Amerikai nindzsa

2016. november 12. 09:10

Amerikában nem Trump győzött, nem is a republikánus párt, hanem az elitellenesség, az eddigi társadalmi és kulturális hierarchia elleni düh.

2016. november 12. 09:10
Lendvai Ildikó
Népszava

„Trumptól nem azt várják, hogy hasonlítson a politika vagy a média tekintélyeihez. Elég az elitből, a hagyományos politikából, ami nem tudta teljesíteni a »keményen dolgozó« kisember vágyait. (Igen, a »keményen dolgozó« terminust nemcsak Orbán, Trump is használja bázisa megszólítására.) Amerikában nem Trump győzött, nem is a republikánus párt, hanem az elitellenesség, az eddigi társadalmi és kulturális hierarchia elleni düh. Egy ottani megfogalmazás szerint »Trumpot a harag választotta meg«. Másodjára ismétlődött meg a Brexit képlete: akkor a brüsszeli elitet akarták leváltani – mert éppen azt lehetett -, itt most a washingtonit.

Mindkét országban a kevésbé iskolázott, idősödő, kisvárosi-falusi, a további lecsúszástól és ezért a versenytársnak tekintett bevándorlóktól félő rétegek voksai hozták a győzelmet. Amikor Trump híveit a közvéleménykutatók megkérdezték, mit tartanak jelöltjükben a legfontosabbnak, 80 százalékuk felelte: azt, hogy változást hozhat. Ez az Amerika azt várta az ő nindzsájától, hogy fütyülve a viselkedési normákra, rúgja be az ajtót. Berúgta. Csak az a baj, hogy a hirtelen támadt huzat kifújhatja azt is, ami eddig úgy, ahogy lakhatóvá tette a házat. Méltányosságot, szolidaritást, mások jogainak tiszteletét.

De mielőtt megvetően sóhajtoznánk a »primitív« választókon, ne felejtsük el, lehetnének a baloldal bázisa is. Azt, hogy valami bezápult, beszűkült a piac és a demokrácia működésében, nemcsak ők érzik. Tudományos kutatások sora igazolja: a fejlett régiókban a múlt század közepe táján reménykeltően csökkentek a társadalmi különbségek, majd a hetvenes-nyolcvanas évektől újból növekedésnek indultak. Igazságtalanabb lett a világ, a mélyebb szociális és kulturális árkokon jóval nehezebb átugrani, előre jutni.

(...)

A világ válaszúthoz érkezett. A társadalmak szétszakadására kétféle válasz van. Az egyik a bezárkózással és a közös ellenség keresésével tart egyben, visszavesz a szabadságból, kívül-belül tüskéket növeszt. A másik nyitott, szabad, de az eddiginél egyenlőbb viszonyokat formál. Ha nem erre való a baloldal, hát bizony isten, nem tudom, mire.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andai Gábor
2016. november 13. 11:27
Szerencsére ezek nem okosodtak semmit. Ildikó sem.
Bokros Birka
2016. november 13. 11:08
Egyetlen Sopánka nénink, lehet az amerikai farmert bunkózni és lehet Donald kacsát elmondani mindennek, de amit Ön és MSZP-s pártja művelt 2002-ben az választási bűncselekmény a hatalomért. 19000 Ft-os csekkért vásárolt nyugdíjas szavazatoknál az amerikai farmer egy kicsit magasabb szint. Egy ilyen választás után én nem háborgatnám kinek, milyen arányban van alulképzett választórétege. Bizony itt egyértelműen kiderül a fejük helyett a gyomrukat célozta meg a nyugdíjasoknak a szélső baloldali vörösnáci párt.
Bokros Birka
2016. november 13. 10:02
Sopánka néni előadta az új kommunizmus eszméjét. Sopánka néni mi lesz a társadalmi különbségek kiegyenlítődése során az önök által behozott multikkal? Ki fogja nekik elmagyarázni, hogy fele haszonnal működjenek, amikor támadja a baloldal a bankadót, a multik megadóztatását, a média reklámadóját. Azt hiszem Sopánka néni egy seggel két lovat még botoxos állapotában sem tud megülni. Nyitott multikulti és a társadalmi egyenlőség nem azonos fogalom. A választó polgár szavazatai egy demokráciában azonos súllyal kell rendelkezzen. Tulajdonkép a dr. max meg lenin képzősöket a traktoros meg esztergályosokból kinevelt értelmiség semmivel sem magasabb szint, mint az USA vidéki farmerei. Azt hiszem Obamakit nagy számban migráns agysebészek és atomfizikusok választották meg, akik testvéreit Németország most tanít írni és olvasni. Akkor ezt a demokrácia győzelmének tartották a lumpen proletár akarata szent.
catalina9
2016. november 13. 07:49
zolizolizoltan [Hozzászóló kiszűrése] 2016. november 12. 12:14 Kommunista már nem létezett az 1980-as években sem, legfeljebb az akkori nyugdíjasok között voltak, de ők már nem élnek. Aki vonalasnak mutatta magát, az karrierből csinálta," Szerintem is! „Ezt valószínűleg nem okos dolog kimondani az Egyesült Államokban, de a bolsevik mozgalmat ma is, mint kezdete óta mindig, orosz zsidók irányítják és ellenőrzik, a legbecstelenebb típusból…” (Schuyler százados, az amerikai katonai hírszerzés tisztjének jelentéséből, 1919. június 9-én, az Amerikai Nemzeti Levéltárban)"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!