Útvesztők

2019. szeptember 10. 07:11

A többtényezős dilemma aligha fog feloldódni az elkövetkezendő hetekben.

2019. szeptember 10. 07:11
Kottász Zoltán
Magyar Nemzet

„Nem könnyíti meg a brexitfolyamatot a pártpolitikai csatározás sem. Az elmúlt három évben világossá vált, hogy Nagy-Britannia és az EU jövőbeni viszonyának kérdését csupán eszközként használta fel őfelsége kormánya és ellenzéke. Kezdve David Cameronnal, aki a Konzervatív Párt euroszkeptikus szárnyát szerette volna kiengesztelni a népszavazás kiírásával, nem törődve annak lehetséges kimenetelével. Nem volt különb nála Theresa May, aki a biztos győzelem reményében írt ki parlamenti választásokat 2017-ben. Ő is a brexittel érvelt, mondván, nagyobb felhatalmazásra van szüksége a Brüsszellel folytatott tárgyalásokon. Nem járt sikerrel: a biztos győzelem elmaradt, és a már meglévő parlamenti többségét is elvesztette.

Boris Johnson viszont a modern kor Winston Churchilljeként akar bevonulni a történelembe: bármi áron, de kivezeti országát az EU-ból, és visszaszerzi Nagy-Britannia szuverenitását. Az európai sorstársai­hoz hasonlóan hitelét vesztett Munkáspárt pedig a túlélésért küzd: kormányra kerülésére nem sok esély van, ezért ott tesz keresztbe a hatalomnak, ahol tud. Leszavazták Theresa May EU-val kötött megállapodását, most pedig megállapodást követelnek Boris Johnsontól.

A brexitlabirintus kijáratához vezető utat az Európai Unió is blokkolja a maga módján. Már a kezdetek kezdetén érezhető volt, hogy Brüsszelben, Berlinben és Párizsban is igyekeznek megnehezíteni a válást, megkeseríteni a britek életét, ahogy csak lehet, nehogy más is kedvet kapjon az EU-ból való kilépésre.

Emellett folyamatosan az északír konfliktus visszatérésének rémével fenyegetőznek, mondván: Nagy-Britannia távozásával újra határellenőrzés lesz Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. A Theresa Mayjel kötött megállapodás pedig hiába volt az eddigi egyetlen kézzelfogható megoldás a brexit lezárásához, joggal aggasztja a szuverenitásukat féltő briteket, hogy az alkuval Nagy-Britannia hosszú távon elkötelezettje marad az uniónak: továbbra is vonatkoznak rá a közös piac szabályai úgy, hogy annak már nem is tagja. A többtényezős dilemma aligha fog feloldódni az elkövetkezendő hetekben, noha Nagy-Britanniának elméletileg október 31-én kellene távoznia az Európai Unióból. Az előző brexitdátumot már rég elfelejtette a világ, pedig az is kőbe volt vésve: március 29. A Westminster háza tájáról mostanában a parlament munkájának felfüggesztéséről, a rendezetlen kilépés megakadályozását célzó törvénytervezetről, előre hozott választásokról lehet hallani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2019. szeptember 10. 12:23
Dilemma, ami többtényezős, - hova terelsz? Volt egy népszavazás, nemde?
Párhuzamos különvélemény
2019. szeptember 10. 09:00
Érdekes lesz a helyzet október 32-én, amikor mindenki csak néz egymásra, hogy most akkor mi van? Ki vannak lépve vagy nem vannak kilépve? "A Brexit-folyamatot nézve, nem tudni, hol ér véget a politika határa és hol kezdődik a szórakoztató ipar" /O.V./
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!