Aki most lépne be az EU-ba: visszaterelné Skóciát az új, muszlim vezetője

2023. június 28. 12:37

Humza Yousaf, Skócia nemrég megválasztott első minisztere az országrész függetlenedése, valamint EU-ba való, újbóli belépése mellett szólalt fel.

2023. június 28. 12:37
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Pár napja volt a 2016-os Brexit-népszavazás hetedik évfordulója. Mint arról a Brexit-évfordulóról szóló cikkünkben is megemlékeztünk, az akkori népszavazáson a voksolók alig 51,89 százaléka szavazott az EU-ból való kilépésre, míg a maradáspártiak aránya 48,11 százalék volt. A vidéki Anglia egy emberként voksolt a kilépésre, míg London és több nagyváros népe, valamint

Skócia egyöntetűen az EU-ban való maradás mellé állt.

De a többség döntött, Nagy-Britannia a népszavazás és sok évnyi tárgyalás és huzavona után 2021. január 1-jével véglegesen kilépett az EU-ból.

Skócia népe ezt a folyamatot csak az oldalvonalról nézhette végig. Miután maguk a skótok a két évvel korábban, 2014 szeptemberében tartott, történelmi jelentőségű függetlenségi népszavazáson többségében nemmel szavaztak a brit országrész függetlenedésére (55 százalék nem szavazat mellett a függetlenséget 45 százalék támogatta), Skócia bent maradt az Egyesült Királyságban. Így aztán a skótok hiába szavaztak még a multikulturális világváros Londonnál is nagyobb arányban az EU-ban maradásra (62 százalék), az ország egységesen ki kellett, hogy lépjen az európai közösségből.

A skótok így egy többszörösen összetett politikai és érzelmi helyzetben találták magukat.

Régóta jelen van és igen népszerű a függetlenedési mozgalom – de a kellő pillanatban a valódi többséget nem tudták maguk mellé állítani, így maradniuk kell Nagy-Britanniában. Ugyanakkor a skótok nagy többsége nagyon is az EU-ban maradna, de mégis kiléptették őket az EU-ból.

A nagy skót ügy tehát nincs lezárva, a mindezekkel kapcsolatos dilemmák még sok évig vagy évtizedig velük fognak maradni.

Az élet és a politika viszont megy tovább: történelmi sorsfordítók ide vagy oda, Skóciát az elmúlt hosszú években biztos kézzel és stabil többséggel tudta irányítani a nacionalista-progresszív Skót Nemzeti Párt (SNP) Alex Salmond, majd Nicola Sturgeon vezetése alatt.

Belső viták és kínos botrányok azonban az idei év elejére megrázták a pártvezetést,

és Sturgeonnak távoznia kellett a hatalomból. A botrányoktól szintén nem mentes vezetőválasztási küzdelem végén pedig Humza Yousaf lett az SNP és ezzel Skócia új vezetője, első minisztere.

Yousaf pakisztáni muszlim bevándorló családból származik, ugyanakkor azt hirdeti, hogy a hite nem befolyásolja politikai álláspontjait.

És miközben pártjának a Sturgeon-korszak hagyatékaként súlyos pénzügyi botrányokkal és vizsgálatokkal kell szembenéznie, Yousaf inkább a jövő felé tekintene – és ezzel újranyitja a Skócia EU-tagságával kapcsolatos, lezáratlan és igen nehezen megoldható vitákat.

Yousaf most a Politicónak adott interjút, amiben leszögezte: az ő álláspontja az SNP fő céljával egyezően Skócia függetlenedése, emellett pedig a függetlenség visszaszerzése után az EU-ba való belépés.

Elárulta:

Ennek azonban jelenleg nem csekély akadályát jelenti az, hogy Nagy-Britannia londoni székhelyű legfelsőbb bírói testülete úgy döntött, hogy Skócia nem tarthat függetlenségi népszavazást a londoni brit kormány előzetes jóváhagyása nélkül.

Yousaf úgy spekulál: a Brexit-népszavazás két évvel történt a skót népszavazás után, és ha az emberek 2014-ben tudták volna, hogy milyen döntés születik majd 2016-ban, akkor megszavazták volna a skót függetlenséget is.

A rossz hír azonban az, hogy a 2014-es népszavazás óta is folyamatosan mért közvélemény-kutatási adatok alapján a skótok azóta is mélyen és szinte egyenlően megosztottak a kérdésben. Pont a 2016-os Brexit-népszavazás utáni időszakban egyértelműen többségben voltak Skóciában azok, akik nemmel szavaznának az ország függetlenedésére. Ezzel szemben 2020-2021 fordulóján, a Covid-járvány mélyén és Boris Johnson brit miniszterelnök akkor aktuális botrányai közepette egy időre többségbe kerültek a függetlenségpártiak, majd újra a másik tábor került fölénybe. A kutatások többsége idén, 2023-ban is a maradáspártiak fölényét mutatja, tehát ha most tartanának egy népszavazást, megint csak nagy eséllyel nemet mondana a többség a függetlenedésre.

Humza Yousaf ugyanakkor

teljes meggyőződéssel részletezi, miként is lépne majd vissza Skócia az EU-ba.

„Teljesen elfogadjuk, hogy végig kell mennünk a csatlakozás szabályain és a jogharmonizáción” – mondja Skócia vezetője. „De amikor a csatlakozási folyamat megkezdődik, már rögtön igazán erős pozícióban leszünk” – teszi hozzá, arra is utalva, hogy Skócia negyven éven keresztül így is már az EU-jognak megfelelő jogalkotást folytatott.

Yousafot az sem aggasztja, hogy van olyan EU-tagállam, mint például a Katalónia kiválásától tartó Spanyolország, ami nem támogatja Skócia hipotetikus EU-tagságát. Humza Yousaf szerint a skót és a katalán helyzet teljességgel különbözik.

A skót vezető most Brüsszelbe utazott, hogy megerősítse az EU és Skócia kapcsolatrendszerét.

Ütőkártya a kezében Skócia energiatermelése és -exportja,

különös tekintettel az Északi-tenger olajkincsére, valamint a szélerőművekre. Yousaf az európai vezetőknek úgy üzen: „Skócia sok mindent tud kínálni” .

 

Fotó: Humza Yousaf FB

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. június 29. 11:10
S akkor mehetne még több muszlim hozzájuk........hiszen az EU támogatja, Angliának reszeltek, meg a skótoknak is........
Zsolt6969
2023. június 28. 20:46
Csak egy maradhat.!!!
Hohokam
2023. június 28. 17:10
Mit szólna vajon William Wallace ehhez a neo-skóthoz?
Dunhill67
2023. június 28. 16:58
"Humza Yousaf, Skócia nemrég megválasztott első minisztere"....echte magasföldi,szoknyás skót....eszem megáll,baszki
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!