Le kell vernünk bizonyos cölöpöket

2018. június 27. 07:28

A bírák függetlenek, miután esküt tesznek, csak a törvénynek vannak alárendelve, szabad meggyőződésük szerint ítélkezhetnek. Interjú.

2018. június 27. 07:28
Trócsányi László
Magyar Hírlap

„Az ellenzék és az ellenzéki sajtó szerint az a cél, hogy egy a kormányoldalnak kényes ügyeket tárgyaló, politikailag elfogult bíróság jöjjön létre. Mit szól ehhez az állításhoz?

Mindenki magából indul ki, nekem eszembe sem jutott volna, amit az ellenzék feltételez. Úgy tűnik, mielőtt a szakmai munka érdemben megkezdődött, az ellenzék egyes hangadóiban az ítélet már megszületett, amit visszautasítok. Kiemelten fontos alkotmányos értéknek tartom, hogy a bírák függetlenek, miután esküt tesznek, csak a törvénynek vannak alárendelve, szabad meggyőződésük szerint ítélkezhetnek. Az említett állítást tehát a bírák függetlenségének védelmében is vissza kell utasítanom.

Az a vád is megfogalmazódott, hogy »fideszes pártkatonákkal« töltenék fel a felsőbíróság bírói karát. Hogyan zajlik majd a kiválasztás?

Az ellenzéki sajtó azt is gyakran hangoztatta, hogy az Alkotmánybíróság »fideszes pártkatonákból« áll. Ha úgy tetszik, ennek a testületnek én is »áldozatául« estem, amikor a számomra oly fontos közigazgatási perrendtartásról szóló törvényjavaslat egyes rendelkezéseit alkotmányellenesnek minősítette. Visszautalva az előző kérdésre, egy bíróságnak, legyen az Alkotmánybíróság, rendes bíróság vagy közigazgatási bíróság, az a feladata, hogy legjobb tudása szerint döntsön, nem az, hogy valakinek a javára döntsön, és ezt a döntést mindenkinek tiszteletben kell tartania. A kiválasztás rendszere még sok más szakmai és politikai kérdéshez hasonlóan nem eldöntött. Létrehoztam egy szakértői munkabizottságot, a névsora nyilvános. Elnöke Kiss György akadémikus, tagjai többségében bírák, a Kúria elnöke és az Országos Bírósági Hivatal delegáltjai, továbbá a magyar jogtudomány elismert képviselői, köztük a közigazgatási jog és az alkotmányjog professzorai, a jogi karok vezetői. Mind vállalták, hogy ebben a feszültségekkel terhelt, ám a magyar jogtörténetben nagy jelentőségű munkában részt vesznek. Ez a bizottság fog a szakmai kérdésekben állást foglalni mind a szervezeti, mind a jogállási, mind az igazgatási témakörökben is. Június 15-én tartottuk az első ülést, ahol elsősorban szervezeti és hatásköri kérdéseket tárgyaltunk meg, a következő alkalom a bírák jogállásáról szól majd.

Mikorra várható az új szervezetrendszer kialakítása?

Az Igazságügyi Minisztérium úgy tervezi, hogy a törvényjavaslatot az Országgyűlés legkésőbb a jövő tavaszi ülésszakon el tudja fogadni, és 2020. január elsején fel tud állni az új szervezetrendszer. Ehhez még rengeteg munkát kell elvégezni, számos politikai, de leginkább szakmai döntést kell meghozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2018. június 27. 11:23
Le kell vernünk bizonyos cölöpöket" más cölöpöket pedig ki kell húznunk, például azt, hogy a bírók által annyira favorizált függetlenség nem egyenlő a felelőtlenséggel, felkészületlenséggel.
22-es csapdája
2018. június 27. 08:13
Én indokoltank érezném a társadalmi kontrollt. Vagy a bírák befolyásolásának - "érzékenyítés" - beszüntetését. Az államnak a közrend, a közerkölcs, a jogkövetők, az értéktermelők, az egészségesek érdekében kell működnie, nem a devianciák, a minoritások lobbijaként! Az az állam, ami nem a legszélesebb társadalomra épít, hanem a kivételekre koncentrál, nem érdemel tiszteletet, és az önkéntes jogkövetés is háttérbe szorul.
KannibálTatárÚr
2018. június 27. 08:07
..."a bírák függetlenek, miután esküt tesznek, csak a törvénynek vannak alárendelve, szabad meggyőződésük szerint ítélkezhetnek." Nem itélkezhetnek saját meggyőződésük szerint, csak a törvények szerint. Ahol a bíró saját meggyőződése szerint itél, az nem jogállam, mert hiába tartom én be a törvényeket, a bíró meggyőződése más, mint a törvény. Nincs független bíróság, csak a törvények szerint itélő bíróság van. A bíróság csak abban lehet független, hogy politikusok nem írhatják nekik elő az itéletet - a törvények betartása nélkül. (Fiatalabbaknak: a sztalinizmus alatt ez elterjedt szokás volt). A bíróság ugyanúgy a hatalom kiszolgálója, mint a rendőrség: aki nem tartja be a törvényeket, azokat bünteti.
balbako_
2018. június 27. 08:00
Az a gondom, hogy a magyar bíróság nem pártatlan. Ott terpeszkednek a véres rendőrattak áldozatait elítélő bírák, akik letöltendő börtönbüntetést szabtak ki Bencsik András újságíróra, meg akik politikai alapon elraboltak a Fidesztől 1 parlamenti helyet, hogy csak a legkirívóbbakat említsem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!