Megy a szlovén Bajnai, jöhet a szlovén Orbán?

2018. június 02. 15:42

Janša a kampányban teljes mértékben Orbán idei plakátjait, jelszavait másolja.

2018. június 02. 15:42
Techet Péter
Azonnali

„Politikai téren Janša a mostani vasárnapi választástól várja az áttörést. A kampányban teljes mértékben Orbán idei plakátjait, jelszavait másolja: a párt migránsellenes plakátjai egy az egyben a magyar kormánytól lettek átvéve.

Az SDS az egész kampányt a migránskérdésre húzza fel: szerinte Soros György, a „jugoszlavista“ elit és Brüsszel összeesküdött, hogy Szlovéniát bevándorlóországgá tegyék.

Janša azonban egyelőre nem lépett még teljesen Orbán nyomdokaiba. A jobboldalt például nem tudta teljesen maga mögött egyesíteni. Noha a három másik jobboldali párt, a kisvárosi keresztény polgárságot képviselő, gazdasági liberális Új Szlovénia (NSi), a vidéki katolikusokat képviselő Szlovén Néppárt (SLS) és a fasisztoid Szlovén Nemzeti Párt (SNS), nem zárkózik el már élesen Janšától, a parlamenti többség akár még velük is kérdéses.

A tisztán arányos, listás szlovén választási rendszerrben Janša a szavazatok 25-30 százalékára számíthat (a Nova24Tv szerint akár 30 százalék feletti eredmény sem kizárt), de a parlamentbe a többi jobboldali párt közül csak az NSi fog biztosan bejutni nyolc-tíz százalékkal. Az SLS és az SNS a négyszázalékos küszöb alatt áll egyelőre. Hogy melyik szlovén párt mit akar, és pontosan hogyan áll most, itt röviden, külön is összefoglaltuk.

Mindazonáltal Janša csütörtöki ljubljanai kampányzáróján az NSi és az SLS is jelen volt, ami nagy előretörés ahhoz képest, hogy Janšától, a szlovén politika büdösgyerekétől még tavaly ősszel is elzárkóztak a kisebb jobboldali pártok, de egy szlovén NER még most is kizárt, Janša ugyanis messze van attól, hogy akár csak abszolút többséget szerezzen, az alkotmányozó többség pedig teljesen esélytelen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2018. június 06. 21:47
Ez a Péter mindenhez ért. Mindenhez is. Jöhetne hozzám nyílászárót cserélni.
tango47
2018. június 03. 22:00
Ahogy halljuk bevált az orbáni recept.
balbako_
2018. június 03. 18:06
A jobbtól tanulni nem szégyen! Én is drukkolok Janšának.
gin74tonic
2018. június 03. 08:20
Azert nezzunk a plakatok moge is. Szlovenia Orbanja ugyanugy a valosagbol indul ki, ugyanugy igazi problemakra akar jo valaszokat adni mint Orban - es ez a fo!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!