Mit szól az MSZP vezetése, hogy feloszlott a soproni szervezet, Józsefvárosban pedig önállósodtak? Megkérdeztük!

2024. április 12. 20:59

Csak idő kérdése volt a soproni MSZP szervezet feloszlatása. A nyugat-magyarországi településen gyakorlatilag alig akad támogatója a baloldalnak, forrásaink szerint a jelöltek személye körüli ellenzéki belharc nem lesz érdemi hatással a júniusi önkormányzati választás kimenetelére.

2024. április 12. 20:59

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Feloszlatta önmagát az MSZP soproni szervezete, tagjai pedig ki is léptek a formációból, mivel a párt országos vezetése felülbírálta a polgármester-jelölt személyéről szóló helyi döntést. A soproni szocialisták már napokkal korábban bejelentették, hogy Sovány Endrét támogatják, de az MSZP országos vezetése ezt felülírva arról döntött, hogy a párbeszédes Jakál Adrienn indul polgármester-jelöltként.

Ezt is ajánljuk a témában

Erről Széplaki Tamás, az MSZP veterán helyi politikusa, vezetője számolt be Facebook-oldalán. Mint indulatos posztjában fogalmazott, a 35 éve alakult helyi szervezet legsúlyosabb döntése azért született meg, mert „számunkra emberileg és politikailag egyaránt vállalhatatlan annak a döntésnek, mind a módja, mind a tartalma, amit a párt országos elnöksége hozott Jakál Adrienn (Párbeszéd) polgármester-jelölti indításáról. 

Jakál Adrienn személyét elfogadhatatlannak tartjuk, ezért támogatni sem tudjuk. Ezt többször elmondtuk és erről döntést is hoztunk, amit az országos vezetés is tudott. Számunkra a baloldaliság, az erkölcs, a morál, az adott szó, az empátia, a szolidaritás, mások tisztelete, a szavahihetőség és a hitelesség a legfontosabb alapértékek, mindig ezen elvek alapján vettünk részt a helyi közéletben”

– fogalmazott a szervezet vezetője. A Mandiner több helyi forrásból is úgy értesült, hogy a helyi baloldalon régóta rendszeresek a belső viszályok, hatalmi harcok. 

Sopronban az ellenzék támogatottsága részben emiatt is alacsony, a helyi baloldali jelölteket még azok a szavazók sem támogatják, akik hagyományosan nem szavaznak a Fideszre, vagy nincsenek megelégedve Farkas Ciprián polgármester munkájával.

Úgy tudjuk, Sopronban a Fidesz szavazóbázisa stabil, ezzel szemben a kormánypártok jelöltjét elutasítók jelentős része Sovány Endrét, a helyi MSZP jelöltjét, és Jakál Adriennt, a szocialisták országos elnökségének jelöltjét is alkalmatlannak tartja. Sopronban nem az idei szavazás az első, amely kiélezte a feszültséget a baloldalon, már a 2019-es önkormányzati választási kampány is a belviszályokról szólt az ellenzéki pártok között.

Az MSZP több prominensét is kerestük napközben, mondják el álláspontjukat, mi vezetett ahhoz, hogy tovább osztódik az utódpárt. Legtöbbjük nem vette fel a telefont, Komjáthi Imre társelnököt elértük, visszahívást ígért, ám ezt azóta sem tette meg. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nem példátlan az ellenzéki pártok közötti adok-kapok, a napokban nem csak Sopronban, de a fővárosban is feszültté vált a helyzet a baloldalon. Lehet, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester is eltaktikázta magát, amikor az MSZP-s képviselők önkormányzati helyeit új arcoknak ígérte oda. A szocialisták helyi elnöke a Mandinernek elmondta, már megvannak a jelöltjeik a külön induláshoz és hamarosan a nyilvánosság előtt is bemutathatják őket.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­ö­­­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­á­­n­­­y­o­k­­­ ­­v­­á­­­r­n­a­­k­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
llnnhegyi
2024. április 13. 03:34
Szemnek, fülnek kedves hír! Hullik a férgese!
kizokkentido
2024. április 13. 00:48
"Számunkra a baloldaliság, az erkölcs, a morál, az adott szó, az empátia, a szolidaritás, mások tisztelete, a szavahihetőség és a hitelesség a legfontosabb alapértékek, mindig ezen elvek alapján vettünk részt a helyi közéletben” Hát persze. Én meg szent vagyok, hiszen tudom magamról. :)
altona-2
2024. április 12. 22:41
Soproni szoci.. Micsoda rohadt perverz szar lehet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!