Én hajlandó vagyok hamut szórni a fejemre

2011. április 27. 10:29

Az kiderült, hogy Heller és a köre másként értékelik a levélben foglaltakat. Legyen ez most már az ő dolguk. Interjú.

2011. április 27. 10:29

– Ön találta meg azt a – lapunkban megjelent – levelet, amely 1959-ben született Heller Ágnes aláírásával. Cikkünk nyomán az elmúlt napokban egyre nagyobb port kavart a Heller-ügy, és a filozófus magyarázkodása közepette már a baloldali sajtó is foglalkozott az ominózus levéllel, jórészt úgy, hogy már Hankiss Ágnest is próbálják támadni. Mi a véleménye minderről?

– Az értelmiség jelentős része, az ellenzékiek közül is számosan párbeszédben álltak Aczél Györggyel 1986-ban. Ebben – ha nem párosult erkölcstelen üzlettel vagy mások befeketítésével – semmi kivetnivalót nem találtam, ma sem találok. Meghívtak egy nagy társaságot egy magánlakásba, ahol ott volt az akkori alkotó értelmiség színe-java, sokan, és ott volt vendégként Aczél is. Három nevet mondok csupán, olyanokét, akik erről nyilvánosan már beszéltek: Jancsó Miklós, Hernádi Gyula és Konrád György. Aczél elmondta, hogy egy olasz lap akar interjút készíteni vele, valami személyes hangvételűt, és kíváncsi, hogy szerintünk miről kéne beszélnie. Én megkérdeztem, igaz-e az a »pletyka«, hogy ellene szavazott annak idején Nagy Imréék kivégzésének, mert ha igen, azt kéne elmondania.
(...)

– Ezek szerint jórészt ebből a történetből hoztak össze az elmúlt napokban egy publicisztikát az egyik baloldali napilapban?

– Igen. Egyébként elfogadom, hogy voltak ennél bátrabb életminták is, bár nem sokan tudnak felmutatni olyat. Ugyanakkor megjegyzem, hogy 1986-ban, tehát ugyanebben az évben Nagy Gáspárt a Nagy Imrére utaló verse miatt szankciók érték... Ez ma már furcsa, de kiejteni nem lehetett például a kivégzések kifejezést, ebben az összefüggésben. Úgyhogy én hajlandó vagyok hamut szórni ezért a fejemre, főként akkor, ha előbb mutatnak még néhány embert, aki akkoriban a kivégzésekre írásban rákérdezett.

– Az elmúlt egy hétben Heller Ágnes végzett érdemi önvizsgálatot ön szerint?


– Nem. Az kiderült, hogy ő és a köre másként értékelik a levélben foglaltakat. Legyen ez most már az ő dolguk. Ami viszont üdvös volna: elkezdeni egy beszélgetéssorozatot, és személyes történeteken keresztül felfejteni ezeket az évtizedeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. április 28. 11:22
Hellelről sokfélét hallnai de bíró előtt soha sem fog vallani pénz miatt nem fogják leültetni ez ellen kellene tűntetni cigót, zsidót nálunk nem akarnak büntetni
TroppauerH
2011. április 28. 00:19
Na megszólalt végre Erdős Ágnes is. Volt Hankiss, volt Vitézyné. Szép pálya. Most igyekszik megszolgálni a Fidesznek a brüsszeli zsíros állást. Valamint a lottyadtszájú fiának, Vitézy Dávidnak a pozicióját. Meg az egész pereputty állami állásokba katapultált tagjainak állásait. Magyarország így szeretlek!
szabadhajdu
2011. április 27. 20:31
Azért tisztázni kellene egy dolgot. Kötelező volt Aczél Györggyel beszélgetni, parolázni? Ha nem, akkor én látok kivetni valót benne, Az ember válogassa meg a társaságát! Azért kulturált gyilkosok is gyilkosok. Ezt azért kedves Ágnes illene tudni.
marko11
2011. április 27. 14:06
Az szdsz-esekről nem kerül elő semmi? Vagy Gergényiről? Azt szívesebben olvasnám! Egyébként, hogy Konrád, Jancsó - mások mellett - bejáratos volt Aczél elvtárshoz (aztán, gondolom, Gószhoz, Hornhoz, Gyurcsányhoz) sok mindent megmagyaráz. Főleg, miután Orbánhoz meg nem bejáratosak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!