A tagok nélküli pártok ideje

2020. március 03. 07:46

Egy választási vereség nem szünteti meg a Fidesz mögött álló, szervezett politikai tömeg túlsúlyát az ellenzéki pártok szűk pártelitjeivel szemben.

2020. március 03. 07:46
Szűcs Zoltán Gábor
Szűcs Zoltán Gábor
Mérce.hu

„Sem valódi demokrácia, sem szabadság nem lesz a politikai szervezetek tagságának jelentős kibővítése nélkül. Nincs semmi demokratikus abban ugyanis, ha az ember képes a saját véleményével tökéletesen összhangban lévő politikai álláspontot megfogalmazni, s alig valamivel demokratikusabb maroknyi mások emberrel összefogni.

Ha van tanulsága az elmúlt évek olyan baloldali projektjeinek, akkor az az, hogy egyik sem boldogult a tagság és a részvétel jelentős kibővítése nélkül. Az is fontos tanulság, hogy a tagság bővülésének nem kell ez felhígulással, nem feltétlenül jár egy unalmas, semmitmondó centrista üzenetre szorítkozással együtt járnia. Nem csak itthon, a A politizálás keretfeltételei (és nem csak a közösségi médiának köszönhetően, de a grassroots politizálás iránti igény megerősödésének is köszönhetően) az elmúlt években olyannyira megváltoztak, hogy az éles hangú, szenvedélyes, markáns üzeneteket megfogalmazó politikai álláspontokra (ennek persze megvannak az igazi veszélyei is) is van igény. Ebben a tekintetben tehát az ideológiai tisztázásra törekvőknek sem feltétlenül van félnivalója a tagság kiszélesítésétől. 

De a forma, a műfaj nagyon nem mindegy. A zárt körökben zajló ideológiai tisztázás nem ugyanaz, mint mondjuk a Sanders-kampányokban látott, a demokrata establishmentet támadó, széles tömegeket megmozgató politikai küzdelem.
A kettő közötti látszólagos tartalmi hasonlóságok ellenére a tényleges formai különbségek lényegiek (ez, tudom, meglepőnek hangozhat: de néha a forma tényleg fontosabb a tartalomnál). 

De talán még ennél is nagyobb veszélyt látok a tagság nélküli politizálásban a szabadságra nézve. Nem csak azért, mert pár fős párteliteket sokkal kevésbé köt a közvélemény figyelme, s ezáltal sokkal kevésbé van korlátok közé szorítva a hatalmuk, de azért is, mert ahogy Montesquieu mondta, hatalomnak csak hatalom szabhat határt. Márpedig ma Magyarországon a Fidesz hatalmának nem csak az állam (és az EU) erőforrásai jelentik az alapját, de az a 2002 után szisztematikusan kiépített civil háttér is, amely ezrek és ezrek számára kínált -nem demokratikus és nem a szabadság mellett elkötelezett – tagsági élményt és politikai részvételi lehetőséget.

Ezzel az elsöprő erejű hatalommal szemben nem lehet elég hosszabb távon egy törékeny szavazói koalíció létrehozása még akkor sem, ha esetleg választásokon a Fideszt még le lehetne győzni. Egy választási vereség nem szünteti meg a Fidesz mögött álló, szervezett politikai tömeg túlsúlyát az ellenzéki pártok szűk pártelitjeivel szemben.

Így pedig a szabadság megvédhetetlen lesz hosszú távon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2020. március 03. 20:34
Éppen az volt a baj 2010 után ,hogy nem szűnt meg az a tömeg aki támogatta a most ellenzékben levőket, hogy a túróba lehet az ,hogy gyarapodik az ország , dolgozunk, boldogulunk, ezek meg arról deriválnak ,hogy milyen szar magyarnak lenni , nekik!
Nehidd El
2020. március 03. 19:46
"Így pedig a szabadság megvédhetetlen lesz hosszú távon." Ha valaki elolvassa az ez előtti záró mondat előtti agymenést, ezt a mondatot nem értelmezheti másképpen, mint az attól való "mélységesen demokrata" aggodalmat, hogy a választók akaratától való ún. szabadságot (függetlenséget) nem fogják tudni hosszú távon megvédeni a bolsik.
Tanner
2020. március 03. 17:33
Szűcs úr egy diplomás kommunista. Miért lenne szabad és demokratikus az a liberális eszme amely nem tűr el más véleményt a magáé mellett. Egykor a még a francia forradalom idején még fontos volt, hogy bárki bármilyen véleményt elmondhasson - szabadon. Ma a FIDESZ a politizáló többség álláspontját képviseli akiknek van határozott elképzelésük arról merre kell tartania az országnak. Lehet pillanatnyi győzelmeket aratni azokkal akik szerint - ha az én tehenem megdöglött akkor dögöljön meg a másoké is.
Morton
2020. március 03. 14:15
Tessék mondani, hogy képzeli a Fidesz mögött álló szervezett politikai tömeg túlsúlyának a megszüntetését? A szellemi elődök mintájára egy kis B-listázással, esetleg kitelepítéssel vagy átnevelő táborokkal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!