„Továbbra is dolgozhasson a Közgép, mint a gőzgép”

2014. február 02. 15:49

A Bibó István Közéleti Társaság rendezvényén Csillag István, Magyar Bálint, Kende Péter és Balázs Péter értékelte Orbánék elmúlt négy évét. Ahogy kiderült, nekik annyira nem tetszett. A köztársaság napja alkalmából rendezett eseményen Bibó István-demokráciadíjat kapott Iványi Gábor metodista lelkész.

2014. február 02. 15:49

A rendezvényen Csillag István, a Medgyessy-kormány gazdasági és közlekedési minisztere az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját értékelve arról beszélt: az csak abban volt sikeres, hogy politikai híveinek eredményesen csoportosította át az elérhető jövedelmeket, vagyonokat. Mint mondta, ez három csatornán - a közbeszerzések megszerzésén, az adórendszer átalakításán és az államháztartási rendszerek „megvágásán” - keresztül történt. Az államháztartási hiány csökkentésével összefüggésben azt mondta: az országnak ki kellett kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, hogy „továbbra is dolgozhasson a Közgép, mint a gőzgép”. Kifogásolta, hogy négy év alatt stagnált a fogyasztás Magyarországon, évről évre kevesebb beruházás indult, s emiatt az elkopott állóeszközök pótlására sem futotta.

A volt gazdasági miniszter szerint a kormány téves feltételezésekkel látott neki a szerkezeti reformoknak, úgy nyúlt hozzá az egyes területekhez, hogy a működőképesség nem javult. Csillag István úgy fogalmazott: „ma még előttünk áll az évszázad legérdekesebb politikai kísérlete. Én még nem hallottam arról, hogy választásokon győztek volna le maffiát. Ha sikerül, akkor itt a helyünk és a gyerekeinknek is”.

Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere szerint ma a nagykövetek fő feladata, hogy „cáfoló iratokkal ostromolják a szerkesztőségeket”. Bírálta, hogy kicserélődtek az ország barátai, elküldték a valutaalapot, provokálják és sértegetik az Európai Uniót, legújabban pedig az Egyesült Államokba is belekötöttek. Hozzátette: a kormányzat a legnagyobb partnert, Németországot is provokálja azzal a „monumentális történelemhamisító giccsel”, amelyet Budapest közepén tervez felállítani. A volt miniszter álláspontja szerint a miniszterelnökkel szemben ki nem mondott diplomáciai bojkott van, nem fogadja a transzatlanti család vezetőit, és ő sem látogat hozzájuk.

Magyar Bálint, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány oktatási miniszter arról beszélt: Magyarországon „olaj nélküli olajdiktatúra” van, s az uniós források szolgálnak arra, hogy a maffiát építsék. A volt tárcavezető szerint kirekesztenek a nemzetből mindenkit, aki nincs „a vazallusi rendszerbe tagozódva”. Szólt arról is, hogy a kormányzat nem antiszemita és nem rasszista, de meghódítandó közönségnek tartja a rasszista és antiszemita embereket, ami nem menti fel őket a morális felelősség alól, hogy legitimálta ezeket az érzelmeket.

Magyar Bálint álláspontja szerint az új rendszer kiépülése alatt az ellenzék ingadozott a kormány-, illetve a rendszerkritikai bázis között, „technikai koalíció” jött létre a választásokra. „Olyan, mintha négy kereket és egy alvázat összekötnék, és valószínűleg messzebbre jutok vele, mintha a négy kereket külön görgetem, de nincs motor, nincs kormány, nincs karosszéria” - fogalmazott. Az igazi elhatározás az, ha az ellenzék tudatosan képes átállni a kormánykritikai alapról a rendszerkritikai alapra, mert ha nem teszi meg időben, akkor később nem fogja tudni - tette hozzá.

Kende Péter akadémikus, a Bibó-társaság elnöke zárszavában azt hangoztatta: a mostani ciklus régebben, 1989-ben kezdődött, amikor a mostani kormányfő rövid, de hatásos, „ruszkik, haza!” felkiáltást tartalmazó beszéde elhangzott. Most Orbán Viktor Moszkvába utazott és Magyarország sorsát hosszú időre megpecsételő dokumentumokat írt alá az oroszokkal - mondta, megjegyezve: a következő kormánynak az lesz az egyik legnehezebb dolga, miként lehet ettől az államközi szerződéstől megszabadulni, „amely - tartalma szerint - valahogyan megújítja azt az állapotot”, amelyről 1989-ben az ország egész lakossága azt gondolta, attól egyszer s mindenkorra megszabadult.

A 2000-ben alakult Bibó István Közéleti Társaság célja, hogy a névadó szellemiségének megfelelő közéleti fórumot teremtsen a politikai, gazdasági, kulturális kérdések nyilvános megvitatására - olvasható a társaság honlapján. Minden évben megünneplik a második Magyar Köztársaság 1946-os kikiáltását. A társaság 2010-es tisztújítása óta a tiszteletbeli elnök Göncz Árpád, az elnök Kende Péter. Az elnökség tagjai Debreczeni József, Görgey Gábor, Kuncze Gábor, Márton László és Vitányi Iván. A felügyelő bizottság elnöke ifj. Bibó István.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tabakur
2014. február 02. 22:11
Egy kis adalék az orbáni nemzeti érdekérvényesítésről:Orbán Ráhel férjecskéje Tiborcz István huszonéves vállalkozó két év alatt megsokszorozta árbevételét ami természetesen mind mind állai megrendelés. Újszílvás 430 millió forint Szeged 880Mf Siófok 300Mf Szolnok 160Mf Paks 130Mf Tököl600Mf Úgy ,hogy ennek a fiatalembernek a kft-je 2009-ben még csak 9Mf-os éves árbevételt produkált.Huszonhét évesen nem rossz. Már csak ilyen zsenikből áll az Orbán család lást a Vitézy gyereket.Kedves jobbosok ez szerintetek így rendben van?
hajjaj
2014. február 02. 21:50
..."kecskéid jól vannak pubi"... Lehet , hogy egy nem ó keresztény pikkpakk kurva szétbaszott anya-kecskéjéröl érdeklődsz ? "varum" érdekel téged ? Bruhahahaha! " varum" !
kuwiq
2014. február 02. 20:53
Télleg nevetséges ez a közgép dolog, a simicska úgy lop, hogy közben dolgozik. Nevetséges. Bezzeg a kakaóbiztos ovis számítógépek, azok mekkora szám voltak!! Méghogy dolgozni a pénzért, az a simicska egy idióta, amikor egyszerűen el is vehetné, ahogy a "nagyok" szokták!
locsaba
2014. február 02. 17:47
ez aztán egy szép csapat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!