Sütőolajjal szennyezzük a környezetünket

2013. augusztus 26. 14:00

Az emberek általában tisztában vannak vele, hogy a használt sütőolaj veszélyes hulladék, a legtöbben mégis kidobják vagy kiöntik, ahelyett, hogy leadnák a megfelelő átvevőhelyeken – derül ki a Mol augusztusban készített felméréséből, amelyet a vállalat a vásárlói körében végzett el ezer ember online megkérdezésével.

2013. augusztus 26. 14:00

A Mol a használt sütőolaj begyűjtésére még 2011-ben indított programot. Az idén augusztusban újabb kampányban igyekszik felhívni minél több ember figyelmét arra, hogy környezetkímélő módon szabaduljanak meg a használt sütőolajtól. Az elmúlt években 175 tonna sütőolajat adtak le a gyűjtésben résztvevő benzinkutakon - ismertette Szollár Domokos, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója közleményben. A vállalat szeptember 1-jéig tartó újabb kampányban a veszélyes hulladék leadásával a résztvevők a megyeszékhelyüknek nagyszabású utcabált, maguknak pedig házibulit nyerhetnek. 

A Mol felmérését ismertető hétfői közlemény szerint a válaszadók több mint fele a lefolyóba önti, vagy a szemetesbe dobja a zsíradékot. Az online felmérést elsősorban a 18-59 éves korosztályba tartozó, háztartást vezető hölgyek töltötték ki. Ők annak dacára tüntetik el ezekkel a módszerekkel az olajat, hogy tudják, szennyezik vele a környezetet. Arra a kérdésre, hogy milyen feltételek mellett változtatnának az eddigi gyakorlatukon, és inkább adnák le a használt sütőolajat, a felmérést kitöltők 75 százaléka úgy nyilatkozott, hogy csak akkor, ha lenne a lakókörnyezetükben erre kijelölt hely, ahol ezt megtehetnék. A válaszadók negyede viszont még akkor sem, ők abban az esetben lennének nyitottak erre, ha házhoz jönnének érte az illetékesek.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2013. augusztus 26. 18:03
No, ez igen érdekes területe a tudatos környezetvédelemnek. Én sajnos, nem értek hozzá. De éppen nemrégiben mesélte egy környezettudatosan élő patrióta falubéli, hogy hogyan oldotta meg a szúnyoglárvák írtását semmi pénzből, környezetkímélően. Szóval, a falu határában lévő tavacskában, vagy érben tán, de igen elszaporodtak a szúnyoglárvák, pénz persze sehol az önkormányzatnál, valamit mégis tenni kéne. Mivel az iskola konyháján adott a használt olaj, bizony azt öntötte ki hártyavékonyan a lápra. Magyarázta is, miért. Mert ezek a kis bogarak, lárvák a potrohukon át lélegeznek, azt lefedi az olaj, ami úgy két héten belül bomlik le ugyanebben a közegben, anélkül, hogy azt károsítaná. Emberünk nem szaktudós, ő így ismeri a Természet körforgását. Én nem tudom megítélni, hogy mi okoz nagyobb kárt. A vegyszeres szúnyoglárva-, stb. írtás, vagy a hártyavékony étolajos lefedés, ami valahogy csak vissza-, meg átalakul a bomlások folyamán valami hasonlóvá, mint ahonnan keletkezett.
obsit0s
2013. augusztus 26. 16:40
Magyarország étolaj felhasználása évente 110 ezer tonna.
Az új MSzP: KMP!
2013. augusztus 26. 14:27
mondjuk MEGVÁSÁROLHATNÁ PÉNZÉRT vagy ÜZEMANYAGKUPONÉRT a MOL akkor többn leadnák
Zsolt75
2013. augusztus 26. 14:20
Dehogy adom le. Hogy megszűrjék, és 400-ért vehessem vissza? Inkább betöltöm én...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!