Gulyás a Kormányinfón: Megállapodások születtek Kínával, délután jönnek a bejelentések (VIDEÓ)

2024. május 09. 10:22

„Magyarország a nemzetközi együttműködésben a konnektivitás elvét vallja” – szögezte le a miniszter.

2024. május 09. 10:22

Nyitókép: Gulyás Gergely Facebook-oldala

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő 10.30-tól kezdődően ismerteti a kormány legújabb döntéséit. A Kormányinfón várhatóan érinthetik a kínai elnök látogatásának eredményeit, az idei és a jövő évi költségvetés kérdését, valamint az üzemanyagárakat is.

A Kormányinfó elején Gulyás elmondta, újabb részletek derülnek ki a NATO terveiről. „A NATO ukrajnai missziója fegyverek szállítását, és katonai kiképzést jelent. A következő 5 évben további háborúra számítanak” – fogalmazott a miniszter. Gulyás hangsúlyozta, Magyarország továbbra is ki akar maradni a háborúból, mert nem lesz a csatatéren megoldása.

„A NATO misszióban nem kívánunk részt venni, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne kelljen magyar katonákat Ukrajnába küldeni” – mondta a kancelláriaminiszter, aki hozzátette: eddig 800 ezer áldozata van a háborúnak.

Gulyás arról is beszélt, hogy Magyarország lojális szövetségese a NATO-nak. Megjegyezte, „mi azon vagyunk, hogy a védelmi szövetség ebbe a konfliktusba ne avatkozzon be”.

„A kínai elnök látogatása Magyarország növekvő súlyát mutatja a világpolitikában”

A miniszter Hszi Csin-ping látogatása kapcsán elmondta: elsősorban gazdasági jelentősége van a találkozónak. „Míg húsz éve messze le volt maradva Kína az unióhoz képest, addig ma már magasabb a gazdasági teljesítménye” – jegyezte meg, majd arról beszélt, hogy Kína a világ egyik vezető gazdasági hatalmává vált. „Ezért is érdekünk, hogy minél több kínai beruházás érkezzen Magyarországra.

Magyarország a nemzetközi együttműködésben a konnektivitás elvét vallja

– szögezte le Gulyás.

„Konkrét megállapodások születtek, ezek egy része célokat, lehetséges közös projekteket jelöl ki. Ezzel kapcsolatosan ma délután a magyar miniszterelnök és a kínai elnök tesz bejelentést” – mondta Gulyás, aki elmondta, hogy várhatóan délután fél hatkor tesz közös sajtónyilatkozatot Orbán Viktor és a kínai elnök.

2025-ben a 4,1 százalékos növekedés is reális lehet

A miniszter arról is beszélt, 3,6 százalékra szorult vissza a márciusi infláció.

2024 a növekedés újraindításának az éve lesz

– hangsúlyozta Gulyás Gergely, aki szerint a magyar növekedés az uniós éllovasai közé tesz minket. Megjegyezte, hogy döntő fontosságú, hogy meddig tart a háború. „A prognózisok ma sokkal bizonytalanabbak, mint korábban voltak.”

Vitályos Eszter kormányszóvivő arról számolt be, hogy hatalmas az érdeklődés az otthonteremtési program iránt: eddig 83 milliárd forint értékben, 3100 család érdeklődött a támogatásért. Közölük eddig 1400 csald kérelmét bírálták el pozitívan. 

Arra a kérdésre Lengyelországgal szemben lezárhatják a hetes cikkely szerinti uniós eljárást, azt mondta: nyilvánvaló, hogy a lengyel állam működésében semmi nem változott, sőt romlott, de olyan politikai erő került hatalomra, amelyet az Európai Bizottság szövetségesnek tekint, ráadásul háborúpárti. 

A jogállamisági kérdésekhez az Unióban már köze sincs a joghoz

– fogalmazott.

Karácsony Gergely elszámolással tartozik - mondta arra az információra reagálva, hogy a főpolgármester már a 2019-es kampányát is külföldi pénzből finanszírozta.

Minősíthetetlen, amit Magyar Péter tett

Arról, hogy Magyar Péter pártjának egyik jelöltje korábban Brüsszelben támadtaa rezsicsökkentést azt mondta: nem meglepő, ha egy baloldali pártban olyan jelöltek indulnak, akik az ellen dolgoznak, hogy kevesebb rezsit kelljen fizetnie a magyar állampolgároknak

Nem rendészetit, hanem orvosi kérdés, hogy Magyar Péter egy rendőrségi rádiót nézett internet-blokkolónak az egyik kampányrendezvényén – mondta Gulyás Gergely. Szerinte Magyarnak kisebbségi komplexusa van, ezért támadja Kocsis Máté fideszes frakcióvezetőt.

