, hogy megállítsák a szigetország felé irányuló illegális migrációt – számolt be a BBC. A brit Nemzeti Levéltár által közzétett 2003-as iratokból az derült ki, hogy a volt baloldali kormányfő egyre „radikálisabb” ötleteket sürgetett a migráció csökkentése érdekében. Blair tanácsadói azt is megkérdőjelezték, hogy az Egyesült Királyságnak egyáltalán szüksége van-e menekültügyi rendszerre, annak normáinak betartására, hiszen a menekültek egy biztonságos országon biztosan haladtak keresztül, mielőtt Nagy-Britannia partjaihoz értek.

A BBC rámutat, hogy 

a 20 évvel ezelőtti ötletek némelyike erős párhuzamot mutat a jelenlegi kormány politikájával.

Ezt is ajánljuk a témában

A 2000-es évek migrációs válsága

2002-ben rekordszámú, 84 132 menedékkérelmet nyújtottak be Nagy-Britanniában. Ezekben az években az Egyesült Királyságban a menedékkérelmek túlnyomó többségét elutasították. Az Oxford Egyetem adatai szerint kevesebb mint 20 százalékuk volt sikeres. Az év decemberére a menedékkérők száma csökkent, de Tony Blair új megközelítést akart. Egy tájékoztató feljegyzésben azt írta: 

Még radikálisabb intézkedéseket kell találnunk”.

Ennek hatására Blair tanácsadói 2003 elején egy ötletbörzét tartottak, hogy azokat aztán a miniszterelnök elé terjesszék. Ennek a feljegyzései kerültek most nyilvánosságra, és fontos megemlíteni, hogy a „radikális intézkedések” közül egy sem lett megvalósítva. 

Ezt is ajánljuk a témában

Hogyan állítsák meg a tömegeket?

Az egyik ötlet, ami felmerült az volt, hogy olyan jogszabályokat hozzanak, amelyek „összeegyezhetetlenek” az emberi jogok európai egyezményével. Ez lehetővé tette volna a baloldali kormány számára, hogy az illegális bevándorlókat egyszerűen eltávolítsa az ország területéről.

A tanácsadók elismerték, hogy ez valószínűleg nemzetközi felháborodást okozna, s a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság valószínűleg a britek ellen döntene. De azt írták: „közben lenne 2-3 évünk, amikor határozott üzenetet küldhetnénk a rendszerben az új, határozott álláspontunkról”. Egy másik elrettentő eszköz lett volna, ha harmadik országokban hoznának létre „biztonságos menedékhelyeket”. Törökország és Kenya merült fel ekkor – írja a BBC. Ez némileg eltért a jelenlegi konzervatív kormány politikájától, amely az Egyesült Királyságba illegálisan érkező embereket Ruandába küldené, menedékkérelmüket a brit kormány helyett Ruanda bírálná el.

A Blair-kormány végül más, szigorú intézkedéseket vezetett be a határellenőrzés és a vízumok terén. 

Nyitókép: Ton Molina / NurPhoto / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vandor-58
2024. január 03. 11:46
Valamit nagyon tudott már akkor.
rockercicc
2023. december 30. 00:13
Kár, hogy nem tette meg...
KBA98
2023. december 29. 17:30
Már régen börtönben lenne a helye az amcsi haverjával együtt!
Átoperált Kiscsoportos
2023. december 29. 15:44
Lipitloty, Rodolfo 2023. december 29. Nem lesz annak jó vége ha még mindig annyi ostoba kószálhat szabadon, mint ti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!