A rendszerváltás sikertelen volt

2014. február 28. 15:39

Az ország privatizáció során történő kiárusítása viszont semmiképpen sem siker, ahogy azt sem, hogy az igazságtétel dolgában nem történt semmi. Pedig kellett volna, rögtön a rendszerváltás első pillanataiban. Interjú.

2014. február 28. 15:39
Bíró Zoltán
VS

Két napja egy sajtótájékoztatón Schmidt Mária és Balog Zoltán a rendszerváltást »közös sikerként« értékelték. Ön szerint is sikeres volt?

Semmiképpen sem, én egészen másképp látom ezt. Természetesen vannak olyan elemei, amelyek sikeresek: sikerként könyvelhetjük el, hogy van parlamentarizmus, és hogy a szabadságfok merőben más lett. Az ország privatizáció során történő kiárusítását viszont semmiképpen sem siker, ahogy azt sem, hogy az igazságtétel dolgában nem történt semmi. Pedig kellett volna, rögtön a rendszerváltás első pillanataiban. (…)

A mai pártpreferenciákat, a 2014-es választásokat is a rendszerváltás következményeként vizsgálták tehát? Nem vagyunk azért ehhez már túl távol a rendszerváltástól?

Túl távol semmiképpen sem vagyunk. Emlékezzünk csak vissza az akkori időkre. A rendszerváltás úgy indult, hogy sorra alakultak a pártok. Három merőben új párt volt (MDF, SZDSZ, Fidesz), negyedikként pedig lehetett szavazni az MSZP-re. De volt három klasszikusnak tekinthető párt is: a történelmi kisgazdapárt, a történelmi szociáldemokrata párt és a történelmi KDNP. Lényegében tehát a pártpreferenciák akkor is így alakulhattak, és győzött az MDF, második lett pedig az SZDSZ. Olyan menetről lehetett beszélni, amiben benne volt ugyan a félreértés és a választók tudatos megtévesztése (emlékezzünk csak az SZDSZ antikommunista demagógiájára, majd arra, hogy koalíciót kötöttek az MSZP-vel), de a politikai mozgás és tudatállapot tekintetében felállt egy alapstabilitás. Miután megszűnt az MDF és az SZDSZ, ezek a szavazók lényegében ugyanarra az ideológiára szavaznak továbbra is, csak egy másik párt képében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
perszekutor
2014. március 01. 08:19
==Bíró Zoltán szerint a rendszerváltás sikertelen volt== Igen. Az olyan tömérdek gyáva, szaralak miatt, mint Bíró Zoltán.
marko11
2014. február 28. 22:55
A magyar rendszerváltás hazugságra épült. Azzal indított, hogy Mo. rendszerváltás előtti évtizedeit lehazudta az akkori Románia, Bulgária, NDK stb. szintjére. Az szdsz meg szerette volna magát, mint Kádár-kori ellenzéket felhazudni a lengyel Szolidaritás szintjére. (Ezt kb. 20 évig sikeresen művelték. Nem zavartatva a tényektől, hogy az ő ellenzékük állt kb. 10 főből, a lengyel Szolidaritásnak meg volt 10 millió tagja.) No és, nem mellékesen, egy szakmailag teljesen ostoba, és etikailag minősíthetetlen privatizáció keretében kifosztották, kiárusították az országot. Nálunk nem sok jót hozott a rendszerváltás. A többieknél legalább újdonságnak számított, hogy élelmiszerboltokban élelmiszert árulnak. Vagy, hogy van olyan dolog is, mint az útlevél. Erdélyi magyarok anno nemhogy útlevelet, de még útlevélkérő űrlapot sem mindig kaptak.
Negue
2014. február 28. 22:11
"A rendszerváltás sikertelen volt" Sajnos ez így igaz, hozzátéve, hogy történelmi lehetőséget szalasztottak el az akkori "rendszerváltók". Ezért tartunk ma itt, ahol vagyunk. Elmaradt a felelősségre vonás, de lassan már nem is lesz kit felelősségre vonni, sőt ennyire megkésve, már a világ sem értené, hogy mi történik, mert azt hiszik, hogy a baloldal nálunk, ugyanazt jelenti mint náluk! Mindez köszönhető, hogy a régiónk történelmét döbbenetesen felületesen ismerik!!! Illetve, egyáltalán nem ismerik! Ezért ma bármilyen felelősségre vonást, a demokrácia felszámolásának tekintenék, kaptunk már ebből ízelítőt az elmúlt években bőven. Ez a politikai demencia, és tudatlanság a szerencséje a mi úgynevezett baloldalunknak, és ez a tragédiája Magyarországnak.
lynx
2014. február 28. 21:23
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet főigazgatója az az ember, aki hagyta Antal előretörését, aki egy paktum politikusnak adott teret. Egy cinikus, "tetszettek volna forradalmat csinálni" okoska megalapozta az MDF kormány bukását, és neki és Csurkának is menni kellett. Biztosan Ő a legalkalmasabb e posztra? A rendszerváltás ilyentén alakulásában szerepe volt, lehetőséget szalajtott el. Szeretem az írásait,jók, de mivel tett halála a gondolat, erre a posztra egy ambiciózus fiatal jobb lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!