Megkérdezte a Politico az EP-képviselőket, mit tartanak a legnagyobb problémának – ki nem találná, mi került az első helyre

2024. április 24. 10:02

Nem, nem a háború. És még a klímaváltozás sem.

2024. április 24. 10:02
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Fotó: Julien Warmand/EPA/MTI

A „szélsőjobboldali” hatalomátvétel jelenti a legnagyobb veszélyt Európa jövőjére nézve a Politico uniós törvényhozók körében végzett felmérése szerint.

Mint írják: „a felmérésben részt vevő leköszönő európai parlamenti képviselők

Európa jobbra tolódását és a populizmus térnyerését említették a kontinens előtt álló legnagyobb kihívásként.

Az éghajlatváltozás és Oroszország Ukrajna elleni háborúja szintén előkelő helyen szerepelt, háttérbe szorítva az olyan hagyományos kényes témákat, mint a migráció és a gazdaság helyzete.”

Míg a szociáldemokrata képviselők a jobboldali populizmust, a klímaválságot és a társadalmi egyenlőtlenséget emelték ki válaszaikban, addig az Európai Néppárt (EPP) képviselői inkább az ukrajnai háborút és az EU biztonságát említették. Az Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jobboldali képviselői nem említették az ukrajnai háborút a legaggasztóbb problémák között, inkább a migráció veszélyeire és a nemzeti szuverenitás erodálódására, valamint az EU-s zöld átmenet elsietett végrehajtását említették.

A felmérés szerint öt képviselőből csak egy szeretné, ha Ursula von der Leyen bizottsági elnökként folytatná, és a saját pártcsaládja, a Néppárt is megosztott a kérdésben.

2024. június 9-én európai parlamenti választásokat tartanak szerte az EU-ban, így hazánkban is. Az Európai Parlament 705 helyéből ma az Európai Néppártté (EPP) 107, az Európai Konzervatívok és Reformereké (ECR) 68, az Identitás és Demokráciájé (ID) 59. 

Az Euractiv által készített, márciusi felmérés szerint az ID 82, míg az ECR 81 helyet szerezhet az európai testületben, az EPP-nek 184 mandátum jutna. Az európai szocialistáknak 135 helyet jósol a mostani felmérés. a liberálisoknak egy most tartott 87-et, mögöttük a meggyengült Zöldek és a szélsőbal állnak, előbbiek 51, utóbbiak 46 hellyel.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­ö­­­g­ö­­­s­­ ­l­á­­­n­­­y­o­­­k­­ ­­v­­á­­r­­n­­a­­k­­­ ­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
llancsi74
2024. április 25. 19:19
Tényleg ez a legfőbb probléma? Akkor jó, remélem ez a közel jövőben megoldódik, észhez tér Európa,libernácik meg mehetnek kapálni. Mondjuk Szibériaba.
kiss.istvan770
2024. április 24. 19:59 Szerkesztve
"A „szélsőjobboldali” hatalomátvétel jelenti a legnagyobb veszélyt Európa jövőjére ..." Liberálisnak titulált vérkomcsikkal van tele Nyugat Európa! Az EU-ban hatalmon lévő szélsőbaloldali internacionalisták (Nem globalisták.) szemében minden normális, az elmebeteg ideológiákat elutasító ember szélsőjobboldali. Szélsőjobboldaliak, azaz neonácik Európában kizárólag az általuk támogatott Ukrajnában vannak jelentős számban, sőt hatalmon. Ez nem véletlen, a nácik és a kommunisták ugyanazok, csak a gyilkos szándékot, tömeggyilkosságot eltakaró festék más.
csapláros
2024. április 24. 16:47 Szerkesztve
Kyboncsapláros 2024. április 24. 14:19 ..."Ha a butapestieknek ez a hitelből közpéztalicskázó, lepukkant, koszos, dugóbüdös város kell, akkor tessék! Kutyasz@r rulez."... A külföldiek szavazata mindazonáltal néhány helyen ELÉG VOLT arra, hogy MEGFORDÍTSA a fideszes arányt a LIBERÁLNÁCI ballibbant csürhe jelölt javára! 2019-ben a Fideszt az alábbi számú szavazatokkal győzték le: például: I. kerület = 121, III. kerület = 457, VIII. kerület = 269. Egyetértünk: a protestszavazó megkapta amit MEGÉRDEMELT. Karácsonyra EGYÉB ALTERNATÍVA hiányában, 47 ezer fővel többen szavaztak. Ebből 31 ezer szavazatot Puzsér és 4 ezret egy Berki nevű fazon vitt el! A valós különbözet tehát maradt 12 ezer szavazat Karácsony javára! A fene tudja, hogy ezért Puzsér mennyit szakított...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!