Újabb iszlamista szélsőségeseket vettek őrizetbe Franciaországban

2012. április 04. 13:20

Razziát tartott a francia rendőrség szerda reggel az egész ország területén. A rajtaütés célpontjai muzulmán szélsőségesek voltak, több különböző helyszínen tíz embert vettek őrizetbe.

2012. április 04. 13:20

Újabb razziát tartott a francia rendőrség szerda kora reggel az ország több városában muzulmán szélsőségesek körében, és tíz embert őrizetbe vett - értesültek hírügynökségek a hatósági műveletekben részt vevő forrásokból. Olyan iszlamistákat kutattak fel a hatóságok, akik jártak Afganisztánban vagy Pakisztánban, illetve oda készültek, hogy a lázadók oldalán részt vegyenek a hatóságok elleni gerillaháborúban. A rendőrök elsősorban az északi Roubaix-ban és a déli Marseille-ben tartottak razziákat, de a déli, illetve délnyugati Carpentras-ban, Valence-ban, Pauban és Lot-et-Garonne-ban is voltak akciók — közölte egy forrás. Hozzátette: a belső elhárítás központi részlege által indított razzia — amelyet a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege egy előzetes eljárás keretében rendelt el — folytatódik. „Nem egy hálózatról van szó. Ezek olyan elszigetelt egyének, akiknek többsége olyan profillal rendelkezik, mint Mohamed Merah”(a toulouse-i tömeggyilkos) — mondta egy rendőrségi forrás.

Közben az ügyészség vádat emelt a múlt pénteken őrizetbe vett 13 feltételezett iszlamista radikális ellen, akik többek között emberrablásokat terveztek. A „Forsane Alizza” (Büszkeség Lovagjai) nevű csoport vezetője, Mohamed Achamlane és további nyolc tagja letartóztatásban maradt, míg négy másik személyt rendőrségi felügyelet alá helyeztek. Valamennyiük ellen terrorszervezettel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel, valamint tiltott fegyverszállítás, illetve -tartás a vád. Egy részük egy lyoni bíró elrablását fontolgatta, de a terv végrehajtására még „semmilyen előkészület” nem történt — közölte Francois Molins párizsi ügyész.

 
Az ügyészség szerint a szerda reggeli razziának nincs köze a vádemelésekhez. A hét áldozatot követelő toulouse-i és montaubani lövöldözéseket követően — amelyeknek elkövetője állítólag azt állította magáról, hogy az al-Kaida terrorszervezethez tartozott — Nicolas Sarkozy államfő jelezte, hogy rendőrségi razziákat fognak tartani radikális iszlamista körökben. Az ellenzéki jelöltek szerint viszont a közelgő elnökválasztás árpilis 22-én esedékes első fordulója előtt politikai megfontolások állhatnak az ügyészség fellépése mögött. „Amennyiben megalapozott a gyanú, meg kell őket állítani. De meglepő, hogy éppen egy olyan terrorakció után történik mindez, amely, és ez tény, mélyen megrázott mindenkit” — mondta szerdán reggel Francois Hollande szocialista jelölt az RTL kereskedelmi rádióban. A centrista Francois Bayrou az iTélé hírtelevízióban pedig úgy vélte, hogy „az ilyen jellegű, megrendezett, reklámcélú rendőri fellépéseket el kellene kerülni”.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZolieM
2012. április 04. 15:23
Felesleges razziázni. Franciaországon már Martell Károly sem tudna segíteni.
egysegelem
2012. április 04. 14:05
Kivancsi vagyok, ezert fog-e sirni az Amnesty?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!