Bejelentette a kormány, lélegzet-visszafojtva várhatják a jó hírt az autósok

2024. április 19. 12:39

Beigazolódott a gyanú a magyarországi üzemanyagárakról, tényleg drágább, mint kellene, és az is kiderült, hogy a MOL nem tartja be a vállalását.

2024. április 19. 12:39

Nyitókép: MTVA/Róka László

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat – jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A hatósági üzemanyagár 2022. decemberi kivezetése után Magyarországon a régiós átlag fölé emelkedett az üzemanyagok ára.

A régiós adatokkal összehasonlítva a 95-ös benzin magyarországi átlagára két hét kivételével mindig meghaladta a régióst. 2023 első két hónapjában a heti eltérés 10-17 százalék közötti volt, majd ez az év folyamán mérséklődött. 2024-ben újra nyílt az olló, áprilisban már 5 százalékkal haladta meg a hazai benzinár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 3,2 százalék volt. 

A dízel esetében a benzinnél is jelentősebb volt az átlagárak ingadozása 2023-ban. Januárban a havi átlagár még meghaladta a 700 forintot, májusban pedig a legalacsonyabb átlagárat regisztrálta a KSH, 545-570 forintot. A benzinhez hasonlóan 2024 elejétől a gázolaj esetében is folyamatosan növekedtek az átlagárak. 

2023-ban a dízelolaj magyarországi átlagára minden héten meghaladta a régiós átlagárat, az év első hónapjában 8-13 százalékkal múlta felül. Az év további részében a benzin árához hasonló tendenciát tapasztalt a KSH. 2024 első negyedévében havi szinten 5,4 százalékkal haladta meg a magyarországi dízelár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 5,0 százalék volt. 

Megvan az időpont, mikor dönthet a kormány a benzinárstopról

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jövő héten a kormány össze fog ülni s meg fogja vizsgálni a kérdést, valamint megfontolják a beavatkozást is.

„A jövő héten ki fog derülni, hogy a kormány mit lép, szerdáig, csütörtökig kérem a türelmüket” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy

nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése.

Mint ismeretes, a múlt héten egyeztetett Nagy Márton a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel a magyar üzemanyagárakról, akkor is már szó volt arról, hogy a felek korábban megállapodtak, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük, de ez már hetek óta nem érvényesült szerinte.

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­ö­­­g­­ö­s­ ­­l­­­á­n­­­y­­o­k­­­ ­v­­­á­r­­­n­a­k­ ­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Kormánypárti2
2024. április 19. 18:49
Már rég nem lenne szabad a MOL-t magánkézben garázdálkodni! olyan stratégiai ágazat, amivel bizony kormányt is lehet buktatni, gazdaságot bedönteni.
Chekke-Faint
2024. április 19. 15:32
Egyre biztosan számíthatunk, elmaradt karbantartások miatt le kell állítani a finomítókat. Sok váratlan meghibásodás lesz. Mesterségesen generált üzemanyag hiány lesz. Mennyiségi korlátozásokat fog a Mol alkalmazni. Ez így működik az állam az államban esetén.
bunko-jobbos
2024. április 19. 15:06
Támogatom a Fidesz-kormányt több okból is, ami most mindegy. De hagyjanak már fel ezzel az ócska kommunista faszsággal, hogy árszabályozás. Már a taxiknál is kiveri a biztosítékot, de ez nem számít ennyit. Persze lehet, hogy csak böffölnek, mert a szemét MOL kihasználja a helyzetét, az olcsó ruszki olajból készített benzint annyiért adja, mint mások a nyugatiból készültet, sőt még többért. De ebből megint benzinhiány lesz. Lehet, hogy ennek a problémának nincs megoldása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!