Az első perctől kezdve állítjuk, hogy nem tettünk semmit

2018. február 12. 08:19

Holnap folytatódik a Hunnia-per, amelyben Budaházy György első fokon 13 év letöltendő fegyházbüntetést kapott. Interjú.

2018. február 12. 08:19
Budaházy György

„Holnap folytatódik másodfokon az úgynevezett Hunnia-per, amelyben ön első fokon 13 év letöltendő fegyházbüntetést kapott, a többi 16 vádlottal együtt 125 évet. Sokak szerint ez irreálisan sok. Ön szerint is? 
Az. Portik Tamás kapott 13 évet a négy ember halálát követelő Aranykéz utcai robbantásért.

A per a Hunnia Mozgalomig nyúlik vissza, amit Toroczkai Lászlóval hoztak létre. Ő most a Jobbik alelnöke, ön pedig tíz éve a vádlottak padján ül. Ő „okosabb” volt?
Őt is bele akarták húzni. Nemzeti radikális körökben az volt a sztereotípia, hogy én voltam a „katona” típus, aki a tüntetéseken előremegy, a Toroczkai meg a mozgalmi vezető, a kommunikációs oldal. Ezt a szereposztást ugyan mi így sose beszéltük meg, de tény, hogy én voltam a bevállalósabb. Hangsúlyozom, mindig is vállaltam, amit tettem, és mindig megpróbáltam megmagyarázni, hogy miért. Toroczkait szerintem azért nem húzták bele végül, mert nem tudtak olyan vádat kreálni ellene, amivel rögtön előzetesbe lehetett volna tenni. Akit nem lehetett előzetesbe dobni, azt nem is hallgatták ki.

Önök hogy kerültek bele?
Terrorszervezetet akart a hatóság, hogy a „terrorista vezér” vádja megálljon rám. Ezért összeszedtek embereket, akiket valamilyen kapcsolat szerint összekötöttek egymással. A mi esetünkben a nemzeti radikalizmus, a Hunnia Mozgalomba való jelentkezés volt a kapcsolat. Én és a 16 vádlott társam nem is mind ismertük egymást. Akik például rám vallottak, azokkal sem volt olyan ismeretségem, amit ott állítottak. Mintha az lett volna a dolguk, hogy rám valljanak. Megtették, ki is engedték őket az előzetesből. Az egyik ellen már nyomozati szakban megszüntették az eljárást, noha addig ő is gyanúsított volt. A másik pedig visszavonta a vallomásait és feljelentette a nyomozó ügyészt meg a rendőröket kényszervallatásért. A feljelentésen az ügyészség másfél évig ült, aztán mondvacsinált indokkal elutasították.

Sok mindennel vádolják. Tulajdonképpen mit tett?
Az első perctől kezdve állítjuk, hogy nem tettünk semmit. Aki elismerte és ránk vallott, ő ugye nem vádlott. Így könnyű elismerni vagy beismerni bármit. Egyetlen egy olyan ember nem volt a bíróságon a hatéves eljárás alatt, aki – annak tudatában, hogy őt is el fogják ítélni – azt vallotta volna, hogy bármit is elkövetett.”

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GMarci
2018. február 13. 02:20
Budaházy egy barom, aki nagy valószínűséggel részt vett bűncselekmények előkészítésében. Ez a 13 év azoban valami elképesztő aránytalaság. (Megjegyzem: akik Geréb Ágnest védik foggal-körömmel a 2 év miatt, de Budaházyt nem védik a 13 miatt, azok vagy gerincetelen férgek, vagy tudatlan birkák.) Azért érdemes elolvasni a teljes interjút, szokásához híven sok hülyeséget mond, de ez pl. színigaz: "úgy tűnik, az ügyészség és a bíróság által elkövetett jogsértéseknek nincs szankciója. Nincs jogorvoslati lehetőség. Míg a határidőket be nem tartó állampolgár számára ez jogvesztő, a bíróságnál vagy az ügyészségnél mindennek nincs semmilyen következménye. (...) Itt Rákosi óta sem az ügyészség, sem a bíróság berkein belül senki nem tisztogatott. A régi személyi állománnyal teremtették meg a „független” bíróság rendszerét. "
gudmen
2018. február 13. 01:02
a (fidesz)ügyész 20 évet kért rá....
BőröndÖdön
2018. február 12. 21:52
Gyáva terrorista,a börtönben a helye.
Csomorkany
2018. február 12. 18:29
Abban, amit a bróság számonkérhetetlenségéről mond, teljesen igaza van. Abban is, amit arról mond, hogy a bíróságok személyi állománya Rákosi óta folytonos. Hogy nem csinált semmit, azt nehezen hiszem el, de hogy nem 13 évet érdemel, hanem max. annyit, amennyit előzetesben már leült, az számomra nyilvánvaló. Ölt? Nem ölt. Garázdálkodott? Ha a Molotov koktélos akciókat rá lehet bizonyítani, akkor azt megtette. De valódi anyagi kárt nem okozott vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!