Nem félünk a farkastól

2021. július 21. 09:39

A Jobbiknak helye van az antiorbánista választási koalícióban.

2021. július 21. 09:39
Szűcs Zoltán Gábor
Szűcs Zoltán Gábor
Mérce

„Sokan vonták le a Jobbik szavazásából azt a következtetést is ugyanakkor, hogy a Jobbiknak ezek után nincs helye az antiorbánista választási koalícióban. Én viszont ezzel már nem értek egyet. Azt is megmondom, miért. Az egyik ok számomra az, hogy az antiorbánista választási koalíció nem egy közös értékeket valló politikai közösség, hanem annál lényegesen kevesebb: egy heterogén politikai csoportok koordinált politikai fellépését lehetővé tevő együttműködés, amelynek a létezését egyetlen dolog indokolja: az Orbán-rezsim. Azért van szükség erre az együttműködésre, mert ez a rezsim eltorzította a választási rendszert, korlátozta a médiapluralizmust, a választók felét lényegében megfosztotta az érdemi politikai képviselettől, leépítette a jogállamot és teljesen vállalhatatlan politikák sorát vitte végbe az elmúlt évtizedben.

A választási koalíció ennek, az Orbán-rezsim tevékenységének a lebontására szolgál. Úgy is mondhatnám: annak szükséges, bár kétségkívül nem elégséges feltétele. Ha a pártok külön indulnak, akkor garantált a kétharmad a 2018-asnál is sokkal kiegyenlítetlenebb politikai versenyben. Ha a pártok együtt indulnak, akkor bármi megtörténhet. Ha például ez a koalíció nem tud eléggé lelkesítő alternatívát nyújtani, akkor nem fog elég szavazatot kapni, ha meg igen, akkor lehet esélyük véget vetni ennek a dicstelen korszaknak a modern magyar politikatörténetben.

Ezért én azt gondolom, hogy aki a Jobbikot nem tartja vállalhatónak, az joggal dönthet úgy, hogy nem fog a jobbikos jelöltre szavazni az előválasztáson. Sőt, ha mégis a jobbikos jelölt nyer, vehet egy nagy levegőt és higgadtan átgondolhatja, mit ér meg neki az Orbán-rezsim leváltásának lehetőségéthez való egy szavazatnyi hozzájárulás. Egy szavazaton vélhetően nem fog múlni a választási koalíció sorsa, de ha sokan maradnak távol, az esetleg befolyásolhatja valamennyire az eredményt: lehet, kevesebb jobbikos fog bekerülni, lehet az is, hogy 1-2 mandátummal kevesebbet kap az ellenzék, lehet az is, hogy ez fogja a Fideszt hatalomban tartani. De akkor is, a lehetséges kimenetek száma (és ezzel az Orbán-rezsim túléléséhez való hozzájárulás politikai és erkölcsi felelőssége) egészen máshogy fog kinézni, mintha a Jobbik és a többi párt arra kényszerülne, hogy egymással is versenyezzen, ne csak a Fidesszel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. július 21. 16:50
adolf lenin likából nőtt ki vagy fordítva...........
tintapaca
2021. július 21. 16:14
"Nem félünk a farkastól." Pedig jobban tennéd!
MZXX
2021. július 21. 13:51
Aha, antiorbánizmus. Ez a fedősztorija annak, ahogy a Jobbik megtér az alapítóihoz. Centrumpárt nem lesz megint?
Tóth Mária Éva
2021. július 21. 13:00
Ki ez a SENKI?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!