New York Times: Az ellentámadás kudarcot vallott, lázasan keresik az új stratégiát az ukránok és az amerikaiak

2023. december 12. 17:41

A gond az, hogy a két fél homlokegyenest más taktikát forszírozna.

2023. december 12. 17:41
null

Új stratégia kidolgozásába kezdtek amerikai és ukrán katonai vezetők, miután az ukránok ellentámadása látványosan megbukott – írja a New York Times. A dolgok annyira baljósan állnak Kijev számára, hogy Washington egy magas rangú tábornokot is küld az ukránok megsegítésére, hogy megkezdhessék a következő hónap során a közös munkát. 

A gond csak az, hogy a két félnek teljesen más elképzelései vannak a harcokról.

Az amerikaiak úgynevezett konzervatív stratégiát szorgalmaznak: arra ösztönöznék az ukránokat, hogy ássák be magukat, tartsák meg a területeiket, és a következő egy évet a lőszerellátmány és a haderő ütőképességének erősítésével töltsék. Az ukránok viszont támadni akarnak – mindegy, hogy szárazföldön, vagy nagy hatótávolságú rakétákkal, a lényeg, hogy támadjanak, és így magukon tartsák a nagyvilág figyelmét. 

A tét pedig óriási, mert – mint a lap írja – ha elapadnak a források, és nincs új stratégia, Ukrajna elveszti a háborút. 

Nyitókép: JIM WATSON / AFP

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hohokam
2023. december 13. 07:12
.... pedig még biztos lenne új ötletük, egyik jobb, mint a másik....
Reszelő Aladár
2023. december 12. 23:53
Tehát az ember- és anyagszűkében levő fél választja a kb háromszoros ember és anyagmennyiséget igénylő támadást a védekezés helyett. Cseles.
ottoka-0
2023. december 12. 19:05
Ukrajna új stratégiája, a béke. (vagy nem?)
Obsitos Technikus
2023. december 12. 18:55
Kapituláció?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!