100 nap múlva itt az olimpia – már 150 magyar sportoló szerzett jogot az indulásra!

2024. április 17. 17:01

Húsz év után először szerepel egyszerre a női és a férfi kézi- és vízilabdacsapat is a játékokon – mondta MOB sajtótájékoztatóján Schmidt Ádám sportállamtitkár.

2024. április 17. 17:01
FÜRJES Balázs; GYULAY Zsolt; SCHMIDT Ádám; SCHMITT Pál
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Nyitókép: Gyulay Zsolt, Schmidt Ádám és Fürjes Balázs sikeres olimpiai szereplést remél Fotó: MTI/Illyés Tibor 

***

Kereken 100 nappal a párizsi olimpia rajtja előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), amelyen a magyar sportmozgalom prominens képviselői mondták el gondolataikat, elvárásaikat. Elsőként a sportért felelős államtitkár kapott szót, aki hangsúlyozta, hogy 20 év után először fordul elő: négy magyar csapat (a női és férfi vízilabda- és a két kézilabda-válogatott) is jelen lesz a világ legjelentősebb sporteseményén, ugyanakkor Schmidt Ádám arra is emlékeztetett, a 3X3-as női és férfi kosarasok is harcolnak még a párizsi kvótáért.  

„Abszolút tudatos határozat volt az állami sportirányítás részéről, hogy minél több kvalifikációs versenyt rendezhessen Magyarország. A Debrecenben és Tatabányán tapasztalható remek hangulat, kézilabdázóink remeklése is igazolta döntésünk helyességét” 

 – fogalmazott. 

Mint mondta, a Sportoló Nemzet Program keretében egy-egy kvalifikációs verseny kapcsán a környéken élő embereket szólították meg, csábították ki a rendezvényekre, ismertették meg velük az adott sportágat, és arra biztatták őket, bátran tegyék próbára a képességeiket – így volt ez például a tavalyi atlétikai világbajnokság esetében is. 

Schmidt Ádám kiemelte: az állami sportirányítás minden feltételt biztosított a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, és annak érdekében, hogy a sportolók valóban semmiben ne szenvedjenek hiányt, már idén januárban biztosította a nyugodt, kiszámítható felkészülésre szánt teljes összegeket. A magyar sportirányítás első embere hozzátette:

„Az előttünk álló 100 napban fogjunk össze a közös cél, a minél sikeresebb olimpiai szereplés érdekében, és ne hagyjuk, hogy bárki is éket verjen közénk!”

BORDÁS Réka; ALBEK Anna
Fürdenek a sikerben! Albek Anna és Bordás Réka ünnepli önfeledten a párizsi kvalifikációt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Gyulay Zsolt: Már 150 magyar sportoló szerzett jogot az olimpiai részvételre

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt felidézte: kedden indult útjára Olümpiából Párizsba az ötkarikás láng, „amely a béke egyik szimbóluma is lehet. S abban is bízom, hogy enyhülést hoz a mai, forrongó világunkba, és reménykedem, hogy az olimpia ideje alatt és talán azután is esély lesz a tűzszünetre”.  Gyulay Zsolt nem titkolta örömét sem. 

A MOB elnöke elmondta, „már most 150 kvótánál tart a Team Hungary, és minden remény megvan arra, hogy elérjük a 190-es létszámot, amely a legmerészebb álmainkat is felülmúlná”. 

Elsősorban ez annak köszönhető, hogy „valóban semmiben nem szenvedtünk hiányt, és rengeteg kvalifikációs versenyt rendezhettünk”. Szöul olimpiai bajnoka hozzátette: a vívók soha nem látott létszámban képviseltetik magukat, az úszók esetében a nagy létszám nem akkora meglepetés, „ám a csapatszellemet a csapatsportágak jelenléte erősíti leginkább, ezért is örülünk, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint négy együttesünk is jelen lesz Párizsban”.

Gyulay Zsolt azt is elárulta: nem mindennapi megtiszteltetés érte, hiszen Marseille-ben pár métert ő is futhat majd az olimpiai fáklyával, az olimpiai faluval kapcsolatban pedig közölte, 

a magyarok az olasz, a spanyol és a portugál csapattal lesznek egy blokkban, „tehát a hangulatra egészen biztos nem lesz majd panasz!”

A szurkolók számára mindig különösen fontos információ: miként juthatnak belépőkhöz? Nos, Gyulay ezzel kapcsolatban is kedvező hírrel szolgált, ugyanis a szervezők újabb 250 ezer jegyet dobtak a piacra, amelyek között rengeteg lesz a kedvező árú, 100 euró alatti. 

BATTAI Sugár Katinka; SZÛCS Luca; MÁRTON Anna; PUSZTAI Liza
A női kardválogatott tagjai: nem csak szépek, eredményesek is! Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fürjes Balázs: Üzenjük mindeninek: képesek vagyunk az összefogásra, egymás megbecsülésére!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, Fürjes Balázs elsőként a rendezvényen jelenlévő sportolókhoz szólt: „amikor ti, a magyar olimpikonok a versenyen küzdötök, majd a dobogón álltok, akkor a világon a legjobb érzés magyarnak lenni!” Majd hozzátette: az általunk rendezett kvalifikációs versenynek köszönhetően Magyarország jelentősen hozzájárult a párizsi olimpia mezőnyének kialakulásához, hiszen „a mintegy 10 500 sportolóból hozzávetőlegesen ötszázan a hazánkban rendezett versenyeken szerezték meg a kvalifikációt”.

Ezt is ajánljuk a témában

Fürjes Balázs emlékeztetett arra is: a covid miatt a legutóbbi két olimpia, a tokiói nyári, és a pekingi téli játékok is csonka volt, amelyről leginkább a szurkolók hiányoztak. „Ezért is örömteli, hogy Párizsban közösen ünnepelhetünk a sport nagy seregszemléjén. 

Azért is különösen meg kell becsüljük ezt az eseményt, mert egyelőre megjósolhatatlan, mikor lesz a földrészünkön újra olimpia. 2032-ig már eldőltek a helyszínek, míg a 2036-os játékokkal kapcsolatban komoly ázsiai nyomás tapasztalható!”

Fürjes Balázs egy sportdiplomáciai hírrel is szolgált: 8 év után lejárt Gyurta Dániel tagsága a NOB Sportolói Bizottságában, és a magyar versenyzőket arra kérte, legalább 200 szavazattal támogassák az új jelöltet, a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áront. A NOB-diplomata elmondta, hogy Párizs lesz az első olimpia, amelyet az IOC számításai szerint 3 milliárd szurkoló követ majd a világon, és amelyen – az egyenjogúság jegyében – a mezőny fele férfi, fele női sportoló lesz.

 Zárógondolatként Fürjes megjegyezte: „a mai, háborúk sújtotta világunkban az olimpiára akkora szükség van, mint egy falat kenyérre! És üzenjük mindeninek: képesek vagyunk az összefogásra, egymás megbecsülésére!”   

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2024. április 17. 17:31
Mandiner éves előfizetés féléves áron, ráadásul elektromos rollert nyerhet! Tudatosan tönkretettétek, akadályozzátok a normális kommentelést. Mellette pedig pofátlanul a szemünkbe hazudtok. De a pénzünk az kellene. Na kotródni a pénztárcánktól soványmalac vágtában..
gilou-au-clavier
2024. április 17. 17:30
A lényeg, hogy sikerült elkerülni az államcsődöt és nem Budapesten rendezik. Nem egy 9+ milliós, még rendeleti kormányzással is rosszul menedzselt, COVID-nak, rekord inflációnak, munkaerőhiánynak "háborús veszélyhelyzetnek" és mindennek is erősen kitett szamojéd erkölcsű kleptokrácia ugrik fejest a pszichotikus önsorsrontás pöcéjébe. Na hajrá magyarok, NOlimpia! Csak a Nélküledre ne kelljen kiverni!
véna
2024. április 17. 17:08
Tartok egy némethez hasonló terrortámadástól, mi lesz hermetikusan lezárnak mindent és mindenkit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!