Európa leállítja a műtrágyagyártást

2022. augusztus 30. 09:47

A gázár emelkedése az európai nitrogénkapacitás akár 70 százalékát is leállíthatja.

2022. augusztus 30. 09:47
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A gázárak augusztus közepe óta közel 30 százalékot emelkedtek, ami leállási hullámot indított el az európai műtrágyagyártók üzemeiben. Az elemzők becslése szerint

A napokban a legnagyobb norvégiai, németországi, lengyelországi, litvániai, franciaországi, nagy-britanniai és magyarországi cégek termeléscsökkenést vagy gyárak bezárását jelentették be.

A londoni ICE tőzsde TTF indexének legközelebbi határidős árfolyamán március óta múlt csütörtökön  haladta meg először a gázár a 3200 dollár/1000 köbméteres árat. Ez 3,5-szerese a június eleji értéknek, és 11-szerese az egy évvel ezelőttinek. Az ammónia előállításának költségszerkezetében a gáz részesedése elérheti a 80-90 százalékot is.

Csökkentett kapacitás vagy üzembezárás

A világ egyik legnagyobb műtrágyagyártója, a norvég Yara augusztus 25-én jelentette be, hogy 35 százalékkal csökkenti az ammónium felhasználását a nitrogénműtrágya-gyártásban, és a rekord gázárak miatt 3,1 millió tonnára csökkenti a termelést.

Egy nappal korábban az amerikai műtrágyagyártó CF Industries Holdings jelentette be, hogy leállítja az ammóniumgyártást brit üzemében. Az üzem egyben az Egyesült Királyság legnagyobb széndioxid termelője, évi 400 000 tonna kapacitással. Eddig ideiglenes leállásról számoltak be, de ezt megelőzően a CF Industries már teljesen leállított egy hasonló brit ammónia- és széndioxid-üzemet.

Lengyelország vezető vegyipari holdingja, a Grupa Azoty a múlt hét elején bezárta tarnówi üzemét, és egy másik, Kędzierzynben lévő üzemben minimálisra csökkentette a termelést (a tervezett kapacitás 43 százalékára), miközben a Polica üzemében továbbra is fenntartotta a termelést. Egy másik lengyel vegyipari vállalat, az Anwil (a PKN Orlen része), amely egy ammónia és ammónium-nitrát (IAN) üzemmel rendelkezik Wloclawekben, szintén leállította a nitrogéntartalmú termékek gyártását.

Litvánia legnagyobb balti vegyipari gyártója, az Achema, amely 2021 ősze óta csökkentett kapacitással működik, szeptember 1-jétől teljesen leállítja az ammóniagyártást. Ramunas Miliauskas vezérigazgató augusztus 24-én azt mondta, hogy a litván műtrágyaárak versenyképtelenné váltak az orosz és amerikai termékekkel szemben. Szerinte a gázáraknak legalább háromszor alacsonyabbnak kell lenniük a jelenlegi szintnél ahhoz, hogy az Achema termelése gazdaságilag életképes legyen.

A múlt héten hasonló nyilatkozatokat tett a magyar Nitrogénművek és a francia Borealis vegyipari konszern is, amely leállítja grandpuy-i üzemét; más létesítmények csökkentett kapacitással működnek. Júliusban a BASF, Németország legnagyobb vegyipari vállalata megkezdte az ammóniagyártás csökkentését. Németország legnagyobb ammóniagyártója, az SKW Piesteritz szintén csökkentette kapacitását.

Élelmiszerválság fenyeget

A szakértők úgy becsülik, hogy

Ez az európai ammónia (évi 24 millió tonna) és karbamid (13 millió tonna) termelési kapacitás 70 százalékát jelenti. Amennyiben ez a tendencia folytatódni fog, az nemcsak a nitrogén, hanem az összetett műtrágyák magas árait is emelni fogja.

A Kommerszant forrásaira alapozva, biztos abban, hogy a műtrágya-felhasználás mennyiségének erőteljes csökkenése élelmiszerválsággal fenyegetheti az EU-t. Ezért Brüsszel hamarosan jóváhagyja azt az irányelvet, amely lehetővé tenné az importőrök számára, hogy félelem nélkül vásárolhassanak orosz műtrágyát. Megjegyzik, hogy jelenleg az oroszországi export legnagyobb problémája a logisztika, így

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jaznaju
2022. szeptember 15. 22:54
Haber-Bosch-eljárás az ammónia előállításának az eszköze, ahol elemi hidrogénből és légköri nitrogénből magas hőmérsékleten és nagy nyomáson vas katalizátorral történik a szintézis. Az egyik legfontosabb vegyipari folyamat. Rendkívül energiaigényes ezért okoz gondot a magas energiaár. Az más kérdés, hogy az európai gyártás leállásával párhuzamosan megnövelendő Orosz import nem segít, nincs az a hülye Orosz, aki ne emelné meg a kész műtrágya árát az itt előállítható áráig. Fából vaskarika - róka fogta csuka - egy újabb szög a jelenlegi világrend koporsójába.
llnnhegyi
2022. szeptember 06. 17:17
Zűrzavaros hónapok az EU-ban.
kaffogó hebrencs
2022. szeptember 01. 01:47
Jól kibasztunk az oroszokkal már megint.
Kamcsatka5
2022. augusztus 31. 18:48
Át áll lőporgyártásra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!