Hidvéghi Balázs: Komoly pénzügyi visszaélés gyanúja merült fel a Lánchíd felújítása kapcsán

2024. április 12. 18:31

Karácsonyék 5,5 milliárd forinttal drágább megállapodást kötöttek az A-Híd Zrt.-vel a Lánchíd felújítására.

2024. április 12. 18:31
null

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pénteken közzétett jelentése alapján komoly pénzügyi visszaélés gyanúja merült fel a Lánchíd Budapest által elvégzett felújítása kapcsán – közölte pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének kampányfőnöke. Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke emlékeztetett arra, hogy a Lánchíd felújítását a Városháza hitelből finanszírozta, ennek felhasználását ellenőrizte a Kehi.

Elmondása szerint a Városháza az előző főpolgármester, Tarlós István által letárgyalt, kedvezőbb szerződés helyett egy csökkentett műszaki tartalmú, de 

5,5 milliárd forinttal drágább megállapodást kötött az A-Híd Zrt.-vel a Lánchíd felújítására.

Az új szerződésben például a felvehető előleget ötvenszeresére emelték a korábbi megállapodáshoz képest – jegyezte meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az A-Híd Zrt. rendszeresen utalt pénzeket a Sunstrike Hungary Kft.-nek, amelynek vezetője, Vig Mór ma már előzetes letartóztatásban van.

A Kehi-jelentés világosan kimondja: 

az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a Városházától a beruházóhoz érkezett kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel.

Amikor az A-Híd Zrt. a Sunstrike Hungary Kft.-nek összegeket utalt át – összesen 1,5 milliárd forintot, a Lánchíd felújítását közvetlenül megelőzően, illetve a beruházás alatt – , akkor ezeket az átutalásokat szinte azonnal felvették készpénzben – közölte.

Hidvéghi Balázs szerint jogosan merül fel tehát a kérdés: miért került egy csökkentett műszaki tartalmú megállapodás többe, miért volt szükség ilyen óriási összeg átutalására a Sunstrike Hungary Kft. számára, miért kellett ezeket a pénzeket azonnal felvenni, és mi lett velük, hol van a pénz?

Jogos az az igény, hogy Karácsony Gergely főpolgármester álljon ki és adjon világos választ ezekre a kérdésekre – szorgalmazta Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke.

(MTI)

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­­ö­g­­ö­s­ ­­­l­­­á­­­n­­­y­­o­­­k­­ ­­­v­­­á­­­r­n­­­a­­k­­ ­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Genusnextgen
2024. április 12. 21:27
"Fenntartjuk a jogunkat arra nézve, hogy mi magunk döntsük el, kiket engedünk be a saját országunkba és kikkel akarunk eggyüt élni." vs. a Budapest Környéki Törvényszék megtagadta a sóskúti helyi népszavazás hitelesítését, amelyben az ott élők kifejezhették volna akaratukat, hogy szükségük van-e a településükön épülő mérgrző akkumulátorfeldolgozó üzemre. Az andrada nevű cég megígérte, hogy jó szomszéd lesz. Wehehehe. #pedofidesz #csicskaorban
Gullwing
2024. április 12. 20:45
Visszaélés? LOPÁS!
Genusnextgen
2024. április 12. 20:36
Komolyan fidkányok, ennyire zavar benneteket, hogy a Lánchíd az előirányzott büdzséből, határidőn belül kiváló minőségben született újjá? Aggógtok -e az M76os éptkezése miatt, ami a tervezett 176 milliárd helyett 400csilliárdból fog elkészülni - ha a fidkányok nem kapnak vérszemet és lopnak el még többet a projectből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!