A Szabadságpárt elnöke a legnépszerűbb kancellárjelölt Ausztriában

2023. július 03. 14:02

Herbert Kickl beelőzte népszerűségben Karl Nehammer néppárti osztrák kancellárt. A Szabadságpárt „Ausztria Erőd” néven indított kampányt a választás előtt, miközben a migráció ellen és a készpénzhasználat megőrzése mellett szólalnak fel.

2023. július 03. 14:02
null

Miután a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) néhány hónapja átvette a vezetést az osztrák pártok versengésében, most már a pártelnök Herbert Kickl is első helyre került a potenciális kancellárjelöltek között. Az FPÖ-re jelenleg a szavazók mintegy 26-30 százaléka szavazna, míg a konzervatív Osztrák Néppártra (ÖVP) és a szocdemekre (SPÖ) 20-22 százalék körüli szavazat érkezne.

A következő szövetségi parlamenti választást 2024 őszén tartják majd Ausztriában - hacsak nem írnak ki addig előrehozott választásokat.

A kancellár-kérdésben egészen mostanáig az FPÖ vezetője, Herbert Kickl a második helyen állt a jelenlegi kancellár, Karl Nehammer (ÖVP) mögött,

Kickl azonban most először vezet a kancellár-kérdésben.

Az Unique Research közvélemény-kutatása szerint megkérdezettek 21 százaléka adná Kicklre a szavazatát, míg Nehammer csak 19 százalékot kapna. A felmérés szerint a Szociáldemokrata Párt új elnöke, Andreas Babler 14 százalékos eredményével nem kapna több támogatást, mint elődje, Pamela Rendi-Wagner. A NEOS vezetőjét, Beate Meinl-Reisingert hét százalék választaná kancellárnak, Werner Kogler alkancellár (Zöldek) pedig az utolsó helyen áll, mindössze hat százalékkal.

A Szabadságpárt pénteken tiltakozó nagygyűlést rendezett Leobenben, Stájerország második legnagyobb városában, ahol az ottani menekültügyi központ ellen tiltakoznak. A gyűlés az „Ausztria-erőd” címmel zajló FPÖ-kampány része. Szombaton

egész Ausztriára kiterjedő akciónapot tartottak a bevándorlás ellen.

A közelmúltban számos szövetségi tartományban tartottak sajtótájékoztatót a témában, és nemrég egy online petíciót is indítottak a „tömeges bevándorlás” ellen.

A legnépszerűbb osztrák politikussá előlépett Herbert Kickl eközben arról beszél: a készpénz fokozatos eltörlésétől tart az EU-ban, és „szalámitaktikáról” beszél. Az FPÖ vezetője ezért népszavazást sürget a készpénz alkotmányos védelméről és a készpénzfizetéshez való jogról. A jelenlegi kormányból nyilvánvalóan hiányzik a bátorság és az akarat, hogy „egyértelműen megvédje magát a készpénz EU általi fokozatos eltörlésével szemben” – mondta Kickl.

„A készpénz a nyomtatott szabadság, önrendelkezés és biztonság. Ennek a szabadságnak és biztonságnak az egyetlen védelme, ha készpénzünket és a készpénzfizetéshez való jogot az alkotmányban rögzítik” – figyelmeztetett Kickl. Ezzel összefüggésben az FPÖ elnöke utalt a „korlátlan készpénzfizetésért” népszavazásra is, amelyet több mint 530 ezren írtak alá.

Az ÖVP, a Zöldek, az SPÖ és a NEOS májusban ismét elutasították azt a szabadságpárti kérelmet, hogy a készpénzt az alkotmányban rögzítsék. Kickl most európai szintű „szalámitaktikáról” beszélt, melynek folytán először az 500 eurós bankjegyet törölték el, most pedig az Európai Bizottság 10 000 eurós felső határt akar szabni a készpénzes fizetésre, míg az Európai Parlament csak 7000 eurós határról beszél.

– állítja a Szabadságpárt kancellárságra pályázó vezetője.

 

Nyitóképen: Herbert Kickl (fotó: Michael Indra/AFP)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. július 04. 15:58
Jó kampányszöveg, kérdéses hogy kormányra kerülve is megmarad a tökösség. Korábban minden alkalommal történt "valami", amikor az FPÖ hatalomra került és ezt most nem hogy kizárni nem lehet, hanem inkább biztosra kell venni. Ha más nem, akkor kiderül, hogy ott is komoly gondok vannak a jogállammal, főleg a bevándorlás terén. Az FPÖ kitoloncolási/dolgozatási tervei pedig természtesen a náci időket idézik vissza. Ha sokáig maradnak a hatalomban, akkor még az is kiderül, hogy Ausztria nem hogy nem elszenvedte, hanem még ambícionálta is az Anschlusst.
pipa89
2023. július 04. 12:50
Szerencsés kampány, jó a jelszó választás: NEM a migrációra, NEM a készpénz megszüntetésére. Fordítsuk le magyarra: NEM a Soros-tervre és NEM a FED-tulajdonosi körének szabadság-korlátozására, a világuralomra törésére (világkormány, davosi falanszter etc.)
Kamcsatka5
2023. július 03. 15:02
Majd ezt is elteszik láb alól mint a Haidert, annyival jobb most a helyzet, hogy maga szarosgyuri is dögrováson van!
fatman
2023. július 03. 15:00
nagyon helyes! osztrákok, vigyázó szemetek Párizsra vessétek! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!