A zöld európai árnyalatai

2019. október 18. 07:07

A haladó Európában ma a zöld a trendi, és a magyar ellenzék ehhez akar tartozni.

2019. október 18. 07:07
Rab Irén
Magyar Hírlap

„Görlitz a legkeletibb német kisváros a cseh és lengyel határ tőszomszédságában. Mondjuk, mint nálunk az ukrán és román háromszögben fekvő Nyírbátor. A kisváros polgármester-választása mégis az elkötelezett össznémet érdeklődés középpontjába került. Ugyanis a májusi választás első fordulójában az előzetes várakozással szemben a nácinak titulált AfD színeiben induló helyi rendőrfelügyelő a voksok harminchat százalékával magasan nyert a harminc százalékot bekasszírozó CDU és a már akkor is összefogásban induló zöldjelölt (huszonnyolc százalék) előtt.

Wippel rendőrfelügyelő közigaz­gatási, gazdasági és rendőrakadé­miai végzettségű tősgyökeres görlitzi patrióta, aki a város belső biztonságáért felel a rendőrségen. Politikai pályafutását a liberálisoknál kezdte, onnan váltott a 2013-ban alapított AfD-hez, most városát és pártját képviseli a megyegyűlésben. A CDU bukaresti születésű román polgármesterjelöltet talált magának Octavian Ursu személyében, akinek a közigazgatáshoz nincs sok köze. A városhoz annyi, hogy zenész a helyi szimfonikusoknál, ott fújja a trombitát. Legegyszerűbb a zöldjelölt pályafutása. Franziska Schubert szociológiát tanult, majd egy évig »international relations”-t egy budapesti egyetemen. Találgathatunk, melyik lehet – én a CEU-ra szavaznék.

Mert Franziska mozgósításból remekül felkészült, már az első fordulóban is négyféle logó volt a plakátjain, pártján kívül két civilnek mondott helyi egyleté és a szocia­listáké. Tőle jöhetett a nagy ötlet a második fordulóra: egy plakát akárhány logót elbír, szálljon be a balpárt (az eurokommunista Linke) meg a jobbpárt a (kereszténydemokrata CDU) meg a progresszív ateista Zöldek minden árnyalata egy ember mögé, támogassák a román orthodox polgármesterjelöltet! A cél szentesíti az eszközt, minden erőt fel kell használni, akár az ördöggel is összefogni, nehogy a város a szélsőjobb kezébe kerüljön!

A kampányba még Hollywood is beszállt. Videoüzenetet és levelet küldtek a görlitzieknek, mekkora veszteség fogja érni a várost, ha az AfD-jelöltjét választják. A haladó gondolkodású filmesek soha többé nem fognak a remek kulisszát nyújtó városban forgatni! A hollywoodi filmcsinálók ugyanis attól félnek, hogy a szivárvány minden színében előforduló stábtagjaikat fizikai erőszakkal fenyegetné a szélsőjobbos vezetés alatt eluralkodó rasszizmus és intolerancia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2019. október 18. 11:04
Ha német létére a CEU-ra járt. A CEU-t a posztszovjet térségnek találták ki, amolyan fapados Oxfordként...
zakar zoltán béla
2019. október 18. 10:34
Sznobéria!
gacsat
2019. október 18. 10:27
Fel van adva a lecke Orbánnak. Nemzeti kormány csak akkor marad meg, ha van legalább 51% támogatottsága. 49% kevés.
gacsat
2019. október 18. 10:17
Ződ pedig az, akinek az agya még nem érett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!