Hét éve szavaztak a Brexitről – vajon ma hogyan döntenének a britek?

2023. június 28. 09:01

A történelmi népszavazás óta hét év telt el, és közel két és fél éve véglegesült Nagy-Britannia EU-ból való kilépése. De miként vélekednek ma a britek?

2023. június 28. 09:01
null

Hét évvel ezelőtt, 2016. június 23-án az Egyesült Királyság lakói egy népszavazásban úgy döntöttek: szeretnék, ha országuk kilépne az Európai Unióból, annak minden hátrányával és – reményeik szerint – még több előnyével együtt.

Szűk különbségű eredmény született,

a voksolók alig 51,89 százaléka szavazott az EU-ból való kilépésre,

míg a maradáspártiak aránya 48,11 százalék volt. A vidéki Anglia egy emberként voksolt a kilépésre, míg London és több nagyváros népe, valamint Skócia egyöntetűen az EU-ban való maradás mellé állt. De a többség döntött.

A nép döntését hosszú évekig tartó politikai instabilitás és tárgyalások követték, míg végül Boris Johnson – a népszavazás utáni harmadik miniszterelnök – 2020. december 31-én aláírta az Európai Unióval közös nyilatkozatot, és 2021. január elsejével életbe lépett a Brexit: az Egyesült Királyság 47 évnyi uniós tagság után ismét külön utakon folytatta történelmét.

A népszavazás hetedik évfordulójának alkalmából a UK in a Changing Europe nevű szervezet reprezentatív felmérést végzett azok körében, akik annak idején a kilépés mellett szavaztak. 4000 korábbi Brexit szimpatizánst kérdeztek meg arról, hogyan vélekednek a Brexit utáni időkről. Az eredmények valamelyest félrevezetőek, mivel

További 30 százalék szerint a kilépés óta nem történt se pozitív, se negatív változás. 26 százalékuk pedig úgy áll a kérdéshez, hogy még korai lenne ítéletet mondani. Bár a 18 százalék igen alacsonynak tűnik – különösen úgy, hogy csak azokat kérdezték, akik a kilépés mellett voltak –, a többség, 60 százalék bízik benne, hogy a jövőben pozitívra fordul a helyzet.

Az évforduló alkalmából a BBC több városba is ellátogatott, hogy meghallgassa az emberek személyes véleményét. Különösen két településre voltak kihegyezve, ahol igen magas fölénnyel szavazták meg a helyiek a kilépést: Sunderlandre és Clactonra. Ugyanakkor érdekes még a helyzet Newcastle-ben is, ahol Észak-Angliában egyedüliként – mindössze egy százalékkal – a maradáspártiak kerültek többségbe.

A megkérdezettek reakciója alapján nem lehet abszolút eredményt hirdetni, hogy kinek volt igaza, vagy ki tévedett hét éve. A maradás mellett döntők nagy része továbbra is kitart eredeti véleménye mellett, inkább a kilépéspártiak körében figyelhető meg változás.

Akik az EU-tagság mellett szavaztak, leginkább azzal indokolták a döntésüket, hogy szerették volna megtartani a szabad mozgás lehetőségét az unió területén. A kilépéspártiaknak viszont pont az EU-tól való függésből lett elegük, és abból, hogy Brüsszel folyamatosan csak kér, de keveset ad vissza. Azt a többség nehezményezte, hogy a többi európai országból érkezett bevándorlók egy része elhagyta az országot, ami szerintük súlyosan érintette az Egyesült Királyság gazdaságát. Ugyanakkor a közös agrárpolitika elhagyása többek szerint pozitív hatással volt.

Bár egyelőre a legtöbb 2016-os ígéret nem valósult meg,

A közvélemény-kutatásból nem maradtak ki a huszonéves fiatalok sem, akik 2016-ban még nem szavazhattak a koruk miatt. Közülük többen úgy érzik, hogy kizárták őket egy fontos döntéshozatalból; de van olyan is, aki úgy vélekedik, nem változott semmi az elmúlt két és fél évben.

Pár napja London polgármestere, Sadiq Kahn is megszólalt a Brexittel kapcsolatban: elismerte, EU-pártiként hatalmas fájdalmat okozott neki annak idején, hogy az emberek a kilépés mellett döntöttek. A munkáspárti politikus egyúttal felszólította a konzervatív kormányt, hogy vállalják a felelősséget a történtekért, amiért a Brexit óta cserben hagyták az embereket.

Mit hozott a Brexit az Egyesült Királyságnak?

Az egyik legfontosabb szempont a kilépésnél a kereskedelmi kapcsolatok megerősítése volt, valamint új egyezségek létrehozása több, az EU-n kívüli harmadik féllel. Ilyen szempontból hatékonynak nevezhető az eddigi rövid időszak.

Szintén februárban digitális kereskedelmi megegyezést kötöttek Szingapúrral, majd 2023 márciusában Ukrajnával is. 

Bár még nem írták alá a megállapodást, elfogadták az Egyesült Királyság csatlakozási kérelmét a Transz-Csendes-óceáni Átfogó és Progresszív Partnerségi Egyezménybe (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership), amelynek olyan országok a tagjai, mint Kanada, Chile, Japán vagy épp Mexikó.

