Visszautasíthatatlan vagy elfogadhatatlan Brüsszel ajánlata?

2024. február 01. 08:01

A Magyarország arcán elcsattanó brüsszeli pofon maffiamentalitást idéző szavakkal tesz nekünk egy visszautasíthatatlan vagy elfogadhatatlan ajánlatot.

2024. február 01. 08:01
Brando & Duvall In 'The Godfather'
Békés Bence
Mozgástér

„»Majd teszek neki egy ajánlatot, amit nem lehet visszautasítani« – Don Vito Corleone. A Keresztapa című könyv és a belőle készült film egyik legtöbbet emlegetett mondata szimbolizálja a nyers erőszakkal való fenyegetést, amelyet cinikus módon egyfajta megállapodásként emleget az agresszor. Ez a maffia mentalitása, azé a hatalomé, amely nem fogad el nemleges választ, ha akar valamit. Egyszerű taktika, amikor az ajánlat olyan fenyegetést hordoz, amelynek hatására nem lehet visszautasítani azt.

Ennek a taktikának az ellenkezőjére is van példa. Néhány éve volt egy munkahelyem pár hónapig, ahol már az első hetekben kiderült, hogy nincs meg a kémia köztünk. Mármint a munkahely és köztem. Pedig nagyon sokat dolgoztam, talán annyit sehol máshol nem teljesítettem. Végül úgy váltunk el egymástól, hogy a munkáltató tett egy elfogadhatatlan ajánlatot. Nagyjából ingyen kellett volna dolgozom. Egyértelmű volt, hogy ők sem gondolják komolyan, mert bár a való élettől elrugaszkodott csapatról volt szó, de az ajánlat annyira szélsőségesen nevetséges volt, hogy nyilván azért tették, hogy ne fogadjam el.

Egész eddigi életemet kísérte az a sóhajtozás, teátrális kinyilatkoztatás, hogy a nagy történelmi katasztrófákhoz, népirtásokhoz és háborúkhoz vezető út első lépései a szavak. Ezt a legtöbb esetben politikai indíttatásból használták, használtuk. Ha az ellenfél mondott valami erőset, rögtön felhívtuk rá a figyelmet, hogy ez a hang bizony gyűlöletet kelt, amelynek a következménye a tömeggyilkosság lehet. Annyira elhasználtuk ezt az eszközt, hogy ma már észre sem vesszük, ha tényleg, a politikai alapállásunktól függetlenül történik olyasmi, ami valóban képes úgy felborítani a világunkat, hogy az emberek törvényszerűen egymásnak esnek. Sokszor kiáltottunk farkast…

Nos, halkan jegyzem meg, hogy a minap »kiszivárogtatás« útján Magyarország arcán elcsattanó brüsszeli pofon, amely a maffiamentalitást idéző szavakkal tesz nekünk egy visszautasíthatatlan vagy elfogadhatatlan ajánlatot, valamint az a káosz, amelyben még a közeljövő sem jósolható felelős módon, együttesen pont egy következő világégés felé mutatnak.

Ez a közeg kiváló táptalaja az ilyesminek.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Paramount Studios/Courtesy of Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. február 01. 15:03
Brüsszel fütyült, a vétótlan köpcös geci pedig táncolt. Ismét leszarta a nemzeti inzultációját és a saját magyar népét. A vétótlan köpcös geci egy gyáva csicska, akinél nem arra kell figyelni miket hazudozik, hanem azt, amit csinál. Rohadjon meg, a többi zsideszes szarral együtt!
zsolt196969
2024. február 01. 14:23
Orbán Viktor miniszterelnök úr. Kapott egy visszautasitatlan ajánlatot. Ennyi.
pipa89
2024. február 01. 14:13
Fájó pofon, de nekünk a túlélés a cél, nem a hősi halál. Ezt mindenképpen szem előtt kell tartanunk. Ha már ekkorát engedtünk, mi van a 20 milliárddal, kiolvadt már?
Syr Wullam
2024. február 01. 12:40 Szerkesztve
"Néhány éve volt egy munkahelyem pár hónapig, ahol már az első hetekben kiderült, hogy nincs meg a kémia köztünk." Bezzeg ha nagypapi (Aczél György) élne, akkor biztosan lett volna kémia. Meg pH-érték is, dögivel. "Egész eddigi életemet kísérte az a sóhajtozás, teátrális kinyilatkoztatás, hogy a nagy történelmi katasztrófákhoz, népirtásokhoz és háborúkhoz vezető út első lépései a szavak." A rendszerváltás vesztesei sorozatunk legújabb epizódját látták. 🤮
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!