Transzgenerációs traumák

2019. december 01. 12:35

A nő ugyanis az élet továbbadásának a szimbóluma is, akit ha erkölcsileg megsemmisítenek, a közösségét is megfosztják a rendezett családi élet lehetőségeitől.

2019. december 01. 12:35
Friedrich Anna
Vajdaság Ma

„A háborúban nők kárára elkövetett erőszakról sem feledkezzünk meg, amely nem más, mint a női mivolt fegyveres eszközként való felhasználása, az ellenség mély megalázása és az ellenséges félhez tartozó családok olyan mértékű szétzilálása, amely hosszú évekre szólóan gátolja a felemelkedést. A nő ugyanis az élet továbbadásának a szimbóluma is, akit ha erkölcsileg megsemmisítenek, a közösségét is megfosztják a rendezett családi élet lehetőségeitől. Az ENSZ még 1948-ban kihirdette az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amelyben a szabadságra és biztonságos életre való jogról beszél, ám például még 1993-ban is (sajnos igen!) szükség volt arra, hogy a bécsi világkonferencián a nők fegyveres konfliktusok során történő megerőszakolásáról és a kárukra történő szexuális visszaélésekről is nyilatkozatot fogadjon el.

Mert hiába, a rossz újra megtörténik. Az orvosság, azt mondják, elsősorban az lehet, ha a rosszat kibeszélve közösségeket szembesítünk az emberi lét árnyoldalaival. A transzgenerációs traumák orvoslásának is ez az útja: a kibeszélés. Ezért ne legyen terhelő, ha ilyen-olyan emléknapok alkalmával az átlagosnál többet foglalkozunk gyarló dolgokkal. Mindennek az emlékezésen túl a lelkileg egészségesebb jövőt is szolgálnia kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mingtilift
2019. december 02. 13:41
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
egyvilág
2019. december 02. 11:45
Egy tömör általános összefoglaló az erőszakról: http://egyvilag.hu/temakep/068.shtml
annamanna
2019. december 01. 21:47
Milyen furcsa, hogy az ember azt gondolná, hogy ha véget ér a háború, kitör a béke, onnantól kezdve minden szép és jó és biztonságos..... és menyire nincs így....... a háború után többen halnak meg, nyomorodnak meg, szenvednek traumát, mint magában a háborúban, mert akkor kezdődik el a bosszúállók őrjöngése........ meg hát a nyomor, a lepusztultság is szedi az áldozatait, járványok (pl az első világháború utáni spanyolnátha járvány). Jaj a háború és jaj a béke.....
istvanpeter
2019. december 01. 15:22
Hát, ami azt illeti, az ilyen - háború, forradalom, stb. - cselekmények gyakorlatilag a hatalmi téboly erőszakos megnyilvánulásait jelentik, amelyeknek a fő profilja viszont a gyilkolás, a nép irtás és a más népekkel szembeni mindenféle erőszak. Vagy is, szinte a történelem kezdete óta, a hatalmi politika uralja a világot és nem pedig az egyensúlyra történő törekvés. A nagy hatalmak vezetői most is állandóan azzal fenyegetik egymást, hogy majd miként fogják őket legyőzni, ami rengeteg szenvedéssel és tömeggyilkossággal jár. Igaz ugyan, hogy túlnépesedés van, de a népesség szabályozást nem lehet így megoldani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!