Nógrádi György elárulta, mikor lehet béke a Közel-Keleten

2024. április 11. 19:01

Összefügg az amerikai elnökválasztással. Addig azonban kitörhet a háború Izrael és Irán között.

2024. április 11. 19:01

nyitókép: GPO / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ahogy arról lapértesülésekre hivatkozva a Mandiner is beszámolt, az Egyesült Államok szerint Irán bármelyik pillanatban megtámadhatja Izraelt. Amennyiben ez megtörténik, az USA azonnal válaszcsapással reagál. Közben Izrael közölte, kivonhatja csapatait Gázából, ugyanakkor csapást mérhet Rafah-ra.

Ezt is ajánljuk a témában

A témában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt az ATV reggeli műsorának vendége.

Elmondta, eddig 506 izraeli katona halt meg a szárazföldi háborúban, miközben több mint húszezer palesztin. Három front van, északon a Hezbollah áll szemben Izraellel szemben, Gáza mellett pedig ott van Ciszjordánia is. Nógrádi szerint Izrael eddig valamennyi háborúját megnyerte, valamennyi békéjét elveszítette. Eközben

most a világban példátlan ellenállás mutatkozik az izraeli műveletekkel szemben.

Kifejtette, míg a tavaly októberi Hamász-terrortámadás után hetekig a zsidó állam mellett volt a szimpátia, ez mára jórészt elfogyott, a humanitárius helyzet miatt. Most Gázából Izrael északra csoportosítja át a csapatokat, vagyis bármelyik pillanatban kitörhet egy újabb háború a Közel-Keleten, részletezte a szakértő.

Nógrádi György szerint ugyanakkor ezt a libanoni Hezbollah a potenciális veszteségei miatt egyelőre nem akarja, míg Irán egyszerre támogat szunnita és siita szervezeteket. Eközben Kína közreműködésével a perzsa állam kibékült fő riválisával, Szaud-Arábiával, az egész térség mozgásban van. A szakértő úgy látja, akkor lehet csak béke, ha egy nagyhatalom ezt kvázi előírja, ám az USA erre ma sajnos képtelen. A novemberi választások hozhatnak változást,

ha Trump kerül ismét hatalomra, azt üzenheti majd az érintetteknek: „Csókolom, ez a játékszabály, aki ellenem van, szétverem!”

Nógrádi György: „Amint lesz egy megállapodás Oroszország és Amerika között Ukrajnáról, utóbbi feje fölött, senkit nem érdekel majd, mit akar Zelenszkij, nos, akkor rengeteg egyéb dolgot meg kell tárgyalni. Az egyik ilyen a Közel-Kelet.”

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­­ö­­­g­ö­­­s­ ­­­l­á­n­y­­o­­k­­ ­­­v­­á­­r­­n­a­k­­­ ­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
Tommaso
2024. április 12. 23:46
Zsidók már több ezer éve éltek ezen a piciny területen, mikor az első burnuszos arab a VII. szd-ban erre tevegelt. Azóta az arabok 13 MILLIÓ KM2-re növelték területüket, mig a zsidók megmaradtak ezen a 1/4 magyarországnyi, részben sivatagos részen. DE a telhetetlen terroristáknak ez is kellene. Eddig öt arab - izraeli háború zajlott le. MINDET az arab agresszorok kezdték és MINDET el is vesztették. De vannak, akik a saját kárukon sem tanulnak, mert a gyűlölet elvakitja őket. Mivel Izrael Gázának már 90%-át elfoglalta,a HamaSS-nak ideje lenne kapitulálnia. Már ha fontos lenne nekik a civiljeik és a gyermekeik élete. De nem az.
makapaka2
2024. április 12. 09:55
Majd ha Biden adminisztràció eltakarodik végre!
Tommaso
2024. április 11. 20:43
Még a 116 évig tartó Százéves háború is véget ért egyszer. És az abban egymás ellen küzdők ma a legjobb haverock.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!