Ez a minimum? – Saját átláthatósági ígéreteit sem tudta teljesíteni Újpest baloldali vezetése

2021. július 16. 07:00

A momentumos polgármester és társai kampányszlogennek használták az átláthatóságot, és önként csatlakoztak az Ez a minimum! programhoz. Megnéztük, mi teljesült a legfontosabb követelmények közül.

2021. július 16. 07:00
null
Pálfy Dániel Ábel

Az ellenzéki pártok, köztük a Momentum és az LMP rendszeresen az átláthatóság jelszavával kampányolnak. Így volt ez a 2019-es önkormányzati választások előtt, amelyen több budapesti kerületben az ellenzéki összefogás jelöltjei nyertek polgármesteri helyeket és szereztek többséget a képviselő-testületekben.

Ez történt Újpesten is, ahol a Momentum ifjú politikusa Déri Tibor lett a polgármester, az alpolgármestere pedig az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté, a DK-s Trippon Norbert, és a Jobbikos Czigler László lettek. Persze ígértek a kampányban sok egyebet is, de a tervezett projektek jó része nem valósult meg

Ezt követően pedig elővették a baloldali pártok kedvelt kampányszlogenjét, miszerint a kormány „kivérezteti” az önkormányzatokat. Nem az első, nem a második, de még nem is a harmadik ilyen eset ez. A pénzhiányt hirdető plakátkampányra pedig (a Fidesz-frakció számításai szerint) húszmillió forintot gyorsan el is költöttek.

De gyorsan kiderült, hogy az egésznek semmi valóságalapja nincs, hiszen az Újpesti önkormányzatot tízmilliárdos többletforrással adta át az előző fideszes vezetés, és a tavaly is 3,2 milliárdnyi többletbevételt gyűjtött össze a kerület. Ezt azonban nem a kerület vezetésétől, hanem az egyik helyi fideszes képviselőtől tudjuk.

És itt meg is érkeztünk az átláthatóság kérdéséhez.

A baloldali összefogás győzelmét követően Újpesten látszólag lelkesen bele is vágtak a kampányban meghirdetett átlátható működés megvalósításába. Olyannyira, hogy az „Ez a Minimum! program végrehajtásához szükséges korrupció elleni intézkedésekről” című képviselő-testületi határozat elfogadásával. is megerősítették korábbi ígéretüket, hogy csatlakoznak az Átlátszó és a K-Monitor tényfeltáró portálok kezdeményezéséhez, az Ez a minimum! elnevezésű átláthatósági programhoz.

Megtudtuk, hogy az önkormányzat 2020-ban 12 millió Ft-ot irányzott elő a program megvalósítására, de ezt a költségvetés későbbi módosításait követően már csak 5 millió forint volt.

Ironikus fejlemény, hogy az önkormányzat végül az átláthatósági programra elkülönített pénzzel sem számolt el.

Átláthatóság Újpesten?

Értesüléseink szerint a nagyszabású ígéretekkel szemben vannak problémák Újpesten az átláthatósággal. Épp ezért megnéztük, hogyan is áll a kerületet lassan két éve vezető momentumos polgármester és LMP-s, DK-s, valamint MSZP-s társai által önként vállalt átláthatósági program megvalósítása.

Az önkormányzati honlapokon jellemzően létezik egy Közérdekű adatok menüpont, amelynek almenüje kellene, hogy tartalmazza a nyilvánosság számára elérhető, az önkormányzat vezetésének döntéseit, a testület működését, és gazdálkodását érintő adatokat és információkat.

Gazdálkodás

Rögtön az első menüpont a közzétételi lista, amely a gazdálkodási adatokat, az önkormányzati költségvetéseket és éves beszámolókat, azaz a pénzügyi elszámolást tartalmazza. Pontosabban kellene, hogy tartalmazza. Egy részük fent is van, egészen 2019-ig, az előző önkormányzati ciklusban elfogadott utolsó költségvetésig.

Aki picit jártas az önkormányzati honlapok útvesztőiben, és a politikában, tudja, hogy a helyhatóságok vezetése néha szívesen elrejt egy-egy közérdekű adatot valahol a weblap labirintusában. Így aztán nem lehet azt mondani, hogy nem tették közzé, de megtalálni csak az fogja, akinek van türelme jó ideig keresgélni az oldalon.

