Forró ősz

2020. augusztus 29. 07:27

Ahogyan várható volt, már a startvonal előtt nekiálltak támadni Magyarországot és Lengyelországot.

2020. augusztus 29. 07:27
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„»Brüsszelben megkezdődött a forró ősz« – írta a napokban Varga Judit igazságügyi miniszter. Megtartották ugyanis az első egyeztetést az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a német soros elnökség között az új uniós költségvetésről és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelni hivatott helyreállítási alapról.

Ahogyan várható volt, már a startvonal előtt nekiálltak támadni Magyarországot és Lengyelországot.

A nagy európai parlamenti frakciók – a Néppárt, a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok – levelet írtak Angela Merkelnek és Ursula von der Leyennek, nem túl finom ultimátummal. Közölték, hivatalos jogállamisági záradék nélkül »nem tudnak« előrehaladni a költségvetés elfogadásában. Tudnának persze, csak nem akarnak, de értelemszerűen ezt így mégse írhatták le.

A liberálisok továbbmentek, a francia Valerie Hayer – Emmanuel Macron elnök pártjának politikusa – például azt írta a frakció közleményében: a források jogállamisági kritériumokhoz kötésével meg lehet akadályozni, hogy »Magyarország legyen a következő Fehéroroszország«. Német képviselőtársa, Moritz Körner pedig úgy fogalmazott, az »EU nem lehet a továbbiakban társfinanszírozója »a magyar és a lengyel kormány illiberális politikájának«.

Mindez persze nem meglepő. A legutóbbi uniós csúcson sikert értek el a visegrádiak, a jogállamiság és a források kifizetése nincs összekapcsolva a megállapodás szövegében, ám tudni lehetett előre, hogy ahogy vége a nyárnak, újra támadásba lendülnek a balliberálisok és a néppártiak egy – sajnálatosan nagy – része.”

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
diós guba
2020. augusztus 29. 17:11
Mi a végvári vitézség? Menni, nem félni,előbb utóbb meghalni Mi vezet, a hazaszeretet? Aligha. Az ÉLET adta erkölcsi kitartás. Ahol vagyunk helyt állunk, megyünk a pajtásokkal és helytállunk. Otthagytuk az ekeszarvát és helyette ezt akartuk és ezt szeretjük. A kapitányt tűzön vízeny követjük. 40 éves korunk előtt valahol egy bohó portyán elesünk, de minden,minden érdemes volt. Üdv.Egerből.
certus
2020. augusztus 29. 14:22
A valódi ok a financiális előremenekülésen kívül: megindult az új migrációs paktum elfogadására irányuló eljárás. Tegnapelőtt éjfélig lehetett véleményezni, a legtöbb uniós polgártól származó vélemény súlyosan elítéli az unió migrációs politikáját, a kulturális önazonosságunk megőrzése mellett foglalnak állást, a helyben adott segítség, szigorú határvédelem és tagállami hatáskörben tartott migrációs politika mellett érvel. Vajon figyelembe fogják venni a jogállamiság elveire és a demokratikus intézmények fontosságára oly kényes döntéshozók? Költői kérdés. Ezért fognak megint szekálni bennünket is.
Pelso j.
2020. augusztus 29. 13:56
Tucatnyi más, hasznosabb helye lenne annak a pénznek a ner-ben, amibe a te tartásod kerül.
nemecsekerno_007
2020. augusztus 29. 11:22
A diplomás komcsijaink minden üveggyöngyöt beszopnak, így ezt a jogállamiságot is. Ennyire hülyék vagy ha nem akkor aljasak. Ha továbbra is szívózik az EU a pénzen akkor mi is elgondolkozhatunk olyanon, hogy a külföldön dolgozók nyugdíjasát nem fizetjük tovább. Fizesse az az ország ahol a gyereke dolgozik, mert ott fizet járulékot, vagy fizesse zsebből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!