Annak kapcsán, hogy nyilvánosságra került az Országos Mentőszolgálat jegyzőkönyve arról az esetről, amikor Varga Judit mentőt hívott magyar Péter öngyilkossági kísérlete miatt, a miniszter azt mondta: folyik egy vizsgálat az OMSZ-en belül, ami helyes. Gulyás ugyanakkor egyetért abban, hogy jogsértés történt, különleges személyes adattal való visszaélés. 

Hogy Orbán Viktor elmegy-e a Volodimir Zelenszkij által kezdeményezett békecsúcsra, Gulyás azt mondta: nekünk az a problémánk, hogy 

ha az egymással szemben álló háborús felek egyike nincs ott egy ilyen tárgyaláson, akkor annak nincs érelme. 

Érdemi előrelépést ennek hiányában nem lehet elérni. 

Hogy a Mandiner Stratéga adásában Poloska Péternek nevezte Magyar Pétert, Gulyás azt mondta: 

minősíthetetlen, hogy valaki a feleségével folytatott beszélgetést magnóra veszi. Ehhez képest, hogy én így neveztem, az szinte barátságos jelző

– fogalmazott a miniszter. 

A legsötétebb háborús idők

Más termékek esetén nem tervezik, hogy lépéseket tegyenek az árcsökkentés érdekében, mint a benzinnél – mondta egy kérdésre Gulyás.

Tárgyalni fog a kormány a kórházi várólistákról, hogy sikerüljön azokat tovább csökkenteni – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem állunk rosszul. Gulyás arról is beszélt hogy 63,4 milliárd forintot fognak fordítani a kórházi adósság rendezésére, de nagy valószínűséggel idén még egy ilyen döntésre szüksg lesz. 

Arról, hogy előzetes döntés született Brüsszelben, miszerint orosz vagyonokból fogják katonailag segíteni Ukrajnát, a Mandiner kérdésére azt mondta:

 meg kell vizsgálni a javaslatot, de a legsötétebb, második világháborús időket idézi, ha valakinek azért veszik el a vagyonát, mert például orosz.

Ugyanakkor háborús helyzetben előfordulhat, hogy a háború kirobbantásáért felelős személyek vagyonát valamilyen mértékben lefoglalják.

A kormány nem tárgyalt arról, hogy támogatnák-e azt a javaslatot, amely szerint legfeljebb ezer forint legyen az egynapos autópályamatrica –  mondta másik kérdésünkre a miniszter. 

Az általam most ismert határidő néhány hét – mondta arra a kérdésre, hogy mikor zárulhat le a Budapest Airport megvétele. 

Az előző Kormányinfón bejelentett beruházás-halasztásról elmondta: minden beruházást egyesével vizsgálnak át. Példaként említette a budapesti szuperkórház vagy az új Közlekedési Múzeum felépítésének elhalasztását. 

Gulyást többször kérdezték az antiszemita kijelentéseiről elhíresült, holokauszt-tagadó Mahmud Ahmadinezsád iráni ex-elnök budapesti, egyetemi előadásáról. A miniszter elmondta, hogy tiszteletben tartják az egyetemi autonómiát, ezért nem szóltak bele, hogy az NKE-n előadást tartott a volt elnök. A magyar kormány egyetlen tagja sem találkozott ugyanakkor Ahmadinezsád-al, amely egyben kifejezi álláspontját az ügyről – tette hozzá. 

A Kormányinfót itt követheti élőben:

Cikkünk folyamatosan frissül.

 

 

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­g­a­z­­­i n­­i­m­f­­­o­­­m­­á­n­­­i­á­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­𝐍
demiso
2024. május 09. 23:19
Csak arra szerződtünk.
demiso
2024. május 09. 23:18
"Gulyás arról is beszélt, hogy Magyarország lojális szövetségese a NATO-nak." Amíg a NATO is lojális önmagához és a védelmi szövetség mivoltához.
demiso
2024. május 09. 23:15
Ilyen fajta rend- és békefenntartó szerepet vállalunk Kárpátalján.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!