Emellett megkezdődtek a partnerségi tárgyalások, de még nem született megállapodás a következő országokkal: USA, India, Kanada, Mexikó, Izrael és Svájc.

Mi okozza az általános elégedetlenséget?

Az általános elégedetlenség legfőbb okai azok a hétköznapi embereket érintő kérdések, amelyek nemcsak, hogy nem oldódtak meg, de még romlottak is a Brexit óta.

Az első, és egyik legfontosabb az egészségügy kérdése. Míg sokan arra számítottak – és a kormány is ezt ígérte –, hogy a kilépéssel több forrást tudnak fordítani az egészségügyi intézmények fejlesztésére, a Brexit valójában inkább munkaerőhiányt hozott magával, hiszen az EU-ból érkező orvosok és ápolók egy részének el kellett hagynia az országot.

Nem elhanyagolható a hétköznapi ember szempontjából a szabad mozgás korlátozása sem. A folyamatos és szigorú ellenőrzések a többi európai ország kapujában, a drágább roaming díjak és a kígyózó kamionsorok a határoknál mind-mind bosszúságot okoznak.

hiszen a magasabb vám, valamint a szezonális munkaerőhiány az élelmiszer árakon is meglátszik.

Míg a kilépés előtt sokaknak elegük volt az európai bevándorlókból, az elmúlt években kezdenek rájönni, hogy fontos mozgatórugói voltak a brit gazdaságnak.

A többség most már visszalépne az EU-ba

A neves YouGov közvélemény-kutató legfrissebb adatai szerint a britek 62 százaléka szerint inkább kudarc volt a Brexit, míg sikeresnek csak 9 százalék tartja a folyamatot. Az EU-ban maradás mellett voksolók 89 százaléka tartja kudarcosnak a fejleményeket, és így gondolkodik az egyébként Brexitre szavazók 37 százaléka. Az egykori Brexit-szavazóknak is csak 20 százaléka tartja sikeresnek a kilépést.

Arra a kérdésre, hogy ma hogyan szavaznának egy a brit EU-tagságról szóló népszavazáson, az elmúlt hetek kutatásai szerint

ma mintegy 56-61 százalék közötti lenne az EU-pártiak aránya,

míg 39 és 44 százalék között alakulna az EU-n kívül maradás mellett voksolók aránya.

Mindenről a Brexit tehet?

Az elmúlt évek nem éppen a legjobban alakultak sem az Egyesült Királyságban, sem máshol a világon. Ilyen szempontból elég rosszul sikerült időzíteni az EU-ból való kilépést – a koronavírus-járvány kellős közepére, ami még véget sem ért, amikor már kitört a háború Ukrajnában.

Nagy-Britannia pedig egyáltalán nem nevezhető politikailag stabilnak,

A cikkünk elején említett kutatás résztvevőinek többsége úgy gondolja, hosszú távon pozitív hozadéka lehet a kilépésnek, ha majd egyszer normalizálódik az ország politikai helyzete, és – reményeik szerint – visszatér minden a régi kerékvágásba.

Bár néhányan már az EU-ba való visszatérést sürgetik az elégedetlenséggel kapcsolatban, ez a folyamat azért nem volna olyan egyszerű. Valószínű, hogy egy-két emberöltőnyi idő is lesz arra, hogy a britek és a kontinens népei meglássák, mire jutott a szigetország az európai közösségből való kilépéssel.

Nyitókép: Justin TALLIS / AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6.sztrovacsek
2023. június 28. 13:17
Egy jól irányzott mozdulattal fölrúgták a történelmük utolsó negyven évét, mert azt hitték másnaptól fenékig tejfel lesz az élet. Olyanokat ígértek nekik, hogy az EU-ba befizetett teljes összeget az egészségügyre fordítják, amiről másnap kiderült hogy nettó hazugság volt. De ez csak egy a sok populista szólam közül. De hát olyan jólesik elhinni hogy visszatér a régi nagyság, főleg ha ennek történelmi alapjai vannak. Aztán rájöttek hogy a francia piacról érkező egy napos, friss zöldséget nem pótolja a három hetes akárhonnan hozott. Merthogy annyi szállal kötődtek az EU-hoz, hogy azokon módosítani nem könnyű, és sok esetben nem is lehet, mert abban a negyven évben ők sem visszafelé fejlődtek, és minden, de ahhoz lett kialakítva, hogy EU-tagok voltak. Most már egyék meg amit főztek! A kutya sem sír utánuk, és ez intő példa mindenki számára.
Zolotarjov
2023. június 28. 12:40
Az első szög..
simonvitéz
2023. június 28. 11:28
Na de egyáltalán nem mindegy, miért tartják sikertelennek a kilépést! Munkaero hiány meg marhára nem azért van, mert a britek otthagyták az EU-t. A nem nagy kvalifikáltságot igénylő munkák túlnyomó részénél nincs munkaerohiány. A kvalifikált munkaero továbbra is áramlik be, pl IT szakemberek Indiából. Ahol meg hiány van, pl tanári pálya, leginkább azért, mert szinte elviselhetetlenek a munkakorulmények. Pl nehezen fegyelmezheto nebulók stb
vbandi
2023. június 28. 11:00
HUXIT ADDIG MINDEN VÉTÓ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!