Román lap: a románok egyre inkább szimpatizálnak a magyarok szuverenizmusával

2023. augusztus 01. 08:51

Adrian Severin szerint szomszédaink elítélik kormányuk szervilizmusát és inkompetenciáját.

2023. augusztus 01. 08:51
Orbán Viktor, Tusványos, Tusnádfürdő

A cotidianul.ro-n Adrian Severin volt külügyminiszter jelentetett meg egy véleményanyagot Orbán Viktor találkozójáról Marcel Ciolacuval. A szerző írása elején leszögezte: 

Erdély Románia szíve és Magyarország tüdeje marad, ezért úgy kell együttműködni, hogy a szív és a tüdő is tudjon működni, 

egymást nem zavarva. Ezért Severin hozzáfűzte, hogy ő újra elmenne Tusványosra, kár, hogy idén olyan későn kapott meghívót, hogy már egy külföldi útja be volt táblázva.

A volt szociáldemokrata politikus azt fejtegette, hogy Orbán Viktor és Marcel Ciolacu találkozójának mi lehetett a hátsó mozgatórugója. Arra jutott, hogy a román miniszterelnököt csak a szavazatok érdeklik, ezért most azért ülhetett egy asztalhoz egy EU-s szankciók alatt levő miniszterelnökkel, hogy azon románok szavazatait szerezze meg, akiknek elegük van a nyugati igényeknek mindenben megfelelő román politikusokból.

Severin: Orbán Viktor tudja

Adrian Severin szerint Orbán Viktor tudja, hogy a románok egyre nagyobb arányban szimpatizálnak a magyar kormány szuverenizmusával és elítélik a román kormány szervilizmusát és inkompetenciáját. „A Bukarestbe érkező magyar kormányfő mesterien játszotta ki ezt a két kártyát” – írta. Hozzátette: Orbán Viktor megmutatta, hogy a szuverenizmusa minden románnak szól és a széles körben bírált 

Orbán nacionalizmusa tulajdonképpen egy antiimperialista fal, amellyel Magyarország a román nemzetet is védi.

Arról is beszélt, hogy a huszadik román miniszterelnökre való utalással a magyar kormányfő megmutatta a románoknak, hogy hozzájuk hasonlóan nem tiszteli azokat, akik Romániát kormányozzák jelenleg. Severin felvetette a külügyi demars kapcsán, hogy Marcel Ciolacu vagy nem tartja kézben a kormányát vagy az alkotmány előírásai ellenére átadta másnak a külpolitika irányítását – jelezve ezzel, hogy az elnök irányíthatta ezt a lépést. 

A szerző megjegyezte: bármelyik legyen is, Orbán Viktornak nem volt más választása, mint közvetlenül a románokhoz szóljon azzal a javaslatával, hogy együttműködéssel és közös erőfeszítésekkel megőrizzék a két nemzetet és a két állam szuverenitását.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tikkadt-szocske
2023. augusztus 01. 22:29
A románok azzal szimpatizálnak, aki megfelel aljas nemzeti érdeküknek. Ezt sose felejtsük el. Bárkit, bármikor hátba szúrnak. Tehát a cikk nem hordoz pozitív információt.
Lajoss
2023. augusztus 01. 21:25
Hogyne,már a magyarok járnak Romániába bevásárolni..
nempolitizalok-0
2023. augusztus 01. 15:19
A szlovákok is, kivéve, az ilyen Zsalakomárom nicknevű szar alakokat.
letsgobrandon-2
2023. augusztus 01. 12:48
a román néplélekben , nincs benne a becsület... márpedig anélkül nem lesznek függetlenek soha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!