Hónapokig teljesen leáll az Északi Áramlat

2022. szeptember 28. 10:41

Az orosz sajtó is foglalkozott az Északi Áramlat elleni merénylettel, és megállapítják, hogy az ukrajnai konfliktus óta először szenvedett súlyos károkat a stratégiai határokon átnyúló infrastruktúra. A csővezetékek ellenőrzése hetekig, a helyreállítás pedig hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, ami kizárja annak lehetőségét, hogy ezen a télen Európát is ellássák. Európa azonban egyelőre különösebben nem aggódik.

2022. szeptember 28. 10:41
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Az európai országok és Oroszország is a szabotázst tartja a valószínű oknak, de egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a támadásért, amihez viszont technológiailag kifinomult tengeralattjárókra lenne szükség. A Kommerszant is hangsúlyozza, hogy ezzel megsértették a határokon átnyúló, ráadásul Európa szívében található energiainfrastruktúra sérthetetlenségére vonatkozó status quo-t.

Az Északi Áramlat gázvezetékrendszer, amelyet arra terveztek, hogy évente akár 110 milliárd köbméter gázt szállítson Oroszországból Európába, összesen mintegy 17 milliárd euróba került a Gazpromnak és európai partnereinek. Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 az Oroszország és Európa közötti energiaháború kellős közepén áll. Válaszul az ukrajnai ellenségeskedések kirobbantása és az Északi Áramlat 2 tanúsításának befagyasztása miatt elrendelt uniós szankciókra, Moszkva történelmi mélypontra csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat, leállítva azokat először a Jamal-Európa útvonalon, majd az Északi Áramlaton keresztül.

Jelenleg az Európába irányuló szállítások csak Ukrajnán keresztül (napi 42 millió köbméter) és a Török Áramlaton keresztül történnek.

A Kommerszant megemlíti azt is, hogy az Európai Bizottság szóvivője szeptember 27-én azt mondta: az Északi Áramlatnál bekövetkező baleseteknek nincsenek következményei az európai gázellátásra. Ezt közvetően a gázár mozgások is ezt erősítik meg: a holland TTF csomóponton a novemberi határidős ügyletek a nap folyamán nagyon mérsékelten emelkedtek, és csak a Gazpromnak az Ukrajnán keresztül történő szállítás esetleges leállításáról szóló bejelentése után emelkedtek meg ugrásszerűen, 19,7 százalékkal 207 €/MWh-ra.

Hónapokig eltarthat a helyreállítás

Az Északi Áramlat rendszer meghibásodása teljesen kizárja, hogy a következő télen további szállítások történjenek Európába ezeken a vezetékeken keresztül.

A gáz kiáramlása körülbelül a hét végéig tarthat, utána a Gazpromnak fel kell vennie egy hajót a vezetékek felmérésére, és engedélyt kell szereznie erre a munkára a dán és a svéd hatóságoktól. A felmérés önmagában hetekig, de maguk a javítások hónapokig tartanának. A Gazprom nem pontosította a Kommerszantnak, hogy a vállalat tervezi-e nemzetközi szakértők meghívását a csövek ellenőrzésére.

A balesetek következményeinek kiküszöbölése 200-300 millió euróba kerülhet,

de sok múlik azon, hogy a Gazprom milyen hamar tudja megkezdeni ezt a munkát, és hogy Dánia és Svédország beleegyezik-e ebbe – írta a Kommerszant. A csővezeték minden egyes ága 177 millió köbméter technológiai gázt igényel, és a keletkező gázveszteség akár 20-30 százalék is lehet (a gáz addig áramlik ki, amíg a törés helyén a vízoszlop nyomása ki nem egyenlítődik).

A portál a továbbiakban beszámol a német reakciókról, amelyeket meglehetősen lagymatagnak minősítettek. Arról is beszámolnak, hogy a németek az ukránok részvételét teljesen kizárják a szabotázsban, inkább Oroszországra terelnék a gyanút. 

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2022. október 01. 16:23
Aztán nehogy a Török Áramlattal is történjen valami....
Pandaka pygmaea
2022. október 01. 16:22
"Földrengés, baleset bármikor történhet bármelyik vezetéknél. Isten kezében vagyunk." Ja, meg szabotázs is, mint most. Isten - aki nem bottal ver - malmai lassan őrölnek, és a végén mindenkit elszámoltat.
buvu
2022. szeptember 30. 09:55
Siralmas, hogy miféle kapacitások vezetik az uniót és az uniós országokat. Én meg Karácsony megválasztásán csodálkoztam...
Esvány
2022. szeptember 30. 09:53
Ha az EU-nak lenne egy csepp esze, az összes eddigi szankciót vissza kellene vonni és az USA-t kellene szankcionálni. Ez nemzetközi terrorizmus, nem maradhat büntetlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!