Éppen a gáz árának ingadozása miatt nem csökken a számla

2022. november 02. 06:00

Miért nem csökken a különböző intézmények gázszámlája, ha hetek óta esik az energiahordozó világpiaci ára? Mitől függ egyáltalán, hogy kinek mennyit kell fizetni? Erre kerestük a választ Hortay Olivérrel, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjével.

2022. november 02. 06:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy csökken a gáz világpiaci ára, emiatt sokan egyre derűlátóbbak az előttünk álló telet tekintve. Többen felteszik ugyanakkor a kérdést: akkor miért kell hazánkban továbbra is magas gázszámlákat fizetniük a különböző intézményeknek, önkormányzatoknak? Legutóbb Karácsony Gergely főpolgármester akadt ki emiatt, a kormányra mutogatva. A helyzet azonban koránt sem ilyen egyszerű – tudtuk meg Hortay Olivértől, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjétől. 

Más típusú szerződések

A helyzet megértéséhez először is ketté kell választani a gázfelhasználókat: vannak az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő kisfogyasztók valamint azok, akik a szabadpiacról szerzik be a gázt. 

Előbbiek egy hatóságilag megállapított, rögzített árat fizetnek, a piaci ár aktuális változásaitól függetlenül.

Ez egy hatékony intézmény, mert védi a fogyasztókat a változékonyságtól – mondta Hortay Olivér, hangsúlyozva, hogy ez az ár akkor sem változik, amikor 350 euró a földgáz köbmétere, és akkor sem, amikor a rögzített ár alá megy. 

Összességében ez a megoldás jelentős megtakarítást tesz lehetővé a fogyasztók számára – tette hozzá az energetikai szakértő. 

A szabadpiaci fogyasztók ezzel szemben energiakereskedőkkel szerződnek, ezeket a szerződéseket pedig különböző kondíciók mellett, különböző időszakokra kötik. Ezek befolyásolják, hogy a felhasználónál milyen költségek jelennek meg – fejtette ki a Századvég üzletágvezetője. 

Amiről általában szó van a közvéleményben, amiről azt írják, hogy „beszakadt”, az az úgynevezett spot-ár, azaz azonnali tőzsdei gázár. Az, hogy egy iskolának vagy önkormányzatnak – amely nem jogosult az egyetemes szolgáltatásban való részvételre – miért nem csökken azonnal a gázszámlája, amikor az azonnali árak éppen lefelé mennek, annak az az oka, hogy

az intézmény kereskedője nem feltétlenül ezen a piacon szerzi be az egyéni szerződésben rögzített gázmennyiséget

– magyarázta Hortay Olivér. 

A szerződés alapján a kereskedő egy adott időszakra fedezi a fogyasztó földgázigényeit. A felek megállapodnak egy árazási metódusban, így abban, hogy azt mennyiben kötik az aktuális árakhoz vagy mennyire rögzítik előre. Tehát ettől függ, hogy az adott felhasználónak mennyit kell éppen fizetnie. 

Ahogy Hortay Olivér ugyanakkor rámutatott: az említett spot-ár tipikusan korlátozottan jelenik meg ezekben a kontraktusokban. A kereskedő előre lefedezi a pozícióinak egy részét a határidős piacokon, előre megveszi azt a gázmennyiséget, amelyben megállapodott a fogyasztóval, de ezt csak később szállítják le neki. 

Egyáltalán nincs megoldva az energiaválság

A gázár jelenlegi csökkenésének okairól a Századvég üzletágvezetője elmondta:

bár most a világpaci ár valóban alacsonyabb a korábbinál, de még mindig nagyon magas.

Ez több folyamat együttes következménye. Egyrészt nagyon kedvező az időjárás Európában, ami csökkentette a keresletet. „A magas árkörnyezet ráadásul vállalatok tömegét kényszerítette a termelésük korlátozására vagy beszüntetésére, így a gázigények is csökkentek. Csakhogy ez egy gazdasági válsághoz vezet” – húzta alá Hortay Olivér. 

Tovább befolyásolja a kínálati oldalt, hogy a magas árkörnyezet lehetővé tette, hogy nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz érkezzen az Európai Unióba, mint amire korábban számítottunk. A tározókat így gyorsabban és nagyobb mennyiséggel sikerült feltölteni. Az időjárás azonban nem lesz mindig ilyen enyhe. „Ha pedig a kereslet tovább csökken a vállalatok termelésének visszafogása miatt, akkor tovább mélyül a gazdasági válság” – mondta a szakértő. 

Hortay Olivér felhívta a figyelmet: azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az európai gáztárolók töltöttségi szintje jelenleg elfogadható, de a gáz jelentős része még akkor került betárolásra, amikor az orosz gázszállítások közel zavartalanok voltak. Úgy tűnik azonban, hogy ezt jövőre már nem lehet megvalósítani. „Az európai energiaprobléma tehát egyáltalán nem oldódott meg” – tette hozzá.

Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neeskens
2022. november 02. 08:56
A kormany.hu-n jelent meg. https://kormany.hu/hirek/szijjarto-peter-alairasra-kerult-az-ujabb-hosszu-tavu-gazvasarlasi-szerzodes-a-gazprommal "A külgazdasági és külügyminiszter ezen részletek ismertetését követően azt is elmondta, hogy az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. Ennek köszönhetően pedig szerinte megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában." Vagy akkor hazudtak, vagy most.
Zsolakomarom
2022. november 02. 08:04
"Az élelmiszerek az elmúlt egy évben átlagosan 35,2 százalékkal drágultak: a kenyér csaknem 92, a sajt 95 százalékkal kerül többe. A háztartások fizetőképességét az infláció is fokozatosan megtépázta, mivel a drágulás mértéke szeptemberben már elérte a 20 százalékot. Mindez az eurózónában jóval alacsonyabb, 10 százalék körül alakult. AZ EGY FŐRE JUTÓ VÁSÁRLÓERŐ TEKINTETÉBEN MAGYARORSZÁG AZ UTOLSÓ ELŐTTI EURÓPÁBAN. A tavalyi évben is a lista aljáról a negyedik, most pedig a második helyen áll az ország. Jelenleg csak Bulgária követ minket rosszabb adatokkal. " Nem tudom, ki hogy van vele, de a magyarazkodasuk kb. kurvara nem erdekel. Uncsi.
krisztoforo48
2022. november 02. 08:03
Mandiner.Hol van a max. 400 karakter ,miért nincsenek ezek az idióták kitiltva,akik regényeket firkálnak be kommentként???
rókabácsi
2022. november 02. 07:59
de ami a tározóban van az még a drágább fajta! a sok hülyét megvezetik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!