Soproni odaszólt az MSZP-nek: szerinte nem szabadulnak a régi bűneik árnyékából

2023. március 21. 11:41

A terézvárosi polgármester együtt indult a 2019-es választáson a szocialistákkal, bevette őket a koalícióba, de miután az egyik képviselőjük szerinte meg akarta károsítani az önkormányzatot, szakított velük.

2023. március 21. 11:41
null

A kétezres évek közepén hosszú időn át folytatódott terézvárosi önkormányzati ingatlanpanamának – amelynek a főkolomposai az akkor hatalmon lévő szocialista és szabad demokrata politikusok voltak – máig tartó hatása van. Nem csupán azért, mert még mindig tart a 2006-ban kezdődött büntetőeljárás, s belátható időn belül nem is lesz még vége – erről a Mandiner a minap részletesen beszámolt –, hanem mert egyrészt milliárdos nagyságrendű vagyoni hátrány érte a kerületet.

A korábbi, fideszes irányítású városvezetés több ingatlant visszaszerzett, illetve rendezte a sorsukat,

és megkezdte behajtani az elkövetőkön az ítéletben meghatározott kártérítési összeget, s tény, a 6. kerületet jelenleg vezető ellenzéki társaság, élén Soproni Tamás momentumos polgármesterrel is folytatja a végrehajtást.

Kezdetben a baloldali koalíció szerves része volt az MSZP

Ám a kerületi vagyon szétlopásának politikai következményei is vannak, hiszen a 2019-es önkormányzati választáson a baloldali szövetség részese volt a bűnöket elkövető MSZP is. Maguk az elítélt, illetve az újra vád alá került politikusok ugyan nem indultak, de többen a háttérből irányították, segítették csapataikat. Hatvani Csaba – akit a palotapanama mellett korábban már hivatali visszaélés miatt is elmarasztalt a bíróság – akkor és ma is a szocialisták terézvárosi elnöke, Kékesi Tibor a helyi választási bizottságban dolgozott több voksolás során.

Az ellenzék győzelme után pedig az MSZP részvételével alakult meg az ellenzéki koalíció, a négy momentumos, három DK-s, egy LMP-s képviselő mellett szintén három szocialista képviselő is bekerült a testületbe, így komoly erőt képviselnek, az első időszakban pedig aktívan részt is vettek Terézváros irányításában. Csak akkor romlott meg a polgármester és az MSZP közötti viszony, amikor egyik képviselőjükről, Bálint Györgyről kiderült, hogy

Hatvani Csabával kölcsönszerződést kötött, s jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanára,

amikor pedig elindult a végrehajtás az elítélt szocialista elnökkel szemben – kitűzték a házat árverezésre –, be akart kapcsolódni az eljárásba.

Perek kezdődtek az ügyben, végül a bíróság kimondta, hogy Bálint fedezetelvonó szerződést kötött Hatvanival, így 14 millió forinttal meg akarta károsítani az önkormányzatot. Soproniéknak ezek után nem maradt más választásuk, mint hogy megszakítsák az együttműködést Bálinttal, ezért leváltották minden tisztségéből, s felszólították, hogy mondjon le a mandátumáról. Bálint erre nem volt hajlandó, s bár a pártjából kilépett, az MSZP-frakcióból nem. A két szocialista képviselőtársa sem határolódott el tőle, nem zárták ki a képviselő-csoportból, aminek meg is lett a következménye, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a koalíció többi tagja mindkettejüket visszahívta a tanácsnoki pozíciójából.

Joggal merül fel számos kérdés az ügy kapcsán

Ez az egész ügy azonban egész sor kérdést felvet azzal kapcsolatban, miként történhetett meg, hogy Soproni Tamás 2019-ben szövetségre léphetett az MSZP-vel, s megteszi-e ugyanezt jövőre az önkormányzati választáson. Ezért írásban meg is kérdeztük tőle.

1., Tisztában volt-e azzal 2019-ben, az önkormányzati választás előtt, hogy a szövetségesei, az önt támogató szocialisták a kétezres években szétlopták a kerületet, s emiatt folyik ellenük büntetőeljárás?

2., Ha nem, miért nem tájékozódott előre?

3., Ha igen, hogyan foghatott velük össze a választáson, s hogyan alkothattak közös koalíciót a győzelmüket követően?

4., A jelenlegi bírósági ügy „Kékesi Tibor” és társai címen fut, ez a Kékesi Tibor volt 2014-ben az ellenzék delegáltja a helyi választási bizottságban, ez hogyan fordulhatott elő?

5., Hogyan értékeli, hogy 19 évvel a bűncselekmények elkövetése után

6., Mennyire elkötelezett, hogy visszaszerezzék a szocialista politikusoktól, egykori jegyzőktől azt a pénzt, amekkora kárt okoztak az önkormányzatnak?

7., Mi a véleménye arról, hogy a kétszeres elítélt Hatvani Csaba jelenleg is az MSZP terézvárosi elnöke?

8., A jövő évi önkormányzati választáson mindezek fényében elképzelhetőnek tartja-e, hogy együtt indulnak az MSZP-vel?

Soproni: Az MSZP-s Bálint gyenge erkölcsi iránytűvel rendelkezik

A polgármester válaszolt is. Így:

„A 2019-es ellenzéki győzelem egyik kulcsa volt, hogy az MSZP-vel való együttműködés szigorú előfeltételeként megszabtuk: kizárólag tiszta múltú képviselő-jelölteket delegálhatnak, olyanokat, akik nem vettek részt a 2000-es évek elhíresült ingatlanpanamáiban. Így sikerült kiszorítanunk az önkormányzat életéből többek között Hatvani Csabát.

Szomorúan látom, hogy

és továbbra is hagyják, hogy a kerületi szervezet vezetője Hatvani legyen.

Lelkük rajta, de egészen biztos, hogy amíg ez a helyzet fennáll, az általam vezetett csapat nem fog velük együttműködni.

Polgármesterként elkötelezett vagyok, hogy az önkormányzatnak az elítéltekkel szemben fennálló, kamatok nélkül is 123 millió forintra rúgó polgári jogi igénye minél hamarabb kielégíttessék. Fontos sikernek tartom ebben a tekintetben, hogy sikerült megakadályoznunk, hogy Hatvani Csaba barátja, a hasonlóan gyenge erkölcsi iránytűvel bíró Bálint György egy fedezetelvonó szerződésre hivatkozva elérje, hogy 14 millióval kevesebb folyjon be az önkormányzat számlájára.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2023. március 21. 14:51
Ennyit tud felmutatni polgiként? Vagy kihagyták a buliból?
zakar zoltán béla
2023. március 21. 14:07
Ti se, rángatózós...
hátakkor
2023. március 21. 13:18
Elvtársnöje CseKa holokamuja az renben van? FeGyőr garázdaságai? Magán szerkeszőségbe behatolása? Partykellék zsaruk közé ejtése? A választási igéretek? Lámpavasra akasztgatások? Vagyon és ingatlan elkobzás? Számlák zárolása? Statáriális bíráskodás? Relatív többsévgel alkotmány puccsolás? mszp nincs rendben, de a Dobrev Klein az rendben van? Tudom sok a kérdés, de jobb tisztán látni.
Zoltan70
2023. március 21. 12:46
Miért gond ez neki? A Momentum meg a megalakulása óta elkövetett bűnök és nemzetárulások sorozatának árnyékától nem fog soha megszabadulni! Ez tehát a bagoly mondja verébnek típusos esete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!