Az ENSZ Közgyűlése megszavazta: legyen azonnal tűzszünet!

2023. december 13. 06:40

Nem tudni, hogy lesz-e hatása a dolognak.

2023. december 13. 06:40
null

Azonnali humanitárius tűzszünetet sürgetett kedden az ENSZ az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti háborúban. A határozatot az ENSZ-közgyűlés 193 tagjának több mint háromnegyede támogatta, röviddel azután, hogy a javaslatot a Biztonsági Tanácsban az Egyesült Államok a múlt héten megvétózta. Az Egyesült Államoknak a Közgyűlésben nincsen vétójoga. 

Washington most is a határozattervezet ellen szavazott Izraellel és nyolc másik országgal együtt. 

A tervezetet 153 tagállam támogatta, míg 23 ország tartózkodott.

Az ENSZ-közgyűlés határozatai nem kötelező érvényűek, de politikai súlyuk van, és a háborúról kialakult általános képet tükrözik. Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a szavazás előtt kijelentette, hogy a határozat több aspektusával – így a rettenetes gázai humanitárus helyzet sürgős megoldásának szükségességével, a polgári személyek védelmével és a túszok szabadon engedésével – az Egyesült Államok egyetért.

Hozzátette azonban: 

Minden azonnali tűzszünet a legjobb esetben időleges, a legrosszabb esetben pedig veszélyes lenne az izraeliek számára, akik szüntelen támadások alanyai lennének, és veszélyes lenne a palesztinok számára is, akik megérdemlik az esélyt, hogy jobb jövőt építsenek maguknak, a Hamásztól szabadon.

Az ENSZ-ben tartott szavazás előtt Joe Biden amerikai elnök kijelentette a 2024. évi választási kampány egyik támogatásgyűjtő rendezvényén, hogy Izrael elveszíti a nemzetközi támogatást a válogatás nélküli légitámadások miatt.

Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője a szavazás előtt leszögezte: 

A tűzszünet csak egy dolgot jelentene: a Hamász, az Izrael és a zsidók megsemmisítésére esküdött népirtó terroristák túlélésének  biztosítását.

Izrael a levegőből támadja a Gázai övezetet, ostromzárat állított fel és szárazföldi offenzívát indított a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása megtorlásául. 

Izraeli közlés szerint a Hamász fegyveresei 1200 embert öltek meg és 240 embert hurcoltak túszként a Gázai övezetbe. A gázai egészségügy-minisztérium szerint 18.205 palesztin halt meg és megközelítőleg ötvenezren sebesültek meg.

Az ENSZ-közgyűlés határozata valamennyi túsz azonnali és feltétel nélküli elengedését követeli, és felszólítja a harcoló feleket, tartsák be a nemzetközi jogot, különös tekintettel a polgári személyek védelmére.

Az ENSZ-közgyűlés októberben 121 igen, 14 nem szavazattal – közöttük az Egyesült Államokéval, valamint 44 tartózkodással már elfogadott egy határozatot, amely „azonnali, tartós és fenntartható humanitárius fegyverszünetet szorgalmazott, amely elvezet az ellenségeskedések beszüntetéséhez”.

(MTI)

Nyitókép: Kena Betancur / VIEWpress

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. december 18. 16:31
Legyen. Elősegítve az arabok kimenetelét Gázából! Véglegesen! Egy hét alatt! Transz Jordánia, Szaúd Arábia az új telepeken. Jeruzsálemből is,az Al-Aksza mecsetet is vigyék.
2023. december 15. 09:02 Szerkesztve
Én is megszavaztam: legyen azonnal világbéke! …………. Hahhhooo, nem halljátok???! A fületeken ültök?!
destsai
2023. december 13. 14:03
legyen ingyen vodka! legyen világosság! és lőn vodka és lőn világosság...
MaBaker
2023. december 13. 10:14
"Minden azonnali tűzszünet a legjobb esetben időleges, a legrosszabb esetben pedig veszélyes lenne az izraeliek számára, akik szüntelen támadások alanyai lennének" Jesszusom! Ezek megint tudják magukat sajnáltatni, miközben népirtást követnek el...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!