A keresőbe beírva a költségvetés szót a szervezeti adatok mellett elsőként egy releváns hírt találunk. Ez a 2020-as (!) költségvetés elfogadásáról szól, és szerepel is benne egy link, amely elvileg a költségvetésre mutat, de valójában csak egy üres oldalra visz. Ide:

Több érdektelen találat mellett szerepelnek még az Önkormányzat menüpontban található alpontok, a polgármester veszélyhelyzetben hozott egyszemélyű döntéseiről, de ezeket megnyitva mindössze az általános „Határozatok a Polgármester x év. x hónap x. napján a Képviselőtestület feladat- és hatáskörében meghozott döntéseiről” címeket találjuk, több száz „határozat” és „előterjesztés” valamint „rendelet” feliratú linkkel. Az biztos, hogy ha itt keresi valaki a költségvetést, nincs könnyű dolga. Pedig a 2021-es költségvetést Déri Tibor a veszélyhelyzet miatt polgármesteri rendelettel fogadta el.

Az Ez a Minimum! program szerint „az önkormányzat költségvetése legyen elérhető közérthető, ábrákkal illusztrált formában az önkormányzat honlapján. Emellett nyers, géppel feldolgozható, táblázatos formában, lehetőleg COFOG szerinti, vagy az államkincstári rendszerben rögzített bontásban is legyen letölthető az elemi költségvetés, annak esetleges módosításai, a költségvetés végrehajtásáról szóló évközi beszámolók és az éves beszámoló.”

A költségvetési rendelet három módosítását és mellékleteit, valamint az zárszámadást és a hozzá tartozó táblázatokat meg lehet találni, de ezt is csak tovább kutakodva az önkormányzat fül alatt a 2021-es rendeletek közt legörgetve. Ezekből, aki ért hozzá, kimazsolázhatja a lényeget. Mármint amennyiben eljut idáig.

Egyébként az elvileg a gazdálkodásért felelős Pénzügyi és Költségvetési Bizottság 2020-ban háromszor ülésezett és a testület a határozatait és jegyzőkönyveit egészen idén júniusig nem is lehetett megnézni meg a honlapon.

Az Ez a Minimum! program szerint „az önkormányzat tegye közzé a költségvetési tervezés folyamatának dokumentumait (pl. koncepció, intézményvezetőkkel folytatott egyeztetés) és az előterjesztést, amelyben közérthetően kifejti az egyes előirányzatok tartalmát, indokolja a változtatásokat és bemutatja a tervezetet a költségvetési egyensúly szempontjából.”

Mindeddig egyáltalán nem találtunk erre vonatkozó adatokat, és az általunk megkérdezett újpesti képviselők is azt mondják, nem is hallottak ilyesmiről. Egyikük szerint a 2021-es költségvetés zárt ajtók mögött készült, semmiféle társadalmi vita nem előzte meg. Amennyiben volt is valamilyen koncepció, intézményvezetőkkel folytatott egyeztetés, vagy a tervezés során keletkeztek dokumentumok, ezeket sem a képviselők, sem a nyilvánosság nem ismerhette meg.

Egy biztos, 

a baloldali vezetés ezek szerint nem tartotta fontosnak a közérdekű adatok közt szerepeltetni a költségvetést,

ahol pedig szerepel ott sem igazán közérthető formátumú. Ez nem éppen az az átláthatóságot segítő adatközlés, amit az Ez a minimum! program tartalmaz 

Az Ez a Minimum! program szerint „az önkormányzat hasonló szempontok alapján tegye közzé a tulajdonában lévő önkormányzati vállalatok, általa működtetett egyéb intézmények költségvetését is.”

Az önkormányzati cégeknek nyújtott támogatások az adott éves költségvetésben, a gazdálkodásuk pedig az éves beszámolóikból meg lehet ismerni, de mindez komoly utánajárást igényel.

Közérdekű adatigénylések

Az Ez a Minimum! program szerint „a beérkező közérdekű adatigényléseket és az azokra adott válaszokat az önkormányzat a válaszadást követően két héttel anonimizálva közzéteszi”.

A valóságban ez úgy néz ki, hogy Közérdekű adatigénylés menüpontban nem sok mindent találtunk. Van ugyan egy útmutató, amely elvileg az igénylésben segít, de emellett összesen két excel-táblázatot töltöttek fel az oldalra, amelyekben a 2019-es és a 2020-as adatigényléseket sorolják fel.

Míg az egyik táblázatban előző, fideszes kerületvezetés alatt beadott igénylések teljes szövege és az azokra adott válasz is szerepel, addig a Déri Tiborék vezetése alatt beadott igénylésekről a dokumentumból

mindössze annyit tudunk meg, hogy ki, és milyen témában kért információt a polgármesteri hivataltól, valamint, hogy elutasították-e az igénylését.

Az anonimitás nem teljesül, a kérdések és válaszok pedig nincsenek feltöltve az oldalra.

A baloldali kerületvezetés egyébként az általuk közzétett táblázat szerint regnálásuk alatt összesen 78 db adatigénylést kaptak, 4 alkalommal az adatigény pontosítására szólítottak fel, egyszer hosszabbítást kértek, és 53 esetben kielégítették az igényt. 21 alkalommal azonban részben vagy egészében elutasította az információkérést.

Emellett elhelyeztek egy linket, amely az Átlátszó „Ki, mit tud?” oldalára vezet, ahol kizárólag a portálon keresztül benyújtott adatigénylések találhatók.

Az önkormányzati képviselőtől is megtagadták az információt

Nagy István, a helyi Fidesz-frakció vezetője egyébként a közelmúltban képviselői adatkéréssel (tehát nem közérdekű adatigényléssel) fordult az önkormányzathoz. A képviselő az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal, valamint gazdálkodó szervei által 2019. október 13. napját követően megkötött, 15 millió forintot el nem érő értékű szerződéseket és a 15 millió forint feletti, közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül megkötött szerződést kérte, teljesítés-igazolásokkal együtt.

Ezt, a feltehetően jogot végzett aljegyző közérdekű adatigénylésként értelmezte. Nem tudni, hogy véletlenül vagy szándékosan, és azt sem könnyű eldönteni, hogy melyik nagyobb probléma. Mindenesetre

sokat elmond az önkormányzat hozzáállásáról, hogy saját képviselője számára is megtagadta az adatok kiadását,

Tették ezt arra hivatkozva, hogy nem jelölt meg konkrét ügyet, amely az adakérést indokolná, a teljes szerződéses dokumentáció átadása az önkormányzat alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan igénybevételével jár. Végül elintézték az egészet azzal, hogy az önkormányzatnál megtekinthette a szerződések listáját, és kiválaszthatta, hogy melyik szerződést szeretné megkapni.

Képviselő-testületi ülések

A Közérdekű adatok menüpontban hiába kerestük a képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveit, valamint a tárgyalt előterjesztéseket, csak egy linket találtunk „A Képviselő-testület üléseinek időpontja, az ülésen tárgyalt, ill. tárgyalandó előterjesztések, valamint az elfogadott döntések és az ülések jegyzőkönyvei” felirattal, ami erre az üres oldalra visz:

Időközben az Önkormányzat Menüpont alatt található Képviselő testületi ülések menüpont alá feltöltötték az ülések dokumentumait de ezek nem teljes részletességgel mutatják be az üléseket, és nem a közérdekű adatok között szerepelnek.

Az Ez a Minimum! program szerint „ahol technikailag lehetséges, legyenek elérhetőek a szavazások eredményei gépileg feldolgozható formában, képviselőkre lebontva. Ötvenezer fő feletti településen a jegyzőkönyvekhez készüljön nyilvántartás, amelyből a könnyebb kereshetőség érdekében kiderül, hogy milyen témákkal, előterjesztésekkel foglalkozott az ülés (metaadatok). Ezek a vonatkozó aloldalon jelenjenek meg az ülés címe, dátuma mellett”.

Újpesten modern szavazógépeket alkalmaznak a testületi üléseken, melyek képviselők szerint lebontva jelzik ki a szavazások eredményeit. A jegyzőkönyvben azonban a vállalással szemben mégsem szerepelnek a szavazatok melletti nevek, csak a szavazati arányok. A jegyzőkönyveket .pdf formátumban töltötték fel, metaadatokat nem tartalmaznak, a kereshetőségük nem lehetséges.

Eltűnt archívum, eldugott adatok

Az Ez a Minimum! program szerint „Minden önkormányzati képviselő-testületi és bizottsági ülés napirendje, az üléshez készült előterjesztések (és azok mellékletei) legyenek az ülést megelőzően megtekinthetők, továbbá az üléseket követően haladéktalanul legyen elérhető azok jegyzőkönyve is elektronikusan kereshető formában (pl. html, txt, rtf, word, odt).

Önkormányzati képviselőktől úgy értesültünk, hogy jellemzően 2-3 nappal az ülés előtt küldik ki nekik a bizottsági ülések meghívóit, amelyek aztán csak eldugott helyen, a bizottságok aloldalainál találhatók meg. Emiatt az érdeklődők sokszor nem is vesznek részt állampolgárok a bizottsági üléseken. Az önkormányzati médiacég pedig csak a legritkább esetben tudósít a bizottsági ülésekről.

A bizottságok határozatait értesítés nélkül, legtöbbször csak hetekkel később töltik fel a a weboldalra

– tudtuk meg az egyik bizottsági tagtól. Akkor is akkor is pdf formátumban, ezért az anyagok nem kereshetők. A Közművelődési és Oktatási Bizottság 2020. októberi ülésének előterjesztéseit és határozatait például egészen idén május közepéig nem töltötték fel.

2021 januárjában megújult az önkormányzat hivatalos weboldala, az ujpest.hu. A fejlesztést követően azonban az önkormányzat bizottsági üléseinek dokumentumait tartalmazó archívum nagy része eltűnt a az oldalról. A korábbi évek bizottsági üléseinek jegyzőkönyvei részben elérhetetlenek, ami elérhető annak egy részét is a közelmúltban töltötték fel.

Nincs közvetítés, csak PR-szagú összefoglaló

Az Ez a Minimum! program szerint „az ötvenezer fő feletti települések automatikusan közvetítsék online a testületi üléseket”.

A nagyjából százezer lakosú Újpesten nincs tévéközvetítés. Az önkormányzati tévé 2021-ben – a költségvetési megszorítások miatt – megszűnt, de amíg létezett, sem közvetítették az üléseket. Az önkormányzati tulajdonú Újpest média kft. rögzíti ugyan a testületi üléseket, de több órás videófelvételekből mindössze 2 perces összefoglaló szokott megjelenni az interneten.

Több képviselő elmondása szerint

ezeken jellemzően a polgármester megszólalásait mutatják be, jó színben feltüntetve a kerületvezetőt,

és néhány alkalommal, mintegy a látszat kedvéért a Fidesz frakcióvezetője is szerepel. Mindez nem olyan meglepő, hisz mint korábban a Transzparens Újságírásért Alapítvány elemzésében is látható, minden jel arra utal, hogy Újpesten erős politikai befolyás alatt van a helyi média, ami szintén nem az átláthatóságot erősíti. 

Ezek után azon már pláne nincs mit csodálkozni, hogy az önkormányzati tulajdonú Újpest média Kft. és az önkormányzat között köttetett szerződések, és az önkormányzati támogatásokról szóló adatok nem elérhetők az önkormányzati oldalon.Az önkormányzati weboldal „üvegzseb” menüpontjában egy támogatások xls feliratú, dokumentumra utaló link található, amely egy üres oldalra vezet. Ide:

 

Számos példát lehetne még hozni arra, hogy mennyire (nem) érvényesül Újpesten az átláthatóság, ehhez pedig jó szempontrendszert nyújtanak a baloldali kerületvezetés önkéntesen vállalt programjának követelményei. Ilyen például az automatikusan közzétett, kereshető szerződések adatbázisa, az ingatlankezelés, vagy a pályázatok megismerhetősége.

Itt most csak a legfontosabbnak tartott információk megjelenítését vizsgáltuk, és természetesen Déri Tibor polgármesternek és csapatának még van pár éve, hogy megvalósítsa azt a célkitűzést, amit közel két év alatt nem sikerült nekik.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2021. július 16. 10:13
A képen 14 férfi és csupán egyetlen nő! Ez tűrehetetlen. Követelem, hogy legalább hat férfi azonnal operáltassa át magát nővé.
aaabbbccc
2021. július 16. 09:45
az atlatszo.hu arrol tuti nem fog irni
yanoo
2021. július 16. 09:33
Újpest a leglátványosabban hanyatló kerület.
hátakkor
2021. július 16. 08:34
Lápföld óriásit fejlődött magához képest, de a választóknak komcsik kellettek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!