Képviselőhullás Ukrajnában

2023. augusztus 13. 22:47

Az a kérdés, hogyan is fog festeni a személyileg ismét megújuló, bár korántsem biztos, hogy természetében is változó ukrán politikai élet a háború után.

2023. augusztus 13. 22:47
null
Kosztur András
Kosztur András
Moszkva Tér

„Az ukrán parlamentarizmus egyébként sem most éli fénykorát. Az alkotmányban rögzített 450, és a 2019-ben megválasztott 424 helyett mindössze 403 képviselő maradt 2023. augusztus 1-re a Legfelsőbb Tanácsban, Holodov kiesésével pedig már csak 402 (igaz, az ő helyére a Nép Szolgája listájáról érkezhet majd valaki), aminek viszont nem annyira a Nép Szolgája körüli botrányok, mint a legnagyobb ellenzéki párt, az oroszbarátnak tekintett és betiltott Ellenzéki Platform – Az Életért sorainak megritkítása az oka. A párt számos tagját megfosztották állampolgárságától, és ezáltal képviselői mandátumától is, mások maguktól mondtak le – igaz, többségük ekkorra már egyébként is külföldön tartózkodott.

A háború pedig a politikai élet többi szereplőjét is jórészt tétlenségre ítélte, a megfogyatkozott kormányfrakció szatellitjei segítségével az elnök szinte minden kezdeményezését keresztülviszi, tovább erodálva a régi politikai elitek pozícióit.

Mindennek fényében az a kérdés, hogyan is fog festeni a várhatóan személyileg ismét (ismét, hiszen már a jelenlegi 402 képviselő közt is 317 »újoncot« találunk) megújuló, bár korántsem biztos, hogy természetében is változó ukrán politikai élet a háború után, négy részkérdésre bontható. Persze, ezek mindegyikére döntő hatással lehet, hogy pontosan hogyan ér véget a háború, illetve az, hogy mi történik még a végéig – az alábbiakban azonban jobb híján a jelenlegi helyzetből indulunk ki.”

***

 

Nyitókép: Facebook

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Majdmegmondom
2023. augusztus 14. 07:14
Egyetlen lehetséges megoldás a belső puccs (ahogy a jelenlegiek tették), és azonnali megállapodás az oroszokkal. Így megúszhatják a további értelmetlen halálokat, és Amerika végtelen ideig tartó kiszolgálását, a migránsok és lmbt-sek tömegeinek betelepítéséről még nem is beszéltem...
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. augusztus 14. 05:00
Fele annyi ukrán szavazó és helyettük külföldiek. Budapesten így nyert Karácsony Gergely.
Akitlosz
2023. augusztus 13. 23:19
Ez miért kérdés? Miért mostan kérdés? Hol van még a háború vége! Nem időszerű ezen agyalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!