Szóból ért az ember

2013. április 22. 16:07

Amikor ma a publicista a kétharmados kormányt védi, akkor a hazáját és a nemzeti kultúráját védelmezi, mert belülről és kívülről is azt támadják eszelősen és minden méltányosságot nélkülözve.

2013. április 22. 16:07
Bíró Zoltán
Magyar Hírlap

„Elmondhatjuk, hogy a rendszerváltás kezdeti éveitől fogva háborúban élünk békeidőben. Ebben a ránk kényszerített háborúban védekezünk és támadunk magunk is, mert nincs jogunk veszni hagyni azt, ami nekünk a nemzetből és a kultúrából még megmaradt. A publicisztikát szokták hasonlítani a könnyűlovassághoz a fajsúlyosabb irodalomhoz képest. Amikor a politikában is és a szellemi életben is folyamatosan háború dúl, akkor ennek a könnyűlovasságnak jutnak az írásban megvívható napi és heti csaták.

Amikor ma a publicista (a »közíró«) a kétharmados kormányt védi, ahelyett, hogy hagyományosabb szerepében inkább talán ellenzéki sáncokat védene, akkor a hazáját és a nemzeti kultúráját védelmezi, mert belülről és kívülről is azt támadják eszelősen és minden méltányosságot nélkülözve.

A publicisztika, ha jó, magyarul szól minden magyar emberhez, segítve, hogy értse jobban a maga történetét, és soha ne hagyja magát félrevezetni. Ez adja elsősorban a publicisztika magasabb értelmét, rangját, becsületét. Ez adja művelőinek a felelősségét is. Ha szóból ért az ember, akkor annak, aki a szóval bánik – még ha szablyaként használja is a napi harcok során – tudnia kell, hogy célja van, olyan közösségi célja van, ami több, sokkal több, mint egy szerep egy színpadon kisebb-nagyobb közönség előtt. Ezért nehéz abbahagyni, ha úgy hozza a sors, hogy mégis másféle, bár egylényegű feladatokra vállalkozik az ember.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
párizsi
2013. május 06. 17:50
"Amikor ma a publicista (a »közíró«) a kétharmados kormányt védi, ahelyett, hogy hagyományosabb szerepében inkább talán ellenzéki sáncokat védene, akkor " Befejezem a mondatot! Akkor egy bértollnok, vagy egy gyáva szar! Miért? Mert nincsen mit védeni? Magyar Hírlap? Akkor minden ok! Szerintem a kiválasztást sem kell lezongorázni, hogy kiket vesznek fel!
Zokni
2013. május 06. 17:49
Nem t'om, mi franctól fél!? Ami a külföldi támadásokat illeti, sokkal erőteljesebben kell védeni a magyar kultúrát! Mondjuk így: "Pusztuljanak az idegenek! Nem kell az Eu! NEM kell az Eu mocskos pénze! Nincs szükségünk a 2007 és 2013 közötti támogatásra sem! Fizessük vissza! Vagy öntsük a budiba az egészet! Azt a rongyos 25 milliárd Eurót - kell a kutyának! Ne támogassa a kormány reklámokkal az újságokat! Nem kell a fizetésünk sem! IHAJLA, meg CSUHAJLA! A KIRELEJZUMÁT NEKI! Csak a kultúra, az. Az kell."
mustármag
2013. május 06. 17:48
A balliberálisokat a profitéhség vezérli.
soelmo
2013. május 06. 17:48
Amúgy én azt gondolom, még egy akármilyen ellenzéki, megmondóember, publicista, vagy politikus se szapulja a kormányt, csak azért, mert ellenzéki. Ez egy piszok rosszul felfogott és elfogadott szerep. Ugyanmá' miért kell valami ellen fordulni, ha az jó és az ellenzék láthatóan nem tudná jobban, és bizonyítottan rosszabbul csinálta, mikor kormányon volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!