Amerikai álom után: egyre boldogtalanabb az Egyesült Államok népe

2024. április 06. 15:05

A társadalom rossz közérzete rányomhatja a bélyegét az elnökválasztásra is.

2024. április 06. 15:05
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Getty Images / Grant Faint

 

A világ országait boldogság szerint rangsoroló éves jelentésben – World Happiness Report – idén az Egyesült Államok nyolc helyet rontva a 23. helyre esett vissza, ami történelmi mélypontot jelent a világ egyik vezető országának számára, amely sokszor az „ígéret földjeként” hivatkozik magára. A jelentés 2012-es indulása óta ez az első alkalom, hogy az amerikaiak nem kerültek be a világ 20 legboldogabb nemzete közé.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi bántja az amerikaiakat?

A gazdaság az elmúlt években sok embert hagyott cserben, hiába lettek a milliárdosok egyre gazdagabbak. Az első és talán a legfontosabb indoka a rossz eredménynek a megélhetési válság, amelyet az évtizedek óta nem látott infláció váltott ki. Az alapvető élelmiszeripari cikkek – mint a cukor, kenyér, vaj, csirkehús fogyasztói árai 2021 óta jóval 20 százalék fölötti arányban emelkedtek Amerikában.

Ugyanígy jelentős mértékben emelkedett az üzemanyagok ára – több min 45 százalékkal –, valamint a bérleti díjak is, az alsó húsz százalékba tartozó családok kétharmada a jövedelme felét bérleti díjra költi.

Mindent összevetve egy átlagos amerikai háztartásnak évente 11 434 dollárral (4,1 millió forint) többre van szüksége ahhoz, hogy ugyanazt az életszínvonalat tudja fenntartani 2023 végén, mint 2021 januárjában, amikor Joe Biden elnök hivatalba lépett.

Ezt is ajánljuk a témában

A politikai összeomlás felé?

Ez pedig rányomja a bélyegét az amerikaiak politikához való hozzáállásán is. A Pew Research Center átfogó felmérése szerint a három kormányzati ággal, a Demokrata és a Republikánus Párttal, valamint a képviselőjelöltekkel szemben nagyfokú az elégedetlenség. Az eredmények szerint az amerikai felnőttek mindössze 4 százaléka szerint működik a politikai rendszer nagyon jól, és csak 23 százalék gondolja úgy, hogy „csak” jól működik.

Ezzel szemben 63 százalékuk nem vagy egyáltalán nem bízik az amerikai politikai rendszer jövőjében.

A kiábrándulás egyre nagyobb mindkettő nagy politikai párttal szemben is. Az emberek 28 százaléka mind a Demokrata Pártról, mind a Republikánus Pártról negatív véleménnyel van, ez három évtized óta a legrosszabb eredmény. A megkérdezettek 25 százaléka pedig úgy érzi, hogy egyik párt sem képviseli az érdekeit.

Emellett egyre több amerikai gondolja úgy, hogy az ország politikai összeomlás felé tart. A CBS/YouGov januárban közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 49 százaléka számít arra, hogy „erőszakossá válhat a politikai verseny”, akár a két elnökjelölt közötti kampányban is. Eközben 70 százalékuk teljes mértékben egyetért azzal az állítással, hogy 

az amerikai demokrácia veszélyben van”.

Úgy tűnik, hogy jelenleg a polgárháború óta nem tapasztalt megosztottság az Egyesült Államokban, és egyesek szerint csak idő kérdése, hogy egy újabb polgárháború robbanjon ki a két oldal között.

Ezt is ajánljuk a témában

A boldogtalanság nem egészséges 

A politikai megosztottság és egyéb tényezők – például a közösségi médiával eltöltött egyre több idő – komoly pszichológiai következményekkel is járnak. Az adatok szerint az amerikaiak egyre inkább elidegenednek egymástól. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) legfrissebb, Healthy Minds Monthly Poll felméréséből kiderült, hogy 2024 elején a felnőttek 30 százaléka mondta azt, hogy „az elmúlt évben hetente legalább egyszer tapasztalta a magányosság érzését”, 10 százalék pedig azt, hogy „minden nap magányosnak érzi magát”.

Vivek Murthy, az Egyesült Államok tiszti főorvosa egyenesen „járványosnak” nevezte a magányt az amerikaiak között. Az adatokból az is látszik, hogy éppen a fiatalabbak élték át ezeket az érzéseket nagyobb valószínűséggel: a 18-34 éves amerikaiak 30 százaléka mondta, hogy „minden nap, vagy hetente többször magányos”.

A társadalmi elengedésnek komoly egyéb egészségügyi következményei vannak. Nem véletlen, hogy az országban az opioidválság új hullámát tapasztalják éppen. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) jelentése szerint körülbelül

minden tizedik 12 éves és idősebb amerikai szed valamilyen antidepresszáns gyógyszert.

Az antidepresszánst szedő amerikaiak több mint 60 százaléka két éve vagy annál régebben szedi a gyógyszert, 14 százalékuk pedig tíz éve vagy annál régebben. Az egyre súlyosabb drogproblémák már az ország minden szegletét érintik.

Ezt is ajánljuk a témában

Fentanil: olcsó, erős és futótűzként terjed Amerikában

Egyre több haláleset történik évente az USA-ban fentaniltúladagolás miatt. Már nem a halálesetek csökkenésében, inkább a gyorsulás lassulásában mérik az eredményességet. A helyzet riasztó, hiszen az amerikai szigor csupán a kereskedők kreativitását fejleszti. Biden felhívta a figyelmet arra, hogy globális problémával állunk szemben.

Biden sem lehet boldog 

Azt már több kutatás is bebizonyította, hogy a társadalom általános boldogsága hatással van az emberek politikai viselkedésére, és nem csak annyiban, hogy az elégedetlenek inkább szavaznak a hivatalban lévő vezetők kihívóira, habár Joe Bidennek ez is elég rossz hír. Azonban a demokraták szempontjából az is súlyosbítja a helyzetet, hogy az apátiában lévő szavazók hajlamosabbak otthon maradni, ami azt jelenti, hogy Bidennek saját táborát, ezen belül pedig főleg a kisebbségeket és a fiatalokat különösen nehéz lesz aktivizálnia a kampányban. Erre már több közvélemény-kutatás is felhívta a figyelmet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­A­ ­­d­ö­­g­­ö­s­­­ ­­­l­­­á­­n­­­y­o­­k­ ­v­á­­r­­n­a­k­ ­­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
google-2
2024. április 06. 21:22
Legalább exportálnivaló demokráCIAjuk még maradt, mert hordják szanaszét a világba, hogy tartanák meg maguknak!
Haramia
2024. április 06. 20:30
Antidepresszáns szedés miatt kialakuló függés és pszichés depresszió kockázata igen magas. Oka. Maga a depresszáns megváltoztatja az idegi működést, s az állandósul.
lististerc
2024. április 06. 20:08 Szerkesztve
Volt szerencsém eljutni az elmúlt egy évben Los Angelesbe, New Yorkba, a magyar központokba: Passaic , Garfield, New Brunswick Sem egykori hazánkfiain, sem az amcsikon nem láttam rosszkedvet (kivétel Philadelphia, ahol már az egész város tele van fentanilos zombikkal)- különösen összevetve pl. Pesten a kelenföldi pályaudvarral vagy a négyes metróval, de egyáltalán a búvalbélelt, mobilba bújó fejekkel bárhol itthon. Az itteni magánnyal kellene foglalkozni,de mielőbb. nem mások bajaival.(27 év tanítás alatt láttam az igazi lelki nyomort)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!