A kínai elnök vasárnap Párizsba érkezett, szerdán már Budapesten lesz, de mit hoz magával?

2024. május 05. 22:07

Hszi Csin-ping látogatásának célja Magyarország és Kína államközi és gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak további erősítése, valamint az együttműködés kiterjesztése újabb területekre.

2024. május 05. 22:07
null

Nyitókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége, Peng Li-jüan megérkezik a párizsi Orly repülőtérre 2024. május 5-én. Fotó: Michel Euler / POOL / AFP

A kínai elnököt és feleségét a párizsi Orly reptéren fogadta Gabriel Attal francia miniszterelnök, a pár kétnapos hivatalos franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra utazik tovább. Hszi Csin-ping hétfőn Emmanuel Macronnal is tárgyal, a fő téma valószínűleg a kereskedelmi viszonosság és az ukrajnai háború megoldásának kérdése lesz; Macron korábban Olaf Scholz német kancellárral és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel is egyeztetett ez ügyben.

Elemzők úgy vélik, a kínai elnök európai útja, illetve az, hogy egyszerre három országba is ellátogat, a kínai–európai kapcsolatok megerősödését jelzi, még ha ezt nem is minden ország értékeli ugyanolyan fontosnak. 

A kínai elnöki pár a francia utat követően előbb Szerbiába megy, 

majd Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására, hivatalos látogatásra hazánkba érkezik május 8–10. között. 

Az időpont szimbolikus, most van a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulója. Ahogyan azt Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete korábban elmondta, Hszi Csin-ping és Orbán Viktor találkozója nemcsak a két ország kapcsolata szempontjából, de globális szinten is nagy jelentőséggel bír. Hozzátette, a budapesti tárgyalásokon szó esik majd a kétoldalú kapcsolatokról, Kína és az EU viszonyáról, valamint a közös érdekű regionális kérdésekről. Annak a reményének is hangot adott, hogy mindez új lendületet ad a két ország további közeledésnek.

HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Kína számít arra is, hogy Magyarország aktívabb és pragmatikusabb Kína-politikára ösztönzi majd az uniót – utalt a nagykövet hazánk júliusban kezdődő soros EU-elnökségére. A diplomata azt is leszögezte, hogy 

Magyarország évek óta Kína legfontosabb befektetési célpontja a régióban, és ez a jó együttműködés a kultúrát is érinti.

 „A kapcsolatok elmélyítéséhez nélkülözhetetlen volt az a jó viszony, amelyet Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel alakított ki a kínai vezető" – vélekedett, megemlítve, hogy a magyar miniszterelnök egyetlen volt az egyetlen olyan európai vezető, aki mind a három Egy övezet, egy út fórumon részt vett.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország mellett egyébként Szerbia is tagja az Egy övezet, egy út kezdeményezésnek, a térség egyik legnagyobb projektje, a nagy sebességű Belgrád–Budapest-vasútvonal kiépítése kínai hitelből valósul meg. 

A kínai pár és a kíséretükben érkező delegáció látogatása miatt a fővárosban a pápalátogatáshoz hasonló fokozott biztonsági intézkedésekre és ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani kiemelten az I, valamint az V., a VI. és a XIII. kerületekben. Május 8-a 17 órától 10-e 17 óráig az I. kerületi Táncsics Mihály és Fortuna utcát teljesen lezárják. Május 9-én sajtóhírek szerint leállítják a sikló közlekedését, és több időszakaszban egyirányú forgalmi rend lép életbe a budai Vár egész területén: a közúti forgalom kizárólag a bécsi kapu tér felől a Dísz tér irányába haladhat majd az Országház, illetve az Úri utcán.

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
coyote-0
2024. május 06. 07:12
Ideje, hogy az USA beleavatkozzon. A végén még túl jól jár Európa.
Arisztokrata
2024. május 06. 06:30
Szabad ilyet tenni Von der Leyen sleppje szerint? Vagy adjuk át az összes kínai beruházást a németeknek? Mert különben mi vagyunk a totalitáriusok?
bagira002
2024. május 06. 06:27
véna 2024. május 06. 06:11 Hazudsz. Kussolj Gender , woke ,melegházasság pártiakhoz kinai elnök nem látogat , oda hozzátok a Pressman elvtárs barátotok megy , mentek vacsorázni . Gyermekvédelmi törvényt nem írtátok alá , Brüsszelben a magyar parlamentben az lmbtq qrva kiképző törvény támogatjátok .
véna
2024. május 06. 06:11
A kínai elnök először megtekinti a világ egyik vezető demokráciáját ahol gender, woke és melegházas képviselőkkel találkozik és utána hazafelé a repülőgépről megmutatják neki, hogy na az, az ott egy fasiszta rezsim ezért le se szállunk inkább, bőven elég ennyi, amúgyis el vannak szigetelődve külpolitikailag. Ja és az ott, na az ott már bezzegRománia. Óhajtjuk esetleg megnézni? Rendlívül megbízható, sosem kiugró partner, kiugró befektetési lehetőségekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!