Vidék és városa

2019. június 21. 19:58

A magyar főváros bizonyos tekintetben máig megőrizte különállását.

2019. június 21. 19:58
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Demokrata

„Hogy a XXI. századra a nagyvárosi és vidéki világlátás mennyire elkülönült egymástól, arra érdekes példával szolgált az USA legutóbbi elnökválasztásának egy megdöbbentő adata: Washington D. C.-ben, a szűken vett fővárosban Hillary Clinton a szavazatok 92 százalékát kapta, Donald Trump ötöt, a többit néhány jelentéktelen jelölt. Itt most nem az a kérdés, hogy kinek volt igaza, hanem hogy a főváros lakossága ennyire más világnézetű, mint azon kívül az egész ország, ennyire más problémákat és megoldásokat lát.

Az úgynevezett nyugati világ tele van hasonló választási eredményekkel. De mielőtt azt gondolnánk, hogy ez valami friss fejlemény, mindjárt hozzá kell tennünk, hogy a város és a falu (vidék) ellentéte meghatározó módon van jelen már Oswald Spengler száz évvel ezelőtt megjelent monumentális esszéjében, az A Nyugat alkonyában is, sok tekintetben a ma ismert összefüggésben.

Ha tehát Budapest másképp szavaz, mint a vidék, akkor ez évszázados nemzetközi trendbe illeszkedik. De van itt még valami, ami már inkább magyar sajátosság. Ez pedig a magyar városiasodás. Németh László az 1940-es években hosszú esszében elemezte azt a jelenséget, hogy a sajátos magyar történelem következtében Magyarország városainak jelentős részét nem magyarok, hanem németek virágoztatták fel, akiknek világnézeti irányultsága, idegen kifejezéssel szociokulturális orientációja a németség felé fordult, annak az értékeit követte. Ez a megállapítás nem értékítélet, nem foglal állást abban a kérdésben, hogy ez így volt-e helyes, a magyarság számára előnyös, vagy sem – puszta tényállításról van szó.

Hozzá kell tennünk két dolgot. Az egyik, hogy városokat a magyar nemzetiségű magyarok is építettek, a mai Magyarország városainak többsége ilyen. Ennél fontosabb, hogy az évszázadok alatt, a XX. századra a magyar városok egy kivételével mind hozzáilleszkedtek a környezetükhöz. Budapesten azonban ez az illeszkedés csak részben sikerült, a magyar főváros bizonyos tekintetben máig megőrizte különállását.

Erre csak részben magyarázat, hogy Budapesten többen vannak a szabadság elkényeztetett gyermekei, mivel itt működik a legtöbb sajtó, könyvkiadó, itt koncentrálódnak az egyetemek, kulturális intézmények, itt él a legtöbb művész, tudós, szabadfoglalkozású értelmiségi, jómódú vállalkozó. A jelenség okai mélyebbek, és a megértésükhöz egy másik, majd száz éve alkotó társadalomtudós, Claude Lévi-Strauss munkásságához kell fordulnunk. A francia kutató az úgynevezett strukturális antropológia elméletének kidolgozója volt, amely szerint a tág értelemben vett kultúra egyes elemei – hitek, vágyak, ismeretek, félelmek, törekvések, megoldások – összefüggő struktúrát alkotnak, ezt az emberek a családjuktól öröklik, majd az utódaiknak adják tovább. Ezek a struktúrák évszázadok alatt épülnek fel, és évszázadok kellenek a megváltoztatásukra is. Egy adott struktúrát birtokló társadalom az őt érő kihívásokra a birtokolt struktúrának megfelelő válaszokat ad.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2019. június 23. 09:13
A Monarchia szétzúzói és az elvtársak gondoskodtak róla, hogy ez legyen belőle, az elvtársak a zsúrpubi-ficsúr-kékharisnya ivadékaikkal pedig ma is rátesznek egy lapáttal.
kata56
2019. június 22. 13:39
Azt szoktam mondani, a "pesti ember egy külön fajta", ebbe a budai is beleértendő, bár a pesti nagyon eltér a budaitól. Minden vidéki ember, amikor felkerül Budapestre, megtapasztalja, hogy ez egy nagyon más világ, nagyon másak az emberek. Még akkor is, ha előtte vidéki nagyvárosban(Szeged, Miskolc, Debrecen stb) élt. Ha véletlenül egy pesti ember nem "pestiesen" gondolkodik, akkor rögtön kiderül róla, hogy vidékről származik. A "született pesti(budai)" nagyon nagyon más, mint a vidéki. Több, mint 45 éve kerültem fel vidékről a fővárosba... A mai napig érzékelem a különbséget. Gondolkodásban, hozzáállásban, világlátásban, viselkedési normákban, egoizmusban, önzésben stb stb. Sose szoktam meg, csak elfogadom, hogy ez egy ilyen világ. És természetesen nagyon más értékrend, más fontossági sorrendek. Nekem mindig úgy tünt és ma is úgy tűnik, hogy a "születetten pesti(budai)" emberek nem a valóságban, hanem egy álvalóságban élnek. Abban szocializálódtak, az határolja be a létezésüket. Nem rossz, nem jó, hanem hamis. Persze ez csak akkor derülne ki számukra egyértelműen, ha valami szörnyűség folytán vidéki életre kényszerülnének és ott sem a kényelmesebb formában, hanem mondjuk az életbemaradásuk függne attól, amit megtermelnek.
kozepesblog
2019. június 22. 10:23
Olcsó hangulatkeltés azoknak, akik most szeretnék Budapestet utálni. A jelenség egyáltalán nem magyar sajátosság, ezt a szerző is írj a cikk elején. De a világszintű jelenség magyarázatáról alig beszél. Pedig lenne szakirodalom, amit áttekinthetne. De nem. Inkább csak a hangulatkeltés megy, hogy szemét elkényeztetett libsi fiatalok. Meg a németezés. Mocskolódás, az megy, de valami előremutató építkezés, az nem nagyon.
Pierre
2019. június 22. 09:18
most miert aggodik ez a felkegyelmu? Tegnap meg ezt jelentette ki: "A választást pedig Tarlós nyeri, és az ellenzék megint nem fogja érteni, miért veszített."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!