Ki a diktátor?

2023. november 21. 11:23

Amerika eleve népirtásra épül, és Amerikai Egyesült Államokként való felemelkedése során sem igazán riadt vissza a legbrutálisabb erőszak alkalmazásától sem.

2023. november 21. 11:23
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Talán nem kell különösebben hangsúlyozni, hogy a világ Nyugaton kívüli nagykultúrái nem egészen önként vitték végbe ezt a nyugatosítási folyamatot. A modern Nyugat a véres katonai erőszak, aztán az egyre kifinomultabb és rejtettebb léterőszak minden lehetséges formáját felhasználva igyekezett globális létberendezkedése részévé tenni mindenkit. És ez önmagában talán még nem is vezetett volna katasztrófához abban az esetben,

ha a Nyugat saját állításával egyezően »miden létező világok legjobbikát« valósította volna meg e folyamat során.

Bár ebben az esetben is érdemes lenne eltöprengeni azon, hogy vajon ami minden létező világok legjobbika mindenki számára, azt miért kell tűzzel-vassal, a brutális kegyetlenség minden létező fegyverét alkalmazva terjeszteni. Az igazi katasztrófát az jelenti, hogy a modern Nyugat létmódja, amit ő maga az utóbbi évszázad során a liberális demokrácia és a szabad piacgazdaság kombinációjaként ír le, valójában egy olyan végül mindent felemésztő élősködő szerveződés, ami kizárólag a világtörténelem legkegyetlenebb diktatúrájaként tudja planetáris uralmát fenntartani.

E parazita szerveződési mód vivőanyaga a bármilyen áron elérendő anyagi-fizikai haszon, mert ez a »bármi« ár érvényesülése lényegében a világ komplex önfelszámolási folyamatának ágyaz meg. Amikor ezzel a ma már evidens összefüggéssel szembesülünk, azonnal hozzá kell tennünk, hogy a hamis önbemutatása során magát »szocializmusnak« nevező politikai kapitalizmus nemcsak hogy nem lehetett alternatívája a kapitalizmusnak, hanem éppen ellenkezőleg, pont arra szolgált, hogy a világ perifériáin elvégezze azt a történelmi »piszkos munkát«, a hagyományos paraszti társadalom véres felszámolását, amit a »demokráciájára« oly büszke globális uralmi szuperstruktúra nyíltan már nem szívesen vállalt volna.

Visszatérve tehát témánk kiindulópontjára, vagyis az amerikai elnök »diktátorozására«,

a nyugatias modernitás hatodik világbirodalmaként üzemelő Amerikai Egyesült Államok esetében több ok is van arra, hogy ezt inkább egy duzzogó óvodás mentális szintjén megjelenő egyszerre szánalmas és nevetséges megnyilvánulásnak tekintsük. Az első és legfőbb ok az, hogy Nyugat által alkalmazott léterőszak »méltó örököseként« Amerika eleve népirtásra épül, és Amerikai Egyesült Államokként való felemelkedése során sem igazán riadt vissza a legbrutálisabb erőszak alkalmazásától sem, és Kína Nyugat által történt kíméletlen kifosztásából szintén kivette a részét.

A kommunista diktatúra korszaka a globális kapitalizmus hatalmi szuperstruktúrái számára előzékenyen felszámolta a hagyományos paraszti társadalmat, eltávolítva ezzel a Kína nyugatosítása előtti legfőbb akadályt. Ekkor hirtelen megtörtént a látványos kibékülés, és ettől kezdve a kínai kommunista diktatúra kicsit sem zavarta a demokratikus értékekre oly kényes Nyugatot és benne az amerikai birodalmat. Most is inkább csak azért zavarja, mert Kína ma már kevésbé kifosztható, mint ennek előtte, aminek fő oka valóban az, hogy nem szeretne a »liberális demokrácia« csapdájába belesétálni.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: POOL FOR YOMIURI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. november 21. 17:56
Ha történelmi folytonosságban nézzük, akkor be kell látnunk hogy a mindenkori országvezetések azokból a rablóbandákból alakultak ki, akik képesek voltak erőszakot tenni egy-egy terület felett. Aztán nem történt más, mint ezek a rablóbandák vagy szövetséget kötöttek más körülöttük működő rablóbandákkal, vagy megverekedtek egymással és akik életben maradtak, azok nyúlták le, terrorizálták a nagyobb területeket. Akik azt állítják, hogy ez bármikor is az adott terület népeiért történt, az vagy hülye, vagy hazudik. Aztán később ezek a bandák úgy alakították a területük szabályait, hogy ne nagyon lázadjanak az ott élők, hogy ők, a magukat kinevezettek, a szórakoztatóik, kiszolgálóik, csatlósaik kedvük szerint élősködhessenek. Mára, gyakorlatilag sok minden nem változott. Bár nem húz karóba senkit a hatalom, nem belez ki, ráadásul az önjelöltek közül "választani" is lehet, minden ugyanazért történik. Érdekesség, hogy az erőszak monopóliuma ma is a hatalom kezében van. ;) Amerika? Nem csak.
llnnhegyi
2023. november 21. 15:44
Csádban kik ellen erőszakoskodnak a magyar katonák??!! Kiket lőnek agyon? Miért? A magyar katonákat kik lövik? Csádban nincs magyar érdek! Hazudni fertelmes dolog! Állítsátok meg a határon! Magán háború! Sem ENSZ,sem NATO nem résztvevő. Gyémánt bányák vannak ott? Gyerekek bányásznak? Kaszinó? Hány csádi ill. migránst kaptak el a határon az elmúlt 15 év alatt? Egyet sem!! Nahát! Akkor miért megyünk??!!
Akitlosz
2023. november 21. 15:40
"Ki a diktátor?" A "demokraták".
nemecsekerno_007
2023. november 21. 15:05
Szépen összeszedte a lényeget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!