A lobbizás itt már nem segít

2014. december 09. 12:28

Nagyon szerencsétlennek tartom, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között ilyen nehéz helyzet alakult ki a kétoldalú kapcsolatokban, számos ok miatt. Interjú.

2014. december 09. 12:28
Kurt Volker
ATV

„Egy hónapja még bizakodva beszélt nekünk arról, hogy a vízumügy ellenére javulhatnak az amerikai-magyar kapcsolatok. Fenntartja ezt?

Nagyon szerencsétlennek tartom, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között ilyen nehéz helyzet alakult ki a kétoldalú kapcsolatokban, számos ok miatt. Ennek a feszültségnek jelentős része retorika, amit mind a két oldalról hallhattunk, emellett azonban szerepet játszanak természetesen a vízumszankciók is. Megdöbbent, hogy ez az eseménysor olyan helyzetet eredményezett, ahova valójában sem az Egyesült Államok, sem Magyarország nem akart eljutni. Ha most megállnánk és elgondolkoznánk egy percere, rájöhetnénk, hogy nem akartunk ilyen rossz kétoldalú kapcsolatot, ahol már rengeteg ügyben vitában állunk egymással. Úgy látom, hogy már a kapcsolataink, sőt a szövetségi viszonyunk szétesése zajlik a szemünk előtt, ahelyett, hogy szorosabbra fűznénk ezt a kapcsolatot. Pedig ugyanazokat az értékeket valljuk és sok közös kihívással nézünk szembe. Vegyük például Ukrajnát, az ott zajló harcokat, és az ukrán kormány megsegítését, vagy az Oroszország részéről érkező nyomást az európai országokkal szemben és az energiakérdést. Együttműködésre lenne szükségünk, ehelyett távolodunk egymástól. Egyáltalán nem örülök annak, amit látok, és úgy gondolom, hogy jelenleg sem az amerikai, sem a magyar kormány tevékenysége nem segít a helyzet javításában.

A magyar kormány szerint az ország függetlensége támadás alatt áll.

Részben erre utaltam, amikor a retorikát említettem, mindkét oldalról. Nem akarok neveket említeni, de a szenátus mellett hivatkozhatok a külügyminisztériumra is. Hozzáteszem, nem igazán lep meg a magyar kormány reaciója sem. Olyan gombokat nyomtunk meg itt Washingtonban, amelyek beindították a védekezési reakciót. Ennek van nacionalista, és van kormányzástechnikai háttere is, de ez az egész összességében a helytelen magatartást erősíti. Szerintem egyik fél sem segít most abban, hogy visszakerüljünk oda, ahol lennünk kellene, épp ellenkezőleg.

Mit gondol, Colleen Bell nagykövet érkezése segíthet abban, hogy egy új fejezet kezdődjön?

Lehet, hogy nagyon viharos lesz Colleen Bell fogadtatása, mert sok minden hangozott el a nyilvánosság előtt. Mégis, minden nagykövet, pozíciójából és tisztségéből fakadóan az Amerikához fűződő kapcsolat nyilvános arca, és ezért a nagykövet megpróbál majd új megoldásokat hozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. december 09. 22:33
Akikkel összejár Jóbarátunk, azoktól a magyarok usa-hoz való viszonyáról nem fog hallani egy igaz szót sem, így szerintem teljesen hamis kép alakult ki az olyan vén háborús bűnösökben is mint Káin. Biztosan azt hiszi, hogy itt Mo.-on tapsikoltak az emberek a bemondása hallatán. Pedig csak a patkányok tapsikoltak.
várúr
2014. december 09. 22:03
Kissrác koromban felnéztünk Amerikára. Rock & roll, uszonyos kocsik, Levi's, határtalan szabadság. Később jött Hemingway, Jack Kerouac és beat irodalom, a bostoni és a New yorki filharmonikusok, a (jó) amerikai filmek és sok más. Még később a hitvány vietnami háború, majd a Rambo 1, ami leleplezte a kisvárosi Amerika vérlázító szemétségét. Még később jött a szerbiai Duna hidak bombázása, Irak, Afganisztán, Líbia, stb. Egy arrogáns, erőszakos hatalom csapkodását látják kedves nézőink. Ez már nem a Doors és Jim Morrison szabadsága. Ez egy elkésett római birodalom veszedelmes nyüzsgése. Szítják az oroszellenességet, mely ország mégiscsak Nagy Szent Vlagyimir, Bölcs Jaroszláv, Kutuzov marsall, Csajkovszkij, Csehov, Dosztojevszkíj, Bulgakov hazája.S ami a legpofátlanabb: még arra is igényt tartanak, hogy Európa, benne a mi országunk csápoljon hozzá.
puszika
2014. december 09. 20:25
Nos ,az a gyanúm Volker úr most kér bocsánatot Meki baromságáért! Lassan ugyan,de haladunk! Lesz ez még cifrább is! Nem adok egy évet a kitiltást is visszavonják!!
Mystes
2014. december 09. 17:52
sokat javíthatna az amerikai-magyar kapcsolatokon, ha pl most, az ukrajnai válság kapcsán, az amerikaiak kiállnának kárpátalja autonómiája mellett. ezzel szemben, amit az interjúban olvashattunk, üres duma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!