Kínai kapcsolatok a rendszerváltás után és ma: minden korábbi rekord megdőlt

2024. május 10. 10:47

Hszi Csin-Ping magyarországi látogatása régóta érett. A kínai kapcsolatok ugyanis nem csak a gazdasági együttműködésről szólnak, de stabilitásról is a változó világrendben; egyben a keleti nyitás sikerét is mutatja a Magyarország-Kína viszony gyümölcsözőre fordulása.

2024. május 10. 10:47
Kínai kapcsolat: Orbán és Hszi Budapesten

Nyitókép: Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Emlékezetes, Hszi Csin-Ping kínai elnök hazánkba látogatott; a Magyarország-Kína közeledés a keleti nyitás meghirdetése óta nem látott ütembe kapcsolt. A változó világrendben ugyanis, amikor a Nyugat mellett egyre erőteljesebben bukkan fel a világgazdaság második legerősebb szereplője, Kína.

Magyarország-Kína viszony: egyre jobb

A kínai kapcsolatok dinamikusan fejlődtek a rendszerváltás után, ezt diplomáciai látogatásokkal is megfejelték, többek között

  • 1994-ben Göncz Árpád köztársasági elnök látogatott Kínába
  • 1995-ben Csiang Cö-min kínai államelnök-pártfőtitkár látogatott Magyarországra
  • 2004-ben utódja, Hu Csin-tao államelnök-pártfőtitkár

Medgyessy Péter regnálása alatt újranyitották a sanghaji magyar főkonzulátust; járt Kínában Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként, eközben a gazdaság terén Magyarországnak Kína a tizedik legfontosabb kereskedelmi partnere lett, s indult közvetlen járat Pekingbe. De az igazi aranykor csak ezután kezdődött.

Orbán Viktort már 2009-ben, akkor még ellenzéki vezetőként fogadta az akkor még alelnök Hszi Csin-ping.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán aztán többször látogatott Kínába: a kormányváltás után egyből, 2010-ben, s aztán még jó pár alkalommal, sokszor tárgyalt az államfő mellett Ven Csia-pao majd Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel is, utóbbi hazánkba is látogatott.

Miután a magyar kormány meghirdette a „keleti nyitás” politikáját, még intenzívebbé váltak a kapcsolatok.

Keleti nyitás: nettó siker

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping találkozója Budapesten 2024. május 8-10 között azért is rendkívüli, mert harminc éve nem járt kínai államfő hazánkban.

Rekordokat döntő kínai kapcsolat: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2023. október 17-én.
Rekordokat döntő kínai kapcsolat: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2023. október 17-én.
Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán 

Ráadásul a 30 évvel ezelőtti Kínához képest a hatalmas ország GDP-je ez idő alatt megharmincszorozódott, globális gazdasági hatalommá vált, a kínai beruházások pedig világszerte nagyon keresettekké, méghozzá Európa-szerte

S jöttek is a hazai sikerek:

  • 2011-ben a Wanhua kínai vegyipari vállalat megvásárolta a BorsodChemet
  • 2013-ban a Huawei vállalat hazánkban nyitotta meg új európai logisztikai központját
  • 2014-ben megállapodtak, hogy a Bank of China Magyarországon hozza létre regionális központját.

Ugyanebben az évben Orbán Viktor magyar, Aleksandar Vučić szerb és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök megállapodtak a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről, ami azóta is a régi egyik vezető projektje, s a napokban frissítették fel a kapcsolatokat.

Sikeres gazdasági együttműködés

Mindez csak folytatódott ezután.

  • 2016-ban Rigában tartották a Kína – Közép- és Kelet-Európa csúcstalálkozót
  • 2017-ben a kínaiak a legmagasabb, „átfogó stratégiai partnerség” szintjére emelte a magyar-kínai kapcsolatokat, gazdasági, turisztikai, kereskedelmi megállapodásokat kötöttek az „egy övezet, egy út” nevű együttműködési forma keretein belül
  • Ez évben Budapesten rendezték meg az immár 16+1 néven is emlegetett csúcstalálkozót Kína és régiónk államai között – több mint tíz kétoldalú megállapodás is köttetett ekkor

A kínai kapcsolatok jelene

Ezeket a gyümölcsöző megállapodásokat sikerült megfejelni az elmúlt években. 

Így érkezett a kínai CATL akkumulátorgyára Debrecenbe 2022-es megállapodás szerint, az egyik zászlóshajó-gigaberuházásként, ezt követte a komáromi BYD elektromos járműgyár bejelentése.

Most pedig újabb megállapodások köttettek:

  • megkezdik a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű építésének előkészítését egy közös kínai-magyar fejlesztés keretében. 
  • Emellett megkezdik az előkészítését egy olyan gyorsvasúti összeköttetésnek is, „amely azt célozza, hogy a repülőtérről Budapest belvárosába gyorsan, kulturáltan lehessen megérkezni” – derült ki Szijjártó Péter szavaiból.

Ezt is ajánljuk a témában

  • S megkezdik a legbiztonságosabb és leggyorsabb átengedést biztosító határátkelőhelyének megépítését Magyarország és Szerbia között.
  • De vizsgálják azt is, hogy milyen módon lehetne a lehető leggyorsabban kőolajvezetéket építeni Magyarország és Szerbia között, s a magyar mezőgazdasági termékek exportja és a nukleáris együttműködés is szóba került.

 

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:46
🍓 ️ ­I­­­g­a­z­i n­­­i­­­m­f­­o­m­á­n­­i­á­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
valerian-0
2024. május 10. 19:25
Kedves ballibbantak, látom ezerrel megy az újabb hergelés (de inkább faszság). Az 1000$-os kérdés: vajon észrevettétek-e, hogy Hszi Csin-Ping elõbb Franciaországot is meglátogatta? A logikátok mentén bizton megállapíthatjuk, hogy a gonosz Macron is kiarusítja Franciaországot Kínának? Azért miért nem hõbörög senki? Hogy ti mekkora bal-faszok vagytok...
KBA98
2024. május 10. 17:13
Az USA, Oroszország, India vagy bárki vagy nyíltan vagy "sub rosa" üzletel Kínával? Most azok sírdogálnak és pofáznak, akik ebből az üzletből kimaradtak! Amúgy a kínaiak nagyin régen itt vannak és nincs velük semmi baj!
o1gpedofil-2
2024. május 10. 17:02
Templomrombolás, bebörtönzött hívek: a kínai elnök az elődeinél is keményebben üldözi a kereszténységet https://24.hu/kulfold/2024/05/10/kina-keresztenyuldozes-hszi-csin-ping/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!