„Nem kellünk mi, testvér, sem itten sem ottan, a nemkellésekbe beleszomorodtam”

2020. december 05. 10:59

Az egyetemes külhoni magyar közösség harmadszor is a nemzet részévé vált.

2020. december 05. 10:59
Ternovácz Áron
Metszet

„A népszavazás bár eredménytelen lett, mi azonban a csalódottság mellett derülátók voltunk. A külhoni magyarság jobb híján egyfajta erkölcsi győzelemként dolgozta fel a népszavazás eredményét. Mi is történt a voksolást megelőző hetekben? A Gyurcsány kormány a határon túli magyarság elleni gyűlöletkampányát a létbizonytalanságra építette fel.  Huszonhárommillió románnal riogattak. A családoknak járó pénzek elvételével, munkahelyek, lakhatások ellehetetlenítésével fenyegették a lakosságot. Minden harmadik hirdetőtáblán a »felelős döntés 2x NEM« felirat szerepelt. A hazugságokon alapuló szocialista propagandakampány ellenére, a népszavazáson résztvevő anyaországi magyarok többsége igent mondott a határon túli nemzettársakra.

Hat évvel később a kormányváltást követően, a nemzeti vezetés figyelve a külhoni magyarok hangjára, törvényt módosított. Jogi értelemben is a magyar nemzet részévé váltunk. Négy évvel később könnyes szemekkel vettem át az állampolgárságról szóló dokumentumokat. Számomra ez nem az uniós útlevélről, a vízummentességről szólt. Újra a magyar nemzet részévé váltunk. Eszembe jutottak dédnagymamám szavai, aki számtalanszor elmesélte, hogy kétszer is volt magyar állampolgár. Történt ez úgy, hogy még az utcából sem költözött el. Ha ő már nem is, az egyetemes külhoni magyar közösség harmadszor is a nemzet részévé vált. A kettős állampolgársággal kéz a kézben járó nemzetpolitikának köszönhetően, Szerbiában az intézményesült magyarverés teljesen megszűnt létezni.

Az a politikai oldal, amely tizenhat évvel ezelőtt a határon túli magyarok ellen foglalt állást, 2015-ben nyíltan a közel-keleti és afrikai bevándorlók mellett kezdett kampányolni. Hogy miért? A kérdést ma már tisztán látjuk. Az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint több tíz millió Európában élő bevándorlónak adna állampolgárságot. Mi történik akkor, ha ez megvalósul? A bevándorlást támogató politikai formáció évtizedekre bebetonozná magát a politika élvonalába.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. december 06. 13:15
"a népszavazáson résztvevő anyaországi magyarok többsége igent mondott a határon túli nemzettársakra." És ez a lényeg!! Az, hogy a országgyűlés elszabotálja a népszavazásokat, ha azokkal nem ért egyet a lehető legcsekélyebb mértékben sem a magyar nép sara. A Fidesz 14 évnyi uralma alatt még eddig egyetlen nem a hatalom által kezdeményezett országos népszavazás sem volt. Azt hazudozták, hogy "nemzeti konszenzus" van az olimpiáról, de még azt sem merték népszavazásra bocsátani.
blondiner
2020. december 05. 22:43
Volt egy időszak, amikor állampolgársági esküket tartottam. Láttam sok könnyes szemet, egy alkalommal nekem is párásodott a szemem: Majd kilencven éves, idős úr is az esküt tevők között volt. A már Magyarországon élő fia kísérte. Eskü közben csendesen potyogni kezdtek a könnyei az öregnek. Rácsöpögtek a láthatóan "legszebb", ünneplő ruhájára. Az eskütétel után gratuláltam mindenkinek. Az idős bácsit hagytam a végére, sejtettem, hogy hosszabb beszélgetés lesz. Ne féljenek, nem maradok itt. Pár napot töltök a fiamnál és megyek haza. Nekem az otthonom Erdély. Magyar állampolgárként születtem, és azért kértem az állampolgárságot, hogy magyarként haljak meg. Megöleltem a bácsit. Elképesztő érzés volt. Alig tudtam megszólalni.
Íjász
2020. december 05. 14:03
És egy napon a határainkon belülre kerültök ismét. Így lesz, mert nincs más út.
Magyarok Pásztora
2020. december 05. 12:10
Kitartás testvérek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!