Amit nem kérdeztek meg a miniszterelnöktől

2012. január 02. 08:05

Amennyiben a kormányfő a versenyképességet és az ezzel szorosan összefüggő növekedési programot valóban komolyan gondolja, változtatni kell tudománypolitikánkon.

2012. január 02. 08:05
Solymosi Frigyes
NOL

„A parlament december 12-i vitájában a miniszterelnök így fogalmazott: a cél, hogy Magyarország Európa legversenyképesebb gazdaságává váljék. Őszintén remélem, hogy Orbán Viktor ezt államférfihoz méltóan komolyan gondolta. A képviselők figyelmét mindez azonban teljesen elkerülte, senki nem kérdezte meg a miniszterelnököt: hogyan képzeli a lelkesítő elképzelés megvalósítását. (...)

Mostanában a hazai politikusaink figyelme a Távol-Kelet felé irányul. Ezek az országok – elsősorban Kína, India, Dél-Korea – gazdaságilag nagy iramban fejlődnek és meghatározó szerepük lesz a gazdaságban és a világpolitikában. Azt azonban sajnos nem említik, hogy ebben milyen szerepe van a kutatásnak. Fel kell hívnom a figyelmet Dél-Korea példájára. Az ázsiai ország a 35 éves japán megszállás, majd a koreai háború és az azt követő diktatórikus berendezkedés ellenére drámai fejlődést ért el. Ebben a döntő szerepet kormányuk tudománypolitikája játszotta. Számos új kutatóintézetet hoztak létre, és a GDP-ből a kutatás+fejlesztésre 4,3-4,5 százalékot fordítanak, amikor mi az elmúlt 20 esztendőben – mindenféle kormányzati ígérgetések ellenére – képtelenek vagyunk elmozdulni a 0,9-1,0 százalékról. Mindezt a jelen írás szerzője – különböző formában – már hosszú évek óta hangoztatja, annak idején erről a jelenlegi miniszterelnököt is győzködte. Amennyiben a kormányfő a fent említett célkitűzést, a versenyképességet és az ezzel szorosan összefüggő növekedési programot valóban komolyan gondolja – nincs okom feltételezni, hogy ez nem így van –, annak alapjait most kell lerakni. Változtatni kell tudománypolitikánkon. A tudományos kutatás, a K+F nagyobb mértékű támogatása nélkül sehol a világon nem tudták a nemzeti ipart megteremteni, az országot versenyképessé tenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvaso9
2012. január 02. 10:41
Sajnálom, hogy Solymosi Frigyes akadémikus úr éppen a Népszabadságban kell, hogy kifejtse gondolatait. Ez a történet is megérne egy írást; nem másfél éve kezdődött, sokkal korábban... Mindenesetre Solymosi professzor úr esete is mutatja, hogyan kerülhet valaki egyik oldalról szép fokozatosan a másik oldalra... jó lenne az ilyen átrendeződéseket elkerülne, bizony nagyobb toleranciára lenne szükség a kormányzók részéről (ez sajnos nem változat azon, hogy a cikkíró nem veszi észre, milyen társaságba került; ha meg tudja, akkor annál rosszabb). Ami a tudományra költött GDP-százalékot illeti: biztosan emelni kellene, de miből? Miért is nem sikerült ezt évtizedek óta elérni? Mert ebben igaza van professzor úrnak, hogy a tudományt és az oktatást erősíteni kellene. Ezen kellene közösen gondolkodni és tenni, ahelyett, hogy egymás ellenségeivé tesszük magunkat és lerántjuk magunkat a mélybe...
Viktus
2012. január 02. 09:14
Még az előzetesen közöltnél is kissé nagyobb, 82,6 százalékos GDP-arányos adósságrátáról számol be a Magyar Nemzeti Bank ma megjelent pénzügyi számlák statisztikája. Ennél magasabban utoljára 1995-ben járt a mutató, amelyet most a forint gyengülése húzott fel. A második negyedév végén még "csak" 76,7 százalékos volt az adósságráta, vagyis három hónap alatt csaknem 6 százalékpontos volt az emelkedés. - Idén is harcolunk még? vagy hogy van ez most az államadóssággal?
tarackos
2012. január 02. 08:56
Frigyes, a fijjuk meg a kutatás? Ugyan már, a történelem szemétdombján kapirgálnak a komcsi csökevények, a kutatás olyan nekik mint sertésnek a gyöngy...
Viktus
2012. január 02. 08:49
http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2012/01/02/2011_ertekelo/ nagyon szép év volt